Yleinen

Taistelu vaikuttamistyön haasteita vastaan

Edellisessä postauksessani pohdin syitä siihen, miksi vaikuttamistyö on toisinaan hemmetin hankalaa. Tässä postauksessa jaan keinoni selviytyä aiemmin esille nostamistani haasteista. Toivon, että niistä on apua muille vastaavien ongelmien kanssa kärsiville ja vaikuttamistyötä mahdollisesti harkitseville.

Luo itsellesi rutiini. Aikatauluttaminen on missä tahansa säännöllisessä työskentelyssä ensiarvoisen tärkeää. Suunnittele aikataulu, jonka mukaan tuotat sisältöä, esim. joka toinen viikko neljä tekstiä ja joka toinen viikko kolme, tai mikä itsestä tuntuu kulloiseenkin elämäntilanteeseen realistiselta. Pyri lisäksi varaamaan itseltäsi säännöllinen ajanjakso per päivä tai vähintään joka toinen päivä, jolloin istut alas tuottamaan omanlaistasi luovaa sisältöä valmiisiin kanaviin. Kun aikataulu on merkattu kalenteriin, on siitä hankalampi luistaa. Älä istuskele odottamassa inspiraatiota, sitä ei välttämättä koskaan tule.

Kirjoita ideat talteen heti. Muuten ne luultavasti katoavat mielestäsi jo kauan, ennen kun pääsisit niitä toteuttamaan. Nykyteknologia on siitä kätevää, että vaikka mitään muuta ei olisi saatavilla, voi kännykän muistioon luottaa aina. Kynäily pätee myös luonnosteluvaiheeseen. Kun pakotat itsesi rustaamaan jonkinlaisen luonnoksen tulevasta tuotoksesta, löytyy jostain syvältä usein into varsinaiseen sisältöön, vaikka sitä ei aluksi olisi.
Jos vaikuttamistyöstä, tai jostain sen osa-alueesta, kuten omalla kohdallani tästä blogista, ei makseta pennin hyrrää, eivät aikataulut julkaisuille useinkaan ole ennalta määrättyjä. Se antaa vapautta julkaista silloin kun tahtoo. Kuitenkin, esimerkiksi pitkäjänteisen työn ollessa hankalaa ilman ulkoisia paineita tai elämän ollessa hektistä, saattavat palkattomat kirjoitushommat jäädä. Eihän se muuten haittaa, mutta laajalle levinneet tekstit voivat lopulta tarjota keikkoja, joista saa huomattavaa korvausta.

Estä projektien hautautuminen taka-alalle ja pidä kiinni laatimastasi aikataulusta siten, että ilmoitat ystävällesi suunnittelemastasi julkaisuaikataulusta. Pyydä häntä valvomaan, että pysyt siinä. Ehdota hyvitykseksi palvelusten vaihtokauppaa, eli jos sinulla on jotain osaamista, jota ystävä tarvitsee projektissaan x, lainaa tietoasi ja taitoasi. Jos tuotat tekstiä ja ystäväsi on hyvä kielissä, pyydä ystävääsi mahdollisuuksien mukaan oikolukemaan tekstit samalla. Älä pidä tätä kuitenkaan itsestäänselvyytenä.
Ideoita löytää kaikkialta. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse. Kysele rohkeasti lähipiiriltäsi, mitä mielenkiintoista maailmalla on tapahtunut. Enkä nyt tarkoita esimerkiksi Putinin valtionvierailua, vaan jotain sellaista, johon voisit vaikuttamiskanavasi teemaa kunnioittaen ottaa uudesta kulmasta kantaa. Tiedustele tutuilta tai sisältösi seuraajilta, mikä olisi heidän mielestään kiinnostavaa luettavaa.

Tartu rohkeasti hulluimpiin kuulemiisi ideoihin, äläkä kangistu vanhoihin kaavoihin. Esimerkiksi minä en olisi keksinyt aloittaa Kynäniekan teehetkiä, ellei minulle läheinen ihminen olisi sitä ehdottanut. Tai oikeammin hän totesi, että minun pitäisi tunkea itseni useampaan mediaan. Ensireaktioni oli tuijottaa häntä kuin hullua. Vihaan omaa ääntäni, enkä tosiaan osaa olla kameran edessä. Kuka helvetti minua katsoisi tai kuuntelisi?
Onneksi kaikesta huolimatta otin neuvosta vaarin. Podcast on tuonut minulle useita yhteistyötarjouksia, joiden toteutumista en malttaisi odottaa. Toistaiseksi ilmestyneet jaksot on siis otettu hyvin vastaan. Podcast tarjoaa mahdollisuuden keskusteluun ja reaaliaikaiseen mielipiteiden avaamiseen, mikä teksteistä jää uupumaan. Moninaiset sisällöntuotannon mahdollisuudet ovat virkistäviä paitsi tuottajalle, myös kuluttajalle.

Ota useampi sosiaalisen median alusta haltuun. Fakta on se, että jos nykymaailmassa haluaa saada jutuilleen näkyvyyttä, ei se onnistu ilman erilaisten sosiaalisten medioiden tilejä. Niinpä aktiivisuus ja näkyvyys erilaisilla alustoilla on välttämätöntä, jotta voisi lyödä itsensä läpi vaikuttajana. Suosittelisin ottamaan pari päivää, joiden aikana opettelet kunkin somen perustoiminnot ja käyttötarkoituksen.

Olin pitkään Instagramia ja muita turhanpäiväisiltä tuntuvia sosiaalisia medioita vastaan. Minua kun ei kiinnosta vähääkään heilua kameran edessä tai opetella aihetunnisteiden käyttöä, vaikka @kynaniekka-tiliäni seuraavat voivatkin olla eri käsityksessä. Sosiaalisessa mediassa esiintyvä minä on kuitenkin tietynlainen hahmo, en minä itse. Vaikka en alkuun innostunut esimerkiksi Instagramista, olen huomannut jo muutaman viikon perusteella, että blogipostaukseni tavoittavat siellä luodun mainoksen kautta paljon väkeä.

Vastaa