Yleinen

Sooloseksi: Miksi siihen liittyy häpeää ja miksi häpeästä tulisi päästä eroon?

Postaus on toteutettu yhteistyössä Valoa tunneliin Oy:n kanssa ja tuotteet on saatu.

Seksuaalisella hyvinvoinnillamme on suora merkitys kokonaisvaltaisen terveytemme kannalta. Seksuaaliseen hyvinvointiimme kuuluu esimerkiksi se, että meillä on riittävästi tietoa aiheeseen liittyen, sekä se, että meillä tulisi olla tasavertaiset mahdollisuudet ilmaista seksuaalisuuttamme tavoilla, jotka meistä tuntuvat hyviltä. Yksi tapa tähän ovat seksuaaliset aktit. Kiireisessä, suorituskeskeisessä maailmassa emme kuitenkaan ehdi pysähtyä hoitamaan seksuaalisuuttamme niin usein kuin ehkä haluaisimme. Miksi itsetyydytys hävettää, ja toisaalta, miksi sooloseksi kannattaa?

Miksi sooloseksi hävettää? 

Kulttuurinen tapa puhua itsetyydytyksestä. Menneinä vuosikymmeninä suhtautuminen itsetyydytykseen on ollut kerrassaan vinoutunutta, sillä sitä on pidetty suorastaan sairaana. Vaikka nykyään ymmärrämmekin sooloseksin merkityksen hyvinvoinnille, elää puhetavassamme kaikuja noista ajoista. Sanotaan esimerkiksi “jäädä kiinni itsetyydytyksestä”, aivan kuin siinä olisi jotain pahaa tai väärää. Luonnollisesti itsetyydytystä tulee harrastaa vain omassa rauhassa tai suostumuksellisen seksikumppanin läsnäollessa, mutta itse aktissa ei ole mitään väärää.

Opittu häpeä. Normaaliin kehitykseen kuuluu halu tutustua omaan kehoon. Vanhempien ja muiden läheisten aikuisten suhtautuminen tähän haluun vaikuttaa kuitenkin pitkälle aikuisuudessakin siihen, miten näemme oman kehomme ja seksuaalisuutemme. Saatamme mieltää halumme jotenkin viallisiksi. Sen sijaan, että vanhemmat toruisivat lasta, olisi tärkeää opettaa, että omaan kehoon tutustuminen on täysin normaali ja kaunis asia. Vaikka kyseessä onkin kaunis ja normaali asia, on tärkeää oppia, missä tilanteissa omaan kehoon tutustuminen on ok ja missä ei. Vaikka lapsena olisikin omaksunut huonon suhtautumisen omaan kehoon ja haluihin, voi siitä onneksi oppia pois, tietoisella harjoittelulla.

Myös omat halut ja mieltymykset, tai se, kuinka usein haluaa seksiä, saattavat aiheuttaa häpeää. Ympäröivä kulttuuri pyrkii sanelemaan, millaiset tavat harrastaa seksiä ovat oikein, millaisista asioista on ok pitää ja mistä ei. Valtavirrasta poikkeavia mieltymyksiä kummastellaan ja kyseenalaistetaan. Libido, eli seksuaalinen halukkuus, on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat lukemattoman monet asiat, kuten esimerkiksi elämäntilanne ja stressi. Omia mieltymyksiään ja tarpeitaan ei tarvitse hävetä, etenkään sooloseksissä. Toisaalta, jos omia mieltymyksiä häpeää kumppanin kanssa hänen suhtautumisensa takia, voi myös miettiä, onko kumppani oikea juuri sinulle. Kaikkia mieltymyksiä ei luonnollisestikaan tarvitse toteuttaa yhden kumppanin kanssa. Jos kumppani saa sinut kuitenkin häpeämään esimerkiksi pilkan tai inhon kautta sellaisia mieltymyksiä, joita ei itse halua kanssasi toteuttaa, on olennaista miettiä, onko suhteesta joissain määrin haittaa omalle seksuaalisuudelle ja mitä asiasta tulisi tietää.

Kulttuurissamme on käsitys siitä, millainen keho on haluttu. Vain harva keho mahtuu tähän muottiin. Jos muottiin ei mahdu, saattaa tuntea entistä suurempaa häpeää omista haluistaan. Todellisuudessa aivan jokaisella meistä on oikeus nauttia seksuaalisuudestamme.

Miksi sooloseksi kannattaa?

Lisää verenkiertoa ja pitää limakalvot kosteina. Monet gynekologit suosittelevat etenkin iäkkäille vulvallisille henkilöille säännöllistä sooloseksiä. Ikääntyessä limakalvot alkavat kuivua, mikä saattaa aiheuttaa kipua esimerkiksi penetratiivisten tilanteiden yhteydessä. Parhaan kipulääkkeen voisikin sanoa olevan runkkaus. Itsetyydytys lisää intiimialueiden verenkiertoa, jolloin limakalvot pysyvät helpommin kosteina.

Pinja katsoo kasvoista otetussa puolilähikuvassa hiukan ohi kamerasta käsissään valkoinen keraaminen dildo.

Rentouttaa ja vähentää stressiä. Säännöllisen seksielämän on tutkimuksissakin todettu rentouttavan ja rauhoittavan. Yhteiskunnassamme tuntuu olevan sellainen narratiivi, jossa seksi nähdään ensisijaisesti jonkun toisen kanssa toteutettavana intiiminä aktina. Kumppanin kanssa harrastettu seksi voi toki olla ihanaa ja nautinnollista, mutta rentouttaviin hetkiin ei välttämättä suinkaan tarvita toista ihmistä.

Voit tuottaa itsellesi nautintoa myös yksiksesi, sinulle itsellesi sopivalla aikataululla. Sooloseksissä voit olla ihanan itsekäs ja keskittyä vain siihen, mitä itse kaipaat ja tarvitset siinä hetkessä. Aikaa sooloseksille on usein helpompi löytää kiireen keskellä – päivä voikin alkaa tai loppua helposti rentouttavaan hetkeen.

Opit mistä pidät. Kumppani ei ole ajatustenlukija – vaikka hän olisi kuinka hyvä tyyppi, ei hän voi tietää, mistä pidät, ellet kommunikoi halujasi ja tarpeitasi hänelle. Kuinka voisit tietää, mistä pidät, ellet ole itse koskaan tutustunut kehoosi ja siihen, millaisesta kosketuksesta se pitää ja mitä se kaipaa. Omaa kivaa harrastaessa sinun ei tarvitse pelätä jonkun pitävän kokeilujasi outoina, vaan voit keskittyä ainoastaan tuntemuksiin.

Samalla voit kokeilla erilaisten audiovisuaalisten ärsykkeiden kautta, millaiset asiat sinua ylipäätään kiinnostaisivat seksuaalisesti. Sooloseksin aikana voit rauhassa tutustua fantasioihisi ja pohtia, miltä niistä tahtoisit ehkä kokeilla oikeassa elämässä, vai haluatko kenties toteuttaa mitään. Laita siis rohkeasti kuulokkeistasi pyörimään esimerkiksi eroottinen äänikirja, tai perinteinen aikuisviihdepätkä. Jos ja kun sinua toivottavasti mietityttää katsomasi pätkän eettisyys, suosittelen tutustumaan Onlyfansin eroottisiin sisällöntuottajiin. Erityylistä materiaalia tekeviä sisällöntuottajia löytyy aivan valtava määrä, joten varmasti löytyy jokaisen makuun jotain sopivaa. Toki, täytyy ottaa huomioon, ettei Onlyfansissa ole minkäänlaista hakutoimintoa kategorioittain. Toivotun sisällöntuottajan nimimerkki tulee siis tietää tarkasti.

 

Sooloseksiin suhtaudutaan edelleen paikoitellen kummastelevasti. Siitä on kuitenkin monenlaisia hyötyjä, niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin. Se, mitä teet intiimeinä hetkinäsi yksiksesi ei kuulu kenellekään muulle.Tutustu siis rohkeasti omaan seksuaalisuuteesi ja siihen, mitä kehosi kaipaa.

Tuotevinkki: Valoa tunneliin

Pelottavatko perinteiset  seksikauppojen suristimet ja kirkkaan neonpinkit härpäkkeet? Huolestuttaako tuotteiden ekologisuus? Haluatko investoida johonkin kestävään ja kauniiseen? Suosittelen kääntymään Valoa Tunneliin -tuotteiden pariin. Valikoimasta löytyy niin dildoja kuin anustappejakin. Valoa tunneliin -seksuaaliterveysvälineet sopivat käytettäväksi minkä tahansa liukasteen kanssa. Ne voidaan puhdistaa esimerkiksi tavallisella saippualla ja lämpimällä vedellä.

Tuotetta on helppo käsitellä. Vaikka savi on kovaa, tuntuu materiaali sileytensä takia lähes pehmeältä. Tuotetta kannattaa kuitenkin lämmittää, eli pestä sitä reilusti lämpimällä vedellä hiukan ennen, kuin sitä alkaa käyttää. Tavallisista dildoista löytyy sekä poimutettuja, että tasaisia versioita. Poimutetut tuotteet tarjoavat voimakkaamman stimulaation.

Seksuaaliterveydestä puhuminen on yritykselle tärkeää ja se pyrkiikin tarjoamaan myös kehonhuoltoon auttavia tuotteita. Yksi näistä on Avain-dildo, joka on suunniteltu nimenomaan lantionpohjan hoitoon. Kireä lantionpohja on haitaksi paitsi arkielämässä, aiheuttaen esimerkiksi ummetusta, virtsankarkailua ja yleisiä kiputiloja, myös seksuaalisessa nautinnossa. Kireä lantionpohja aiheuttaa yhdyntäkipuja, mutta samaan aikaan vähentää tuntoherkkyyttä. Avaimen varsi on kapea ja pää hiukan leveämpi, sekä pyöreäksi muotoiltu. Näin ollen tuotteella on helppo hieroa kireitä kohtia ja työskennellä tarvittaessa hyvinkin pistemäisesti. M-kokokin on aika kookas, joten kovin kireille ihmisille tämä ei sovellu ensimmäiseksi työkaluksi.

Mikä Valoa tunneliin?

Valoa tunneliin Oy on vuonna 2021 perustettu, suomalainen keramiikkayritys, jonka tuotantoon kuuluvat uniikit, savesta tehdyt sisustus- ja seksuaalisen hyvinvoinnin tuotteet.  Samasta kaupasta löydät siis esimerkiksi keraamiset valaisimet, ihanat Alkulämpö-hierontakynttilät, tuoksulyhdyt, kuin uniikit dildot ja anustapitkin.

Yrityksen tavoitteena on vähentää seksuaalisuuteen ja nautintoon liittyvää stigmaa, sekä tarjota kestäviä, ekologisia seksuaaliterveystuotteita. Se tahtoo arkipäiväistää seksuaalisuutta ja muistuttaa, että seksuaalisuus on leikillisyyttä.

Yrityksen tavoitteena on luoda kauniita ja ekologisia tuotteita ja puhua seksuaalisuuden ja nautinnon monipuolisuudesta. Dildot ja anustapit voivat toimia vaikka sisustuselementteinäkin, jos pitää hiukan erikoisemmasta sisustuksesta.

Yrityksen blogista löydät ammattilaisten kirjoittamia tekstejä seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen hyvinvointiin liittyen.

Vastaa