Yleinen

Sinulle, Setämies

SV: Seksuaalinen häirintä

Disclaimer: Tiedän ja tiedostan kaikkien voivan sortua häirintään ja joutua toisaalta sen uhriksi. Tässä kirjeessä puhun Setämiehestä, sillä kaikki saavat helpommin kiinni niistä epämiellyttävistä kommenteista, joita esim. monet naiset kohtaavat vanhempien miesoletettujen toimesta, sekä siksi, että tilastollisesti miesten toimesta tapahtuva häirintä on yleisempää.  Setämieheksi voidaan ajatella tässä yhteydessä kaikki, jotka toimivat asiattomasti, riippumatta siitä, miksi he identifioituvat.

Sinulle, Setämies,

Selaatko Instagramia, tai kenties jotain iltapäivälehteä ja olet juuri heittämässä jotain omasta mielestäsi kehuksi tarkoitettua, mutta todellisuudessa seksualisoivaa ja alentavaa kommenttia? Näitä ovat esimerkiksi ”hyvä peppu”, ”panisin”, ”Oot niin kuuma, haluaisin…” Jos kommenttisi muistuttaa mitään näistä, olet setämies, johon kirjeessä viittaan, todellisesta iästäsi ja sukupuolenkokemuksestasi riippumatta. Minä näen sinut, ja tämä kirje on sinua varten.

En sano, että esimerkiksi vähäpukeisesta, sensuellista tai muuten kauniista kuvasta ei saisi kiihottua. Kiksinsä saa saada ihan mistä vain. Juttu on siinä, rakas Setämies, ettei sinun tule kommentoida asiasta muille. Pidä omaa kivaa mielessäsi, mutta mölyt mahassasi. Kukaan sosiaalisen median vaikuttaja ei varmasti ole julkaissut jotain vähäpukeista kuvaa esimerkiksi Instagramiin vain sinun runkkumateriaaliksesi. Heillä, kuten itsellänikin, on varmasti jokin pointti kuvan julkaisussa. Tavallinen tallaaja ei varmasti ole julkaissut kuvaa vain sinun iloksesi, vaan tarjotakseen ns. vertaisfiilistä ja / tai fiilistelläkseen omaa oloaan. He eivät ole kaivanneet läähätystäsi. Et saavuta sillä mitään, muuta kuin korkeintaan menetä kaikki mahdollisuutesi ihmisen kanssa, jos niitä alun perinkään oli. Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä saa sinut lähettämään viestejä? Ajatteletko aidosti sen olevan kehu? Vai haluatko ärsyttää? Ennen kuin lähetät viestin, pysähdy. Onko sinulla jälkikasvua? Miltä sinusta tuntuisi, jos hän saisi samanlaisia viestejä? Seksuaalinen häirintä ei ole vitsi. Se on vakava asia.

Eri asiahan sitten ovat erilaiset eroottisen sisällöntuottajat esimerkiksi OnlyFansissa. Heitä saa vapaasti kuolata, hehän saavat siitä korvauksen ja ovat varsin tietoisia siitä, mihin ryhtyvät. Silloin kyseessä ei ole seksuaalinen häirintä. ”Mutta sehän tarkoittaisi, että pornostaan joutuu maksamaan! Kuka niin tekisi?” Rakas Setämies: Kaikki, jotka välittävät seksi- ja erotiikka-alan työntekijöistä ja arvostavat heitä. Vastuullisesti tuotetussa sisällössä työntekijällä on hyvät työolot ja hänelle maksetaan siitä hyvää palkkaa. Eettinen aikuisviihde maksaa. Oli kyseessä vaikuttaja tai aikuisviihteen tuottaja, on hänellä samat oikeudet ja ihmisarvo. Et voi päätellä ihmisen taustasta mitään hänen valintojensa vuoksi.

”Mutta pitääkö sitä seksiä tunkea joka paikkaan?” Pitää. Mikäli seksi ja seksuaalisuus eivät olisi tabuja, eivät vähemmistöt kokisi syrjintää ja suoranaista vihaa. Jos kyseessä ei olisi tabu, seksuaalisuuttaan voisi ilmaista vapaasti ilman pelkoa, tai metelin pitämistä taustasta riippumatta. Jos se ei olisi tabu, se ei nostattaisi tunteita pintaan, aina kun kuulee sanan ”seksi” tai “seksuaalisuus”. Se olisi normaalia, ja omista mieltymyksistään ja esimerkiksi kehostaan voisi puhua vapaasti, ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta.

Hyvä Setämies, seksuaalinen häirintä ei ole vain miesten tekemä asia. Kaikki voivat kokea sitä, ja kaikki voivat sortua sen tekemiseen, elleivät ole saaneet esimerkiksi kunnon seksuaalikasvatusta. Älä vähättele kenenkään kokemusta vähättelystä. Seksualisoivat kommentit eivät ole kehuja. Miesoletetutkaan eivät sitten muuten ole aina valmiita seksiin, vaan hekin voivat aivan yhtä hyvin kokea lähentely-yritykset epämiellyttävinä. Älä ruoki vanhaa stereotypiaa.

Hyvä Setämies, tahdon uskoa sinun omaavan pohjimmiltaan hyvän sydämen ja fiksut hoksottimet. Todista ajatukseni oikeaksi. Ole ystävällinen ja käytä niitä. Seuraavan kerran, kun meinaat kirjoittaa jotain mielestäsi viehättävään kuvaan, mieti se mummotestin läpi. JOS voit sanoa kommentin mummollesi, on se ok sanoa myös hänelle, jonka sisältöä aiot kommentoida.

Toivon meidän elävän tulevaisuudessa maailmassa, jossa voimme julkaista mitä vain, mikä itsestämme tuntuu hyvältä, eikä loukkaa toisia, ilman pelkoa asiattomista kommenteista. Tämä kuva ei ole julkaistu muiden iloksi, vaan siksi, että näytän siinä hiton hyvältä ja se antaa minulle itsevarmuutta.
Kuva ja meikki: @glitteraave

.Muut Sinulle – juttusarjan osat löydät tagilla kirje.


Lue myös:
Seksuaalisesta väkivallasta – etenkin vammaisnäkökulmasta
Seksipositiivisen aktivismin varjopuolet
Suhteeni seksi- ja kehopositiiviseen vaikuttamiseen

Vastaa