Yleinen

Sinulle, sateenkaarinuoren ystävä

Pride on jälleen käynnissä ja tuttuun tapaan otan blogissani kevyesti kantaa aiheeseen. Aiempina vuosina olen kirjoittanut postauksen, jossa pohdin vähemmistöjen kaapittamista, biseksuaalisuuden näkymättömyyttä ja viimeisimpänä kirjoitin viime vuonna postauksen Sinulle, sateenkaarinuoren vanhempi. Kirje sai osakseen valtavaa huomiota, mikä pisti nöyräksi. Koska aihe on tärkeä, eikä sensitiivisyyttä voi koskaan oppia tai opettaa liikaa, jatkan perinnettä kirjoittamalla kirjeen sateenkaarinuoren ystävälle.

Sinulle, sateenkaarinuoren ystävä tai tuttava,

Tuliko ystäväsi juuri kaapista, etkä tiedä miten olla? Kenties mielikuvasi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on hyvin kapeita, ja ne voivat olla kotoa mahdollisesti saadun negatiivisen ilmapiirin värittämiä. Älä soimaa itseäsi. Emme voi mitään kasvatukselle, jonka kotoa saimme. Jos kuitenkin edes pieni osa sinusta pitää ajatusta x vinoutuneena, pyri tietoisesti opettelemaan siitä pois, äläkä toista vanhempiesi kertomaa. Kiitä ystävääsi tai tuttavaasi siitä, kuinka hän uskalsi tulla sinulle kaapista. Se ei välttämättä ole helppo juttu, sillä vaikka asenneilmapiiri vähemmistöjä kohtaan onkin muuttunut positiivisemmaksi, on yhä edelleen olemassa paljon vihaa. Monet saattavat joutua perheensä hylkäämiksi. Älä ole sellainen ihminen. Ole hänen tukenaan. Hän on yhä se sama ihminen, kuin hetki sitten.

Se, että ihminen kuuluu esimerkiksi seksuaalivähemmistöön, ei tarkoita, että hän yhtäkkiä kokisi palavia tunteita sinua kohtaan ja että ystävyytenne olisi vaarassa. Se, että oletat näin edes leikillä, kertoo vinoutuneista asenteista, joita yhteiskunnassamme on. Seksuaalivähemmistöön kuuluminen kun ei tee ihmisestä yliseksuaalista. Oletus moisesta saattaa aiheuttaa epämääräisiä nihkeyden tunteita henkilölle, sillä näet hänet sellaisen linssin läpi, johon hän ei kuulu.  Voitte edelleen puhua ja tehdä samoja asioita, kuin hetkeä aiemmin, jos ne ovat olleet henkilön aitoja kiinnostuksenkohteita myös aiemmin. Jotkut sukupuolivähemmistöön kuuluvat ovat saattaneet tehdä joitain asioita vain siksi, että sen on katsottu kuuluvan heidän oletetun sukupuolensa rooleihin. Älä siis hämmenny jos ystäväsi päästää toisista asioista irti, vaan anna hänelle tilaa löytää jotain mielekästä niiden tilalle. Mitä tulee pronomineihin ja esimerkiksi nimiin: Uuden oppiminen vie aina aikaa. Älä pelkää mokaamista, sillä ystäväsi varmasti ymmärtää, etteivät pronominit tai nimi mene aina oikein, jos on tottunut käyttämään tiettyjä sanoja koko elämänsä, tai pitkän aikaa. Olennais ta on, että yrität, etkä esimerkiksi käytä tietoisesti kuollutta nimeä. Jos mokaat, pyydä anteeksi, mutta älä suinkaan menetä yöuniasi. Älä kuitenkaan koskaan kerro kuollutta nimeä eteenpäin. Jos huomaat jonkun käyttävän väärää nimeä, ohjaa häntä käyttämään oikeaa.

On ok, ettet tiedä vähemmistöjen asioista juurikaan. Sinun kuitenkin tärkeää myöntää tietämättömyytesi ja ottaa asioista selvää, toki omien voimavarojesi mukaan. Muista, että jokaisen kokemus vähemmistöihin kuulumisista on erilainen. Toiselle itselleen ja muille aitona itsenään näyttäytyminen on helppoa, eivätkä he kohtaa juuri ongelmia. Toisia pelottaa. Monet voivat kokea vähättelyä ja vihaa. Osa haluaa tehdä näkyvää, räikeää aktivismia, toiset tahtovat ottaa ulkopuolisen silmin passiivisemman lähestymistavan aktivismiin. Oli heidän taustansa mikä tahansa, he ovat silti yhtä validi osa sateenkaarikansaa. Muista, että ellet itse kuulu sateenkaarikansaan, et voi todella tietää, millaista heidän elämänsä on ja millaisia asenteita he kohtaavat. Vain piirien sisäpuolella olevat oikeasti tietävät, millaista elämä vähemmistössä on. Toki, vaikka itse kuuluisit sateenkaarikansaan, ei sekään anna sinulle oikeutta vähätellä tai kyseenalaistaa ystäväsi tuntemuksia. Pidä siis mielesi avoimena ja kuuntele mitä ystäväsi sinulle kertoo, on tärkeää, ettet yritä mahduttaa häntä mielessäsi luomiin valmiisiin muotteihin, vaan kohtaat hänet yksilönä.

Sateenkaarevan ystävä, olet tärkeä. Tue ystävääsi, äläkä suhtaudu häneen eri tavalla. Voit olla hukassa, mutta älä pelkää. Apua ja tukea on saatavilla. 

Muut Sinulle-juttusarjan osat löydät tagilla kirje.

Disclamer: Kirjoitin tekstin biseksuaalina cis-naisena, joten transasioita koskeva tietämys ei ole omakohtaista ja toivon, ettei tekstiin jäänyt jotain, mikä voisi loukata, tai vähätellä jotakuta.

Vastaa