Yleinen

Älä tee näin vaikuttamistöissä

Jotkut olettavat vaikuttamistyön olevan raskasta tai jonkinlaista rakettitiedettä. Jotain, joka vaatisi hirveästi rahkeita. Todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen. Riittää, että sinulla on tarmoa ja asia, johon tahdot muutosta. On kuitenkin jotain virheitä, joita voit helposti tehdä. Tässä postauksessa listaan asioita, joita hyvä vaikuttaja ei tee. Kaikki nämä ovat virheitä, joihin olen itse tavalla tai toisella joskus sortunut ja ajoittain sorrun vieläkin, mutta pyrin niistä aktiivisesti pois.

Älä ajattele, ettei sinulla ole mahdollisuutta vaikuttaa. Kuten aiemmin sanoin, vaikuttaminen on varsin yksinkertaista. Täytyy vain osata perustella mielipiteensä ja saada ihmiset kuuntelemaan niitä. Sinulla ja kellä tahansa muulla on mahdollisuuksia vaikuttaa ja kanavia vaikuttamiseen on useita. Älä siis luovuta, jos et heti tunnu löytävän omaa polkuasi. 

Älä kuvittele tietäväsi kaikesta kaikkea. Hyvä vaikuttaja paneutuu asiaan, josta puhuu. Hän tekee taustatyötä, johon menee aikaa. Hän viimeistelee tekstinsä ja luetuttaa sen jollakin muulla. Jos kirjoittaa jostakin sellaisesta aiheesta, joka on hyvin arka ja tai monimutkainen, on teksti paitsi hyvä luetuttaa jollakin virheiden korjaamiseksi, niin myös haastatella henkilöä, jolla on kokemusta asian tiimoilta. Toisaalta, jos aihe on hyvin intiimi, ei lukijalle aina tarvitse kertoa kirjoittavansa tässä jutussa omakohtaisien kokemusten pohjalta, vaan hommaan voi ottaa etäisemmän lähestymistavan. Näin suojelee omaa yksityisyyttään. Toisaalta, tämän polun valitseminen voi antaa lukijalle (väärän) kuvan siitä, että on puhumassa jostain vain mututuntumalla, eikä omaa kokemusta tai ole perehtynyt asiaan. 

Älä peittele virheitäsi. Jokainen, siis aivan jokainen, tekee virheitä, olivat hänen roolinsa elämässä mitä hyvänsä. Vaikuttaja on asemansa takia näkyvästi esillä, jos hänellä on paljon seuraajia. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että henkilö ei esitä täydellistä, vaan käsittelee mokansa julkisesti ja avoimesti. Mikä johti väärään lausumaan tai tekoon? Mikä sai hänet tajuamaan, että kyseessä oli virhe? Korjasiko hän tilanteen jotenkin muuten, kuin puhumalla asiasta esimerkiksi somessa seuraajilleen?

Älä yritä miellyttää kaikkia. Vaikuttavat tekstit sisältävät usein räväköitä mielipiteitä ja joku voi pahoittaa niistä mielensä. Se on riski, johon vaikuttajan tulee varautua. Niin kauan kuin olet perustellut itsesi hyvin, eikä tarkoituksesi ole tietoisesti loukata ketään, voit tehdä juttuasi hyvillä mielin. Opi myös, ettei negatiivisia kommentteja kannata ottaa itseensä. Osa ihmisistä käyttää internettiä virtuaalisena hiekkalaatikkona, jonne on voi purkaa kaiken pahan olon. 

Puhuttaessa henkilökohtaisista, aroista ja tunteita herättävästä tekstistä on myös hyvä muistaa, että jokainen kokee asiat omalla tavallaan. Jos puhut esimerkiksi masennuksesta ja kerrot keinoista, jotka ovat sinua helpottaneet, mutta et ilmaise tarpeeksi selkeästi kyseessä olevan oma henkilökohtainen kokemuksesi, voi herkät asiat voimakkaasti itseensä ottava kokea tekstin henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi, vaikka moiseksi se ei olekaan tarkoitettu. Myös lukijan tai kuulijan on hyvä muistaa, että hän saattaa tulkita viestin eri tavoin, kuin se on tarkoitettu. 

Älä pelkää olla oma itsesi. Vaikuttaja joutuu toisinaan avaamaan yksityisyytensä verhoa muille ihmisille. Ilman omakohtaista kokemusta tekstistä ei tule tunteita herättävää. On täysin okei jännittää ja pohtia, voiko kokemustaan jakaa. On täysin normaalia, että seuraajille tulee jossain määrin tutuksi myös se ihminen aatteiden takana. Pidä kuitenkin kiinni omista rajoistasi, äläkä mene niiden yli. Mukavuusalueelta on toisinaan ok poistua. Se on kuitenkin aivan eri asia, kuin rajojensa laiminlyöminen. Rajojaan ei pidä koskaan ylittää kenenkään toisen ihmisen, tai minkään aatteen vuoksi. Sinun ja persoonasi pitää näkyä tekemässäsi työssä, kunhan et tieten tahtoen loukkaa ketään toiminnallasi. 

Älä tee vaikuttamisesta koko elämääsi. Joskus vaikuttamistyö vie mukanaan. Aluksi se saattaa tuntua voimauttavalta, mutta ennemmin tai myöhemmin se rupeaa ahdistamaan, jos elämässä ei tunnu olevan mitään muuta. Pahimmillaan tuntuu, että hukkaa itsensä tekemäänsä hommaan ja ryhtyy miettimään, mitä itsestä jäisi jäljelle, jos se osa vietäisiin pois. Se ei ole tervettä. Pahimmillaan asia kääntyy itseään vastaan ja silloin alkaa vihata tekemäänsä. 

Älä pelkää verkostoitua. Hyvä vaikuttaja ymmärtää yhteistyön voiman. Ääntä sydämen asialle saa, kun mahdollisimman nimekäs tai muuten räiskyvä henkilö pitää meteliä samasta asiasta. Monesti ihmiset saattavat jännittää ottaa yhteyttä tunnetumpaan vaikuttajaan siinä pelossa, että tämä ei otakaan itseä tosissaan. Usein pelko on turha. Olen itsekin jännittänyt yhteydenottoa uusiin ihmisiin ja esimerkiksi yhteistyön ehdottamista, sillä olen ajatellut näiden ihmisten pitävän minua mitättömyytenä. Usein jännitys on kuitenkin ollut turhaa ja yhteydenotto on avannut minulle uusia ovia.

Kuten huomataan, vaikuttaminen ja siihen liittyvät mokat ovat yksinkertaisia ja periaatteessa ne pitäisi voida välttää maalaisjärkeä käyttämällä. Miksi niihin silti sorrutaan, toistuvasti?

Lue myös:
Taistelu vaikuttamistyön haasteita vastaan
Voiko rikkinäisyydestä puhua?
Edustavatko vammaiset vaikuttajat kaikkia invoja?

Vastaa