Vammaisuus

Mitäs tuijotat?

Olin taannoin lomareissulla eräässä pikkukaupungissa. Reissu oli ihana ja mieli lepäsi. Mutta erään lieveilmiön huomasin matkallani voimakkaana. Minua tuijotettiin. Etenkin salilla huhkiessani tuijotus oli toistuvaa. Olen lukenut, että vammaisten tuijotus ja passiivisen vihamielinen kohtelu on lisääntynyt. Voi olla, että olen turtunut tuijotukseen suuremmissa kaupungeissa, tai että en ympärillä tapahtuvalta vilskeeltä moista huomaa. Tässä katselussa oli kuitenkin jotain erikoista. Se tuntui avoimen vihamieliseltä, ei tavanomaiselta sekoitukselta uteliaisuutta ja tietämättömyyttä. Katsetta ei edes käännetty häpeissään pois, kuten yleensä. Vaikka minä tai seuralaiseni vastasimme tuojotukseen, se jatkui. Yksikään näistä kohtaamisista ei päättynyt siihen, että minua katsellut henkilö olisi esimerkiksi avannut keskustelua. 

Koska emme seurani kanssa puhuneet edes mitään erityisen kummallista, ei tuijotus voinut olla järkyttyneen siveellistä “Luoja paratkoon, miten nuo nyt tuollaisia uskaltaa keskustella julkisella paikalla” -taivastelua. En näyttänyt tyylini puolesta valtavirrasta poikkeavalta, varsinkaan salilla. Sitä paitsi kokemukseni mukaan ihmiset ovat minulle yleensä ystävällisempiä ja avoimempia (heidän omaan tyylinsä katsomatta) ollessani pukeutuneena alternativetyylillä, kuin jos sujahdan pukeutumiseltani osaksi massaa. Saamani kohtelun täytyi siis johtua pyörätuolistani. 

Voi olla, että pikkukaupungissa ei olla totuttu pyörätuoleihin ja siitä syystä keräsin osakseni niin paljon katseita. Suuremmilla paikkakunnilla havaitsen aina, ainakin keskustan suunnille lähtiessäni, vähintään yhden kanssarullailijan. Tuossa pikkukaupungissa en havainnut kahden päivän aikana yhtään toista invaa. Ehkä kyse on kulttuurieroista? Ehkä vilinä ja vilske sokeuttavat minut vilkkaammissa ympäristöissä. Ehkä salitreenini hämmensi ihmisiä, sillä harvat “perussalit” ovat rakennettu niin, että siellä olisi vammaisen helppo treenata itsenäisesti, ainakaan jos siirtymisissä tarvitsee apua. Itse asiassa millään tavallisella salilla en ole nähnyt pyörätuolikäyttäjiä itseni lisäksi. 

Tuijottelu kertoo usein tietämättömyydestä, osin suvaitsemattomuudesta. Lapset oppivat vanhemmiltaan. Tämän hetken muksut ovat tulevaisuuden päättäjiä, vammaispalvelun työntekijöitä, työnantajia. Nykylapset ovat tulevaisuus. Jos nämä oppivat vanhemmiltaan tuijottelun kulttuurin, mikä on vammaisten asema tulevaisuudessa? Jos ihmiset ovat oppineet edeltäjiltään meidän olevan jotain, jota on turvallista katsella vain kaukaa ilman yritystä keskusteluun, palaammeko ajassa taaksepäin? Muutummeko taas joksikin, joka halutaan pois katseiden tieltä?

Ajatus saattaa jostakusta kuulostaa kaukaiselta. Fakta on se, ettei tulevaisuudesta koskaan tiedä. Siksi meidän on mielestäni tehtävä kaikkemme, jotta mahdolliset kauhukuvat eivät toteutuisi. Opetetaan lapsille avointa kommunikaatiota kyräilyn sijaan. 

Kun seuraavan kerran tunnet halua alkaa tuijottaa jotakuta sellaista, joka ei mielestäsi ole jollain tapaa osa valtavirtaa, pysähdy hetkeksi. Mieti tilanne omalle kohdallesi. Miltä sinusta tuntuisi, jos aistisit jatkuvasti tuntemattomien ihmisten katseet niskassasi? Vaikka siihen jollain tasolla turtuu, ei se koskaan mukavaa ole. Pahimmillaan jatkuva tuijotus voi saada sen kohteen ajattelemaan, että hänessä on jotain vikaa.  Jos huomaat katseesi jo tarttuneen erilaisuuteen, anna itsestäsi asteen fiksumpi kuva ja mene puhumaan hänelle. Olemme kaikki vain ihmisiä. Jos et millään uskalla tai pitäisit sitä sopimattomana, tajua edes kääntää katseesi pois. 

Vastaa