Yleinen

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta: Deiteillä – podcast

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta on juttusarja, jossa analysoin erilaisia seksuaalisuuteen liittyviä asiateoksia, kuten kirjoja ja podcasteja. Miten käsittelyssä oleva tuotos on ottanut huomioon esimerkiksi seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden? Millä tavoin teoksen keskiössä olevia ilmiöitä käsitellään? Mikä sykähdytti erityisesti? Mitä olisin toivonut lisää? Tällä kertaa käsittelyssäni on Deiteillä – podcast.

Deiteillä on The Good Sex Companyn toinen podcast -sarja. Sitä vetävät Reetta Rautavirta ja Tiina Svensk. Reetalla on valmiiksi seksologin koulutus ja Tiina opiskelee alaa. Nimensä mukaisesti podcastissa pohditaan romanttisia ihmissuhteita, yhteiskunnassamme vallitsevaa tapailukulttuuria ja siinä tapahtuneita muutoksia, sekä deittailun hyviä ja huonoja puolia. Rautavirta ja Svensk ovat selvästi pohdiskelleet tapailua ja siihen liittyviä käytänteitä ja tarjoavat yleisiä havaintoja kulttuurista ja ratkaisuja sen vinoumiin, mutta samaan aikaan he puhuvat avoimesti omista kokemuksistaan ja virheistä, joita he ovat tapailurintamalla tehneet. Omalla esimerkillään he näyttävät, ettei seksologian ammattilainenkaan ole virheetön deittailun saralla.

Kouluttauduttuani seksologian ammattilaiseksi minulla on ollut sellainen tunne – niin vaikuttajana kuin yksityiselämässänikin – etten saisi joutua sellaisten haasteiden eteen, joissa annan neuvontaa asiakkailleni. Ketuttaa, sillä tiedän paremmin. Tiedän, kuinka vinoutunut jokin päässäni oleva ajatusmalli, joka putkahtaa esiin esimerkiksi silloin, kun parisuhteessa menee huonosti, on. Jos olisin asiakkaani, huomauttaisin ajatusvinoumasta lempeästi ja lähtisimme yhdessä miettimään työkaluja sen purkamiseksi. Seksologian ammattilaisuuden lisäksi elämääni kuuluu myös seksipositiivinen aktivismi. Sen aspektin näkökulmasta kokisin tärkeäksi kirjoittaa toisinaan omista epävarmuuksistani tai sudenkuopista, joihin saatan langeta. ”Syökö omista epävarmuuksista, liittyivät ne sitten deittailuun tai oman seksuaalisuuden ilmentämiseen, puhuminen uskottavuuttani ammattilaisena?” kysyy pieni ääni päässäni. Vaikka olen yrittänyt vakuuttaa itseni siitä, kuinka sopivissa määrin omista epävarmuuksista puhuminen somessa vain inhimillistää minua ammattilaisena, oli virkistävää kuulla muiden ammattilaisten jakavan ei-niin hienoja hetkiä. Se oli vapauttavaa ja lohdullistakin.

Ensimmäisellä kaudella ovat äänessä vain Rautavirta ja Svensk. He jakavat omia kokemuksiaan deittailusta, ja pohtivat esimerkiksi parisuhdeliukuportaita – siis narratiivia, jossa parisuhteen ajatellaan olevan tietyntyyppinen jana, jossa avioliitto ja perhe ovat maali, jota jokaisen pariskunnan tulisi ennalta määrättyjen väliaskelmien kautta tavoitella. Ennen kuin kuulemme jostain liukuporrastermin, tai tutustumme vaikkapa monisuhteisuuteen, ovat nämä portaat ajatteluumme niin syvään iskostettuja, ettemme pysähdy kyseenalaistamaan niitä tai miettimään, ovatko ne meitä varten. Sen vuoksi onkin tärkeää, että erilaiset deittipodcastit nostaisivat tämän esiin. Käsityksemme deittailusta, ja sitä kautta myös muottimme toivotuista ja tavoitelluista ihmissuhdemalleista, pakottavat ihmisen muottiin, johon vain harva todellisuudessa on mahtuva.

Toinen omasta mielestäni erittäin tärkeä asia, joka nousee podin ensimmäisellä kaudella esiin on ghostaus. Viesteihin vastaamatta jättäminen ja toisen elämästä katoaminen on nykymaailman deittailukulttuurissa yleinen ilmiö. Silti moni, sen kohteeksi joutuva ajattelee helposti itsessään olevan jotain vikaa. Podcasterit eivät missään nimessä katso ghostaamista varsinaisesti hyvällä, mutta he pyrkivät etsimään syitä ilmiöiden takana. Tämä on mielestäni ansiokas kurkkaus ihmismielen toimintaan. Myönnän itsekin ymmärtäneeni ghostauksen syitä paremmin: Kyse ei välttämättä olekaan siitä, että toinen pitää minua tappavan tylsänä, kuten nuorempi minä saattoi herkästi ajatella. Toisella saattoi vain esimerkiksi olla vain viestiähky, jos hän ahneuksissaan oli aloittanut liian monta keskustelua samaan aikaan. Koen, että tällaiselle podcastille olisi ollut tarvetta jo silloin, kun internetin deittikulttuuri alkoi kukoistaa.

Toisella kaudella treffiasetelma on toinen. Rautavirta on Espanjassa, joten he pitävät vain muutamat etätreffit. Näiden aikana he esimerkiksi vastaavat kuulijoiden kysymyksiin ja Rautavirta kertoo toisen maan deittikulttuurista ja siellä kohtaamistaan seikkailuista. Vaikka ulkomaanmatkoista on aina kiinnostava kuulla, pidin enemmän Q&A-jaksoista. Muutamaa yhteisjaksoa lukuunottamatta 2. kausi on toteutettu siten, että Svenskillä on studiossaan vaihtuvia vieraita. Monet näistä vieraista pitävät itse seksuaalisuuteen tai ihmissuhteisiin liittyvää podcastia, näistä esimerkkinä Onks Ok? -podcastin Joonas Pesonen ja Hehkun Janne. Tällaiset “cross overit” tuovat podcastiin mielestäni väriä, mutta toisaalta mahdollistavat myös syvän sukeltamiseen raskaaseen aiheeseen. Se, että henkilö on joutunut pohtimaan vaikka kehosuhdettaan jo omassa mediatuotoksessaan, tarjoaa hänelle mielestäni mahdollisuuden hypätä teemaan syvemmin, kuin jos hän puhuisi teemasta ensimmäistä kertaa. Lisäksi esimerkiksi Mippi Vuorikosken kaltaisten ammattilaisten ottaminen vieraaksi mahdollistaa sen, että vaikkapa tunteista ja niiden synnystä, ja tunteiden aiheuttamasta reaktioista voidaan puhua syväluotaavalla tasolla.

Maailma kaipaa kevyitä tarinoita deittailusta. Kertomuksia typeristä mokista ja hauskoista sattumuksista. Yhtä kaikki kaipaamme deittailua syvemmin tutkivaa materiaalia, jotta voimme paitsi muuttaa omaa käytöstämme, niin myös siihen liittyvää kulttuuria. Mielestäni Deiteillä on onnistunut tässä. Podcastissa käsitellään kiintymyssuhdemalleja, tunteiden syntyä ja säätelyä, monisuhteisuutta, mieskuvaa, kommunikaatiota, ulkonäköpaineita ja vaikka mitä muita raskaita aiheita. Silti podcast on viihdyttävä, kaikessa opettavaisuudessaan.

Mielestäni seksuaalisuutta käsittelevä mediatuotos on erityisen onnistunut silloin, kun se herättää seksuaalisuuden saloihin tavalla tai toisella perehtyneessä ihmisessä uusia ajatuksia. Yleensä kun kuuntelen jotain seksuaalisuuteen liittyviä juttuja, nyökyttelen ja reagoin tapaan, jolla podcaster puhuu. Aihe saattaa olla tuttu, jotain uusia ajatuksia voi herätä. Mieskuvaa käsittelevä Deiteillä sai minut kuitenkin pohtimaan omaa mieskuvaani uudestaan. Mitä minä mieheltä odotan? Olen nähnyt esimerkiksi miehen herkkyyden ja sen, että hän osaa puhua tunteistaan, vain ja ainoastaan hyvänä asiana. Havaitsin jakson ansiosta ajattelussani kuitenkin muutaman haitallisen ajattelumallin, joita en ollut aiemmin huomannut. Ajatusmalleihin havahduttuani pyrin niistä aktiivisesti ulos.

Podcastissa käsitellään runsaasti erilaisia teemoja, kevyempiä ja raskaita aiheita. Toivoisin kuitenkin vähemmistöjen edustajien pääsevän paremmin ääneen. Esimerkiksi jakso, jossa on vieraana vammainen henkilö, olisi suunnattoman tervetullut. Vamma ei vaikuta kykyyn olla tasa-arvoinen kumppani, tai haluun muodostaa romanttisia suhteita. Vammaisena deittailuun liittyy paljon ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä, mikä hankaloittaa vammaisten asemaa kyseisillä markkinoilla. Tiedostan vammaisten deittailusta ja seksuaalisuudesta puhuttaneen viime aikoina paljon erilaisissa medioissa. Kuitenkin asenteet, joita kohtaan arjessani jatkuvasti puhuvat omaa kieltään siitä, kuinka työmaata on vielä jäljellä. Erilaiset vammat herättävät ihmisissä erilaisia reaktioita ja tuovat elämään erilaisia mausteita. Lisäksi jokaisen kokemus vammaisuudesta on erilainen, joten sarjassa voisi helposti olla useampi eri vammaryhmiin kuuluva ilman, ettei kukaan kokisi tapahtuvan toistoa. Vähemmistöryhmien esille tuomiseen liittyvä toiveeni ei koske vain vammaisia. Kaikki valtavirrasta poikkeava herättää ihmisissä kummastusta ja hämmennystä. Niinpä olisi tärkeää tuoda esiin mahdollisimman moninaisia ääniä ja taustoja. Se, mistä lähtökohdista ihminen on, kun vaikuttaa aina jollain tavoin hänen näkemyksiinsä deittailukulttuurista.

Kaikkinensa Deiteillä on kevyt ja viihdyttävä, mutta yhtä aikaa ajatuksia herättävä kokonaisuus. Voisin suositella podcastia kaikille, jotka haluavat saada uusia ajatuksia tapailuun liittyen. On kuitenkin muistettava deittailun olevan jokaiselle yksilöllinen kokemus, aivan samalla tavoin kuin kokemus omasta seksuaalisuudestakin on. Näin ollen kaikki podcastissa olevat ajatukset eivät välttämättä ole samaistuttavia. Jos huomaa jotain sellaista, joka häiritsee, on hyvä pysähtyä kuitenkin miettimään, miksi jonkin asian tai ajatusmallin kuuleminen herättää itsessä negatiivisia tunteita.

Lue myös:
Deittailusta digitalisaation aikakaudella
Miten selvitä deittailusta?
Näin deittailet vammaista
Havaintoja kinkynä deittailusta

Vastaa