Yleinen

Onko Kela-kyydeissä järkeä?

Postaus ei ole hyökkäys taksikuskeja kohtaan, eikä sen ole tarkoitus loukata ketään, vaan kritisoida järjestelmää.

Kela-kyydit ovat fiasko. Huhtikuun alussa Kela kilpailutti palveluntuottajansa uudelleen ja siinä yhteydessä he edellyttävät taksiyhtiöiltä tietynkaltaisia mittareita. Nämä uudet mittarit eivät kelpaa muihin ajoihin, minkä seurauksena valtaosa Kela-kyytejä aiemmin ajaneista takseista jätti tämän pestin, sillä tienaavat tarpeeksi muilla kyydeillä. Täysin ymmärrettävä veto. Se tosin tarkoittaa sitä, että jäljelle jääville autoille lankeaa jäätävä määrä hommaa.

Kela-keskukseen on palkattu hirvittävä määrä uusia tekijöitä joita ei ole koulutettu kunnolla, sillä he tuntuvat olevan sormi suussa järjestelmän kanssa. Tuttutaksioikeutta käyttävä asiakas ei löydy Kelan tiedoista samoilla helpoilla kriteereillä kuin ennen. Kela-keskuksen kautta tilaavista en mene takuuseen, mutta uskon homman olevan yhtä monimutkainen.  Kuski joutuu asiakasta ottaessaan täyttämään aiempaa tarkempia lomakkeita, mikä tuhlaa kaikkien aikaa.

Kela-keskus ei palvele asiakasta lainkaan.  Tiedän useammankin tapauksen, joissa kyytiä on odotettu tunteja. Se pistää vihaksi, sillä on meillä vammaisillakin muuta tekemistä kuin odottaa hakijaa, jota ei näy. Miten silloin tulisi toimia? Keskuksen kautta kyytiä odottava ei tiedä, kuka hänet tulee hakemaan. Tällöin hän ei voi soittaa taksille tai toisinpäin. Kaikki tapahtuu keskuksen kautta.  Jonotus kestää iäisyyden, sillä järjestelmä on muuttunut monimutkaisemmaksi ja virkailijoita on kaikesta huolimatta liian vähän.

Sen ainoan kerran kun itse olen joutunut käyttämään Kelan kustantamissa kyydeissä muuta kuin tuttua firmaa, kävi seuraavaa. Tilaus oli mennyt jakoon ja joku kuski oli sen itselleen napannut. Tilauksen kuitattuaan hän oli kuitenkin ymmärtänyt, ettei kyytiin mahdukaan sähköpyörätuoli. Miten joku voi olla näin ajattelematon, jos on invataksia yhtään ajanut? Kuulemma kohtaamani ongelma yleinen.

Mitä Kela kuvittelee tällä järjestelmällä saavuttavansa?

 

Vastaa