Vammaisuus

Onko vammaisella oikeus vanhemmuuteen?

En ole äiti, enkä ole edes varma, haluaisinko olla sitä tulevaisuudessa. Tuskin. En pysty kuvittelemaan itseäni elämäntilanteeseen, jossa päiväni täyttyisivät pikkuisten jalkojen töminästä parketilla, leluista pitkin lattiaa ja itkupotkuraivareiden taltuttamisesta, kun pikkuinen pellavapää ei suostu syömään puuroaan vaan tahtoisi keksin toisensa perään, sitä saamatta. Se ei ole haaveissani. Jos lapsi kuitenkin ilmoittaisi tulostaan joskus kaukana tulevaisuudessa, kun olisin saanut tasapainoisen parisuhteen, ja luonut itselleni uraa niin, että talouteni olisi jossain määrin tasapainoissa ja molemmat meistä sen tahtoisivat, saisi lapsi tulla.  Ja tiedän, että silloin minusta tulisi ihan mahtava äiti: Siitäkin huolimatta että katselen maailmanmenoa useammin renkaiden kuin jalkojeni päältä.

Me invat haaveillemme ihan samoista asioista kuin terveet: Osa meistä vauvakuumeilee ja haaveilee suurperheestä. No, sitten vaan etsimään sopivaa kumppania, rakentamaan omakotitaloa, hommaamaan pari koiraa ja mukuloita tehtailemaan, eikö? Vaan sehän ei ole ihan niin helppoa. Moinen on idyllisyydessään haaste jo ihan vammattomallekin tallaajalle, mutta entäpä sitten me vammaiset, jotka joudumme taistelemaan jatkuvasti yhteiskunnan ennakkoluuloja vastaan?

Vammaisia pakkosteriloitiin vielä 70-luvulla. Meidänkin maassamme jonkinasteinen rotuajattelu oli siis voimissaan vain muutama vuosikymmen sitten. Ajateltiin, ettei meidän pitäisi lisääntyä. Edelleen ajatusmallia esiintyy nykyisessäkin yhteiskunnassa, vaikkei meiltä enää viedä kykyä lisääntyä. Vammainen ajatellaan yhteiskunnassa jonakin sellaisena, josta täytyy pitää huolta. Kyllä, on olemassa vammaisia, jotka eivät selviä ilman ohjausta ja jatkuvaa tukea, mutta se ei läheskään aina ole niin. Tarvitsen liikuntavammaisena apua päivittäisissä toimissa, mutta viekö pelkkä fyysinen toimintarajoite kykyäni rakastaa, huolehtia ja kasvattaa lasta? Ei. Sinusta, rakas lukija saattaa kuulostaa järjettömältä että edes kysyin tuota ja jos näin on, hyvä. Valitettavasti instansimme eivät jaa tuota ajatusmaalimaa.

Itsellenikin on muutaman kerran sanottu, kun lapsien mahdollinen hankkiminen on tullut puheeksi, että: ”Ethän sä nyt selviäsi lapsen kanssa!” Öh, anteeksi, mutta miten niin en? Vielä surullisimpia ovat ne tapaukset, joissa vammainen on raskaana ja häntä on kehotettu aborttiin siitä huolimatta, vaikka hänellä olisi jo lapsia. Brutaalia? Kyllä, mutta valitettavan totta.

Ajatellaan, ettei vammainen selviä lapsenhoidosta yksin eikä siksi ole pätevä vanhemmaksi. Kuinka moni terve hoitaa lapsensa yksin ilman minkäännäköistä läheisten ihmisten muodostamaa tukiverkkoa? Omasta tahdostaan ei kukaan. Miksi invan siis tarvitsisi?

Tarvitsisimme ehkä vammatonta enemmän apua fyysisissä hoitotoimenpiteissä, vamman tasosta riippuen. Sitä varten käytössä on kuitenkin avustajatunnit. Niiden käyttäminen ei tarkoita, että avustajasta tulisi lapselle jonkinlainen lisävanhempi, vaikka toki lapsi saattaa avustavaan henkilöön kiintyä. Se ei ole tavoiteltavaa, sillä avustettava henkilökunta voi olla hyvinkin vaihtuvaa. Vaikka kiintymystä voi vahingossa tapahtua puolin ja toisin, ei avustajalla ole kuitenkaan minkäänlaista sanavaltaa siihen, miten lasta kasvatetaan. Jos vammainen tarvitsee hoitotoimenpiteissä apua, on työntekijä vain käsinä ja jalkoina, kun avustettavan omat pettävät.

Mailmassa on paljon pienokaisia odottamassa, että joku hakisi heidät kotiin. Miksei heitä voisi antaa sellaiselle vanhemmalle, jolla on hyvät hoksottimet ja joka rakastaisi lasta täydestä sydämestään? Miksi fyysisen toimintarajoitteen ajatellaan olevan este biologiselle äitiydelle tai isyydelle adoptiosta puhumattakaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.