Vammaisuuden näyttämö

Vammaisuuden näyttämö osa 5: Speechless

Speechless on Viaplaysta löytyvä komediasarja, joka kertoo viisihenkisestä DiMeon perheestä. Perheen esikoisella JJ:lla on CP-vamma ja liitännäisenä puhevamma. DiMeot muistuttavat  lähinnä kaaosta, mutta puhaltavat tiukan paikan tullen yhteen hiileen. 

Kaikki alkaa siitä, kun perhe on jälleen kerran muuttanut uuteen paikkaan, koska edellisessä alkoi olla ongelmia. Niin he ovat aina tehneet. Uudessa koulussa kommunikaattoria käyttävä JJ saa ensimmäistä kertaa elämässään puhetulkin, joka toimii myös hänen avustajanaan. Avustajan rooliin astuvan Kennethin avulla JJ löytää halunsa itsenäistyä ja muut perheenjäsenet yrittävät löytää paikkaansa muutoksien keskellä.

Sarja kuvaa realistisesti vammaisen arkea. Maya-äiti on leijonaemo, joka on tottunut taistelemaan poikansa tasavertaisesta kohtelusta ja nostamaan metelin, jos lapselta evätään jotain hänen rajoitteensa takia. Leijonaemot ovat tärkeässä roolissa tasa-arvoisen kohtelun alkumetreillä. He opettavat lapselle pystyvyydestä ja siitä, että oikeuksista on taisteltava, jotta tuloksia saataisiin aikaan. Toisaalta tämä aiheuttaa sen, että erityislapsen vanhemman elämä saattaa kietoutua tuon huolehtimisen ympärille. Kun sitä ei tarvitakaan, saattaa vanhemman olo tuntua tyhjältä. Rooli on mietittävä uudelleen. 

Speechless kuvaa hyvin erityisperheen dynamiikkaa. Arki saattaa tahtomattakin pyöriä vammaisen lapsen tarpeiden ympärillä. Vammattomat lapset saattavat jäädä vaille vanhempien huomiota, aikuistua liian aikaisin ja pysyä ongelmineen varjoissa. Perhe ei välttämättä osaa keksiä tekemistä silloin, kun esteettömyyttä ei syystä tai toisesta tarvitsekaan miettiä tai keksiä tekemistä, kun vammainen lapsi ei olekaan mukana. Sarjassa näkyy hyvin myös se, että vaikka perhe olisikin tottunut elämään vammaisen jäsenensä ehdoilla, saattaa erityislapsi jäädä aluksi tiettyjen keskustelujen, kuten seksuaalikasvatuksen ulkopuolelle. 

Vaikka sarjassa nostetaan esille tärkeitä aiheita, ei se tosiaankaan ota itseään turhan vakavasti. Tärkeät kysymykset on kiedottu huumorin verhoon. Jokainen hahmo on oma persoonansa. Sarjassa kapinoidaan perinteistä, median tarjoamaa vammaiskuvaa vastaan. JJ ei näyttäydy uhrina tai pyhimyksenä. Hänellä on epävarmuutensa ja haasteensa, jotka ovat monelle vammaiselle tuttuja. Näistä huolimatta hänellä on juonikkaat ja kapinoivat puolensa. 

Vastaa