Yleinen

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta: Himocast 5. kausi

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta on juttusarja, jossa käsittelen erilaisia seksuaalisuuteen liittyviä tuotoksia, olivatpa ne sitten podcasteja tai asiateoksia. Miten ne ottivat huomioon seksuaalisuuden moninaisuuden? Millaisessa valossa ne esittelevät käsittelemiään ilmiöitä? Mitä jäin kaipaamaan? Mikä sykähdytti? Tällä kertaa arvostelussani on Himocastin uusin, 5. kausi. Kyseinen kausi, yhdessä muiden kausien kanssa, löytyy nyt Podme-palvelusta.

Jos Himocast ei ole sinulle tuttu, tässä lyhyt esittely: Himocast on rennolla otteella seksuaalisuuden moninaiseen ja ihmeelliseen maailmaan sukeltava podcast. Kyseessä ei ole tieteellinen sisältö, jota voisi sellaisenaan käyttää esimerkiksi opetusmateriaalina, mutta Janakka on omien sanojensa mukaan tiedenörtti ja se näkyy: jokaisessa jaksossa on mukana tieteellistä tutkimusmateriaalia, jonka Janakka on kaivanut. Jaksoja tosiaan luotsaa puhetaiteilija Jenni Janakka. Ensimmäisellä kolmella kaudella hänen aisaparinaan oli Himocastin aikana seksuaalineuvojaksi kouluttautunut Kaisa Merelä, ja neljännestä kaudesta Janakan juontajaparina on ollut näyttelijänä ja juontajana toimiva Chike Ohanwe. Lisää väriä Himocastiin tuovat jakson teemaan liittyvät asiantuntijat, sekä kokemusasiantuntijat. Himocast on mielestäni podcastina uniikki siitä näkökulmasta, että vaikka se on hyvin asiapainotteinen ja jokainen voi oppia sen avulla jotain, ei se ole vakava. Rennosta otteesta huolen pitää juontajien tapa pelata yhteen ja studiossa vallitseva aidon rento meininki.

Siirrytään viidennen kauden arviointiin. Kolmannella kaudella (ja ennen sitä) kritisoin podcastia siitä, kuinka lyhyitä sen jaksot olivat. Alkukausilla tuntui siltä, että hyvin pieneen pakettiin yritettiin väkisin änkeä valtava määrä infoa, eikä mihinkään päästy syventymään kunnolla. Neljännellä kaudella tehtiin selvä korjausliike ja jaksot pitenivät huomattavasti suhteessa aiempaan, mistä olin iloinen. Jaksot olivat riemukseni pitkiä myös uusimmalla kaudella, joten käsillä olevat aiheet ehdittiin käydä hyvin läpi. Janakan ja Chiken kemia oli tällä kaudella entistäkin vetovoimaisempaa ja huomasin heidän löytäneen selvästi tavan työskennellä keskenään.

Tuttuun tapaan podi kritisoi yleistä tapaa, jolla seksuaalisuudesta puhutaan, tai joissain tapauksissa ollaan puhumatta. Jaksovalinnoillaan se yritti, ainakin omasta näkökulmastani, tuoda esiin sitä, kuinka kaikenlainen seksuaalisuudesta ja sen suostumuksellisesta toteuttamisesta nauttiminen on ok. Yleisesti jos puhutaan seksuaalisuudesta, on keskustelu usein kaksijakoinen: vaniljaseksi vs. kinkympi meno. Olen usein törmännyt siihen, kuinka kinkyskenessä olevat vähättelevät vanillaa. Vastaavasti taas valtavirtaan kuuluvat tyypit katsovat kinkyhommia kieroon, osittain tietämättömyyttään ja osittain siksi, että kulttuurista ja etenkin BDSM-skenestä, liikkuu paljon vääriä käsityksiä. Podi otti kantaa tähän keskusteluun tekemällä jaksot molemmista: Se raotti katsojalle kinkyn maailmaa, mutta teki vastapainoksi jakson, jossa ylisti vaniljaseksin ihanuutta ja toisaalta sitä, kuinka se voi pelastaa arjen kiireen keskellä. Toki haluan huomauttaa, ettei vaniljaseksi ole todellakaan pelkkiä pikapanoja, vaikka podin puhettavasta saattaisikin saada sellaisen kuvan.

Himocastin tavoitteena on herättää keskustelua seksuaalisuudesta ja lisätä ymmärrystä siihen liittyvistä asioista, oli kyse sitten terveydestä tai mieltymyksistä. Kinkyjakso oli konkreettinen esimerkki tästä. Janakka on jo aiemmissa yhteyksissä paljastanut olevansa kinky, mutta Chike on kaikesta läpi jakson kuuluvasta hämmennyksestä päätellen hyvin vanillainen. Vaikka hän on hämmentynyt, on hän vilpittömän utelias ja suhtautuu jaksossa esiintyviin teemoihin avoimen uteliaana. Hän ei tuomitse. Sen sijaan hän on valmis kokeilemaan esimerkiksi piiskausta. Mielestäni näin seksuaalisuuteen tuleekin suhtautua: jos jokin ei tunnu ahdistavalta ajatuksena, tai herätä muita negatiivisia tunteita, kannattaa kaikenlaista kokeilla. Uuden kokeilu, mikäli siihen liittyy toinen ihminen, kannattaa kuitenkin tehdä turvallisessa seurassa. Tärkeää on myös sopia, millaisista pienistäkin merkeistä toinen tietää, milloin tulee lopettaa. ”Ei” tai ”lopeta” ovat toki asioita, joita tulee kuunnella heti. Ohanwe huomaa piiskauksen jälkeen, ettei se ollut hänen juttunsa ja sanoo sen suoraan. Silti hän ei tuomitse heitä, jotka nauttivat siitä. Kaikkien juttujen ei tarvitse olla itseä varten.

Kinkyjakso on siinäkin mielessä tärkeä, että se avaa kinkykulttuuria laajemmin kuin vain makuuhuoneessa pariskunnan ylhäisessä yksityisyydessä tapahtuvien sessioiden näkökulmasta. Jaksoissa pohditaan kinkybilekulttuuria ja kerrotaan niiden turvallisuudesta sekä hiukan siitä, mitä bileissä tapahtuu. Samaan jaksoon on laitettu vielä eräs suuri stigmamöykky, nimittäin seksityö, tarkemmin sanottuna dominapalvelut. Keskustelunavaus oli suunnattoman tärkeää, sillä niin full service -seksityöhön, kuin dominapalveluihinkin, liittyy paljon ennakkoluuloja ja stigmaa. Podcastissa käydään läpi sitä, millaiset tyypit käyvät sessioissa, ja miten ennen sessiota keskustellaan rajoista puolin ja toisin. Näitä asioita käydään jaksossa läpi hyvin pintapuolisesti, ja dominapalvelut olisivatkin kaivanneet oman jaksonsa. Ehkä joku kaunis päivä sellaisen myös saamme.

Podcastin vitoskaudella oli mukana huomattava määrä myös opettavaisia jaksoja. Näistä mainittakoon esimerkiksi “Mitä ikä tuo seksiin?”, ”Lantionpohjan lihakset”, sekä ”Penisterveys”. Jaksoissa käydään ammattilaisen kanssa läpi seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyviä myyttejä ja vinoutuneita ajatuksia tarjoten tilalle oikeaa tietoa. Nämä infot ovat sellaisia, joita jokaisen tulisi kuulla ja tietää, mutta joista vain harva on perillä. Läheskään kaikkia näitä asioita ei ainakaan minun aikanani käyty koulussa läpi. Voin sanoa oppineeni uusia asioita varsinkin penisterveydestä.

Kevyemmät jaksot koskevat esimerkiksi runkkausta ja sekstailua, eli seksiviestittelyä. Vaikka nämä jaksot saattavatkin tuntua irrallisilta verrattuna muihin aiheisiin, on niillä kokonaisuudessa tärkeä paikka. Ne normalisoivat ja arkistavat seksiä ja seksuaalisuutta poistaen teemaan liittyvää häpeää. Näissä jaksoissa on kiinnostavaa myös juontajien omat kokemukset.

Vaikka jaksot ovat pidentyneet, jäi osa käsitellyistä aiheista yhä edelleen pintapuolisiksi. Kuten jo mainitsin, esimerkiksi kinkyteeman olisi hyvin voinut pilkkoa kahteen osaan, sillä tuollaisenaan se jätti aivan liian monet asiat käsittelemättä tavalla, jolla ne mielestäni olisi kuulunut käsitellä. Samalla toivoisin menneillä kausilla olleita teemoja uudelleen puheenaiheiksi; etenkin niitä, joiden käsittely sijoittui vain hyvin lyhyisiin jaksoihin, kuten vaikkapa vammaisuus.

Jaksoissa on käsitelty jonkun verran monisuhteisuutta, niin avoimen suhteen kuin polyamoriankin näkökulmasta. Kokisin kuitenkin kuulijan kannalta hedelmälliseksi, jos studiossa olisi yhtä aikaa keskustelemassa kaksi hyvin eri tavoin monisuhteista ihmistä vertailemassa kokemuksiaan. Täysin uusiakin jaksotoiveita minulta löytyy. Sarjassa on käsitelty paljon seksityöhön liittyviä seikkoja, mutta esimerkiksi onlineseksityötä ei mielestäni ole käsitelty, mikä on harmi. Toivoisin myös jaksoa esimerkiksi uskonnon vaikutuksesta seksuaalisuuden kokemukseen ja ilmaisuun, sekä jaksoa, jossa puhuttaisiin seksiin liittyvistä riippuvuuksista. Vaikka kyseessä onkin Himocast, jonka nimi jo juhlistaa seksin ja seksuaalisuuden riemua, olisi tärkeää saada haastatteluun myös aseksuaali kokemusasiantuntija. Aseksuaalien nostaminen esiin on tärkeää, jotta jokainen ymmärtää myös himottoman elämän olevan täysin normaali juttu.

Kaikkinensa pidin 5. kautta kerrassaan onnistuneena kokonaisuutena. Se oli sopivasti tasapainossa kevyiden ja hiukan raskaampien aiheiden kanssa. Huumori auttoi käsittelemään vakavia aiheita, vaikka tuntuikin joissain jaksoissa menevän vieraiden asiallisen kerronnan päälle. Jos et ole jo kuunnellut Himocastia, mutta kaipaat uutta kuunneltavaa, suosittelen lämpimästi laittamaan Himocastin kuulokkeista soimaan.

 

Vastaa