Vammaisuuden näyttämö

Vammaisuuden näyttämö – vammaiskuvat mediassa

Vammaisuuden näyttämö on uusi juttusarja, jossa käsittelen mediassa jo olemassa olevia vammaisuuden representaatioita. Mediatuotteekseni käyvät niin kirjat, tv-sarjat kuin elokuvatkin. Idea juttusarjaan tuli  Invalidiliiton Ihan sama? –podcastin 2. kauden ensimmäisestä jaksosta, jossa minä ja ystäväni Jaana keskustelemme olemassaolevan mediakuvaston synnyttämistä mielikuvista vammaisuuteen liittyen.

Haluan ottaa käsittelyyn enemmän mediasisältöjä ja tuoda syvällisempää näkemystä esiin voidessani keskittyä rauhassa yhteen kuvaukseen per postaus.  Mikä on omasta mielestäni tehty oikein? Mikä on samaistuttavaa? Mikä on ihan vinksallaan? Onko olemassa sellaisia mediatuotteita, jossa vammaisuus ei ole vammaisen hahmon tai koko teoksen itsensä keskipiste, vaan sivuseikka? Miten vammaisuutta on tässä tilanteessa kuvattu?

Ensimmäinen  analyysini teoksesta, jossa vammaisuus on näkyvilllä, tulossa jo tämän viikon viikonloppuna. Silloin juttusarjani avaa Vappu-Tuuli Fagersonin  romaani Special Edition  – Erikoispainos (2018)

Virittäydy tunnelmaan  kuuntelemalla aiheeseen liittyvän Ihan sama? –podcastin ensimmäinen jakso alta.

Jos sinulla on ehdottaa minulle jotain sarjaa, elokuvaa tai kirjaa tutkittavaksi, lähetäthän toiveesi yksityisviestillä.

Huom! Osa tv-sarjoista ja elokuvista, joita tulen tässä juttusarjassani käsittelemään, saattavat olla samoja, joita käymme lyhyesti Jaanan kanssa läpi yllä olevassa  Ihan saman avausjaksossa. Silloin paneudun erityisesti esimerkiksi roolisuoritusten ja tarinan uskottavuuteen. 

 

Vastaa