Sekalaisia

Miten valita itselle sopiva peli ja kuinka valmistautua?

Oletko kiinnostunut larpaamisesta, mutta et tiedä, mitä tehdä, tai mistä aloittaa? Ensin täytyy löytää itselle mieluisa peli. Sopivia pelejä kannattaa katsoa mm. Suomi Larp – ja Larp ilmoitustaulu! -ryhmistä Facebookissa, sekä Larp.fi:n kalenterista, jonne kootaan tulevat pelit. Larp.fista löytyvät listattuina myös aloittelijaystävälliset pelit, eli sellaiset, joihin untuvikonkin on helppo sujahtaa.

Genren valinta on tärkeää. Pelejä löytyy jokaisesta genrestä ja niitä on myös yhdistelty mitä kummallisimmiksi hybrideiksi. Ei siis ole järkevää pelata esimerkiksi realistista vankilapeliä, jos sydän sykkii vaikkapa keskiaikafantasialle. Ennen ilmoittautumislomakkeen rustaamista kannattaa paneutua pelin nettisivuihin. Millainen peli oikeasti on? Pelkkä nimi ja genre eivät kerro paljon.

Teemojen pohtiminen on genrejäkin tärkeämpää. Osa peleistä voi sisältää rankkojakin teemoja. Näitä voivat olla esimerkiksi henkinen, fyysinen tai seksuaalinen väkivalta, rikokset, läheisen menetys. Osalle raskaat elementit ovat väylä purkaa paineita tai kokea jotain uutta, jota he eivät haluaisi oikeassa elämässä kokea, mutta jotka jollain tasolla kuitenkin kiehtovat. Toiselle tietyt jutut voivat olla vaikkapa lähipiirin tai oman kokemuksen vuoksi triggeröiviä, jolloin pelaajan tunteet vuotavat liiaksi hahmoon tai pelaaminen on muuten inhottavaa. Vaikka pelin jälkeen arki voikin tuntua hetken tyhjältä ja larpin aikaisia tuntoja voi joutua käsittelemään pitkäänkin, tulee pelin olla hyvä kokemus. 

Millainen on larpin miljöö?  Tarvitaanko toimivan hahmokokonaisuuden luomiseksi (lue: vaatisitko itseltäsi) huimia proppaustaitoja vai riittääkö vähempi vaiva? Jos koet, että uskottavan kokonaisuuden luominen vaatisi työtä, riittävätkö aikasi, rahasi ja taitosi? Larppiin valmistautuminen kun ei saisi aiheuttaa ihmiselle paineita. (Pelinjohtajat tosin ovat poikkeus. Heille paineet ovat valitettavasti tietynlainen välttämättömyys, sillä omalla ajalla järjestetyt massiiviset tapahtumat eivät ilmesty tyhjästä sormia napsauttamalla.)

Mikä on pelin lähtöasetelma, eli millaisesta tilanteesta ja taustasta peliä lähdetään pelaamaan? Millaisia valmiita hahmokonsepteja on mahdollisesti tarjolla?  Kirjoittaako pelinjohto hahmot hyväksyttyjen pelaajien toiveiden pohjalta, vai tehdäänkö se yhdessä pelaajien kanssa? Onko hahmokirjoitus ja hahmoille kontaktien luominen täysin osallistujien itsensä varassa? Riittääkö oma kapasiteetti tähän kirjoitusprojektiin? Onko pelinjohdolla valmiita juonia tai skenaarioita, joiden on pelin aikana jollain tasolla tapahduttava, vai ovatko kaikki juonet pelaajalähtöisiä?

Ovatko pelissä käytettävät mallinnukset itselle tuttuja ja hyväksi todettuja tai helposti omaksuttavissa? Erilaisilla larp-yhteisöillä kun saattaa olla käytössään erilaiset mallinnustekniikat. Jotkin tekniikat eivät sovellu itselle. Kuinka hyvin pelin käytännöt ja aikataulut ovat suunnitteltu ja selitetty? Ovatko järjestelyt kannaltasi toimivia? Kaikki nämä tekijät  vaikuttavat pelin sopivuuteen. 

Noniin. Oletko nyt löytänyt pelin, joka sinua kiinnostaa ja jonka koet antavan sinulle jotain? Sitten vuorossa onkin ilmoittautumislomakkeen rustaus. Se tuottaa päänvaivaa, ihan rehellisesti sanottuna. Kirjoittamiseen kannattaa kuitenkin varata reilusti aikaa, olla huolellinen ja mikä tärkeintä, rehellinen. 

 

Vastaa