Yleinen

Puhelinmyyjä – onko se ihminen?

“Voi luoja, taasko sieltä joku puhelinmyyjä soittaa ja kerjää vähäisiä pennosiani johonkin? ” – Monen suomalaisen miete, kun joku tavoittelee vieraasta numerosta. 

Olen ollut puhelinmyyjänä nyt muutaman kuukauden. Monestakin syystä en mainitse työnantajaani tässä postauksessa nimeltä. Sen verran voin kuitenkin paljastaa, että perinteisestä lehtimyynnistä ei ole kyse. Tiedän tekeväni hyvää työtä ja rakastan käsittämättömän rentoa ja kunnioittavaa työympäristöäni. Kyseisessä työpaikassa kaltaiseni rivityöntekijänkin ääntä kuunnellaan, ehdotukseni otetaan huomioon. Ennen kaikkea tiedän, että teen työtä hyvään tarkoitukseen. Ja mikä parasta: Minun työpaikassain meitä nimenomaan kielletään tuputtamasta.

Mutta entäpä itse se työ? No, jos rehellisiä ollaan niin onhan se välillä ihan syvältä.

 

Siispä, tässä teille, arvon lukijat, puhelinmyyjän nöyrät muistutukset:

  1. Teemme vain työtämme siinä missä sinäkin. Emme soita kenellekään kiusataksemme, tehdäksemme pahaa. Itse en ainakaan edes pidä ihmisten kanssa puhelimessa puhumisesta. Vaikka olen hyvä myymään, on vieraalle ihmiselle soittaminen silti yksi pahimmista peloistani. Olenhan aivan varma, että häiritsen jotakin tärkeää.

 

  1. Ylempään kohtaan viitaten, mieti miten käyttäydyt myyjää kohtaan. Sinun ei tarvitse korottaa ääntäsi. Ymmärrän kyllä, että puhelinmyyjän soittaessa voi mennä paniikkiin, kaikki meistä ovat joutuneet kuulemaan kauhutarinoita siitä, kuinka asiakkaalle on jostakin firmasta lähetetty lasku ilman lupaa. Mutta siitä huolimatta, mieti hetki. Ensinnäkin, firmat eivät saa lähettää asiakkaille mitään ilman suostumusta ja ehtojen tulee olla selviä. Jos joku firma toimii toisin, toimii se väärin ja moraalittomasti. Miltä sinusta tuntuisi jos joku tuntematon alkaisi yhtäkkiä huutamaan sinulle minkä keuhkoista lähtee – vain sen vuoksi, että teet työtäsi?

 

  1. Ole rehellinen! Tämä on ehkä kohtaa 2. tärkeämpi. Ymmärrän, että se ottaa päähän kun puhelin pirisee kokoajan, aina jokin taho on kerjäämässä jotain. Puhelinmyyjästä ei kuitenkaan pääse eroon sanomalla ”Ei nyt.” Meille tuo lause tarkoittaa, että teillä on juuri nyt kiire, mutta asiaan saa palata myöhemmin. Niinpä soitamme sinulle uudelleen, ja ärsytyksen armoton kierre on valmis alkamaan. Jos sinua ei kiinnosta se, mitä meillä on sanottavanamme, ilmaiskaa se suoraan – näin säästät molempien osapuolten aikaa eikä ainakaan sama firma ole ihan heti soittamassa uudestaan.

 

  1. Me emme ole meedioita. Emme voi tietää, että talonne on juuri remontissa, olette menettäneet juuri työnne tai antaneet tonnin toiselle järjestölle. Näemme asiakkaasta ainoastaan nimen, yhteystiedot, sekä mahdolliset aiemmat muistiinpanot, joita joku toinen soittajamme on teistä ehkä aiemmin tehnyt.  Ethän siis rupea syyttelevästi selittämään meille: ”Eikö mikään riitä?!”

 

  1. Älä tunne huonoa omaatuntoa siitä, jos joudut kieltäytymään esimerkiksi lahjoituksen antamisesta. Päätöstä ei tarvitse välttämättä edes perustella, ellet itse tahdo. Myyjä ei pidä sinua huonompana ihmisenä sen vuoksi.

 

Hyvä kanssaihminen  – muistathan nämä asiat, kun seuraavan kerran vastaatte puhelinmyyjän soittoon!

Vastaa