Yleinen

Miten sinä käytät äänesi?

Suomi voi huonosti ja kansalaiset ovat tyytymättömiä. Heikoimmista ei huolehdita, vaikka toisin väitetään. Vanhustenhoitoa laiminlyödään, opiskelijoilta leikataan, työttömiä rankaistaan. Vammaiset joutuvat taistelemaan oikeuksistaan yhä enemmän.  Kuulen jatkuvasti valitusta siitä, kuinka päättäjät ovat tehneet huonoja ratkaisuja. Ei siinä, allekirjoitan valittajien mielipiteen. Kysyessäni keskustelukumppaneiltani käyttivätkö he äänioikeuttaan, vastaus on usein kieltävä. Joku ne päättäjät on pesteihinsä valinnut. Jos vastaus kysymykseeni olisi enemmän myönteiseen kallistuva, voisi valta-asemassa olla ihan toisia naamoja.

Etenkin nuorten keskuudessa äänestysprosentti on monina vuosina ollut heikko.  Politiikka kiinnostaa muutenkin kovin harvaa, eikä puolueiden aatteisiin ja edustajiin jakseta perehtyä. Ajatellaan, ettei omalla äänellä ole merkitystä. Tämä on aivan väärä lähestymistapa, sillä jokainen ääni ratkaisee. Sitä paitsi mitä suurempi joukko ihmisiä ajattelee näin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vallan saavat ne, joihin äänestämättä jättäneet ovat tyytymättömiä. Mielestäni he, jotka eivät ole käyttäneet äänioikeuttaan, ovat samalla menettäneet oikeutensa valittaa.

Tiedän, että politiikka on raskasta. Kuuluin itse aiemmin juuri tuohon passiiviseen porukkaan, joka ei ajatellut äänensä merkkaavan. Äänestyskammo on kuitenkin voitettavissa. Jos ei tiedä, ketä äänestää, ovat vaalikoneet oiva apu. Netti on niitä täynnä, jokainen löytää varmasti itselleen sopivimman.  Jos haluaa, mikään ei estä tekemästä vaikka kaikkia.  Kokemuksesta voin sanoa, että niistä on apua.

Sinulle, joka aiot tänäkin vuonna jättää oikeutesi käyttämättä, tahdon sanoa: Tartu tuumasta toimeen ja vaikuta. Auta itseäsi ja muita maassa eläviä huolehtimalla, että valtaan pääsevät sellaiset henkilöt, joilla on oikeanlaiset arvot. Heidän avullaan Suomi voi vielä jonain päivänä olla oikea hyvinvointivaltio, joka huolehtii heikommistaan.

Vastaa