Vaikuttamistyö

Miten esiintymiskammon voi voittaa?

Olen aina vihannut yleisön edessä olemista. Syvästi. Sydän tykytti nuorempana vimmatusti ja kädet hikosivat. Monet, jotka ovat nähneet minun esiintyvän, sanovat, etteivät yhtään arvanneet minun jännittävän. Enää en teekään niin. Ellei aihe, josta esimerkiksi puhun, ole uusi, tai kohderyhmä jotenkin pelottavantuntuinen, kuten vaikkapa fysioterapian ammattilaiset.  Pitkä tauko esiintymisten välillä saattaa aiheuttaa pientä ramppikuumetta. Pitkä tie on kuljettu siihen, ettei minua enää jännitä. Miten siihen päästiin?

Valmistaudu. Tekemällä hyvän pohjatyön paitsi vaikutat ammattimaiselta esiintyjältä, onnistut myös aiheuttamaan itsellesi vähintään illuusion siitä, että homma pysyy näpeissäsi 

ja tiedät mistä puhut. Kirjoita itsellesi tukisanalista, josta saat helposti napattua tärkeimmät pointit, jos ajatus tuntuu karkailevan. Vastaavasti voit tehdä esityksesi tueksi diasarjan. Näin yleisölläsi on jotain, mitä seurata (ja voit itse viekkaasti käyttää sitä lunttilappuna).

Mieti etukäteen se, miten rakennat puheenvuorosi. Miten houkutella yleisö mukaan?

Harjoittele. Jos esiintyminen jännittää, voi lähipiiriä käyttää koeyleisönä. Heiltä saa ainakin toivottavasti napakkaa palautetta, jos teet jotain väärin. Änkytätkö? Jaaritteletko turhaan? Kuiskailetko niin, että sanojasi on mahdoton kuulla? Käytätkö kohderyhmääsi nähden sopimatonta kieltä? Palautteenantajilta täytyy vaatia brutaalia rehellisyyttä. Kukaan ei hyödy siitä, jos sinua vain taputellaan päähän sanoen: “Hyvinhän se meni”, vaikka performanssi olisi ollut pahinta kökköä sitten sen koulunäytelmän, jossa puolet lapsista unohti vuorosanansa ja valaisinkin tippui katosta. Vain rehellisyydellä voidaan saada aikaan muutoksia.

Luota itseesi. Siihen on syy, että juuri sinut on pyydetty puhumaan tälle yleisölle. Joku uskoo sinuun ja osaamiseesi. Mikset itse voisi ottaa siitä mallia?

Ota rooli. Meillä jokaisella on elämässämme useita eri rooleja, joiden välillä sukkuloimme sujuvasti halki elämän. Itselleen voi hyvin luoda myös esiintyjäminän, vaikka kyseessä olisikin kertaluontoinen keikka. Esimerkiksi itse olen esiintyjänä ottanut piirteitä eräästä larp-hahmostani. Olen itsevarma ja päättäväinen, puhelias ja avoin. Ennen kaikkea peloton. Olen siis jotain, jota en arjessa ole, ainakaan uusiin ihmisiin tutustuessa. Roolin ottaminen auttaa etääntymään tilanteesta. Aratkaan aiheet eivät tunnu niin kivuliailta.

Ole armollinen itsellesi. Unohtuivatko sanat kesken lauseen? Oliko dioissa joku typo, joka hävetti itseä tai huvitti yleisöä? Tuliko aamulla niin kiire lähtö itsestä riippumattomista syistä, että muistitikku unohtui kotiin? Virheitä sattuu. Esiintyessä on tärkeä muistaa, että vaikka yleisössä istuisi itseä korkearvoisempia tai kokeneempia henkilöitä, olemme me kaikki vain ihmisiä. Ja mokaaminen nyt on, valitettavaa kyllä, perustavanlaatuinen osa ihmisluontoa. 

Nostiko joku arka aihe tunteet yllättäen pintaan? Se ei haittaa. Kunhan nyt ei hulluna vollota kesken esiintymisen, saattaa tunteiden näyttäminen olla esityksen kannalta vain hyvä juttu. Herkkyys voi tehdä puhujasta aidomman, lähestyttävämmän. Joku yleisöstä uskaltaa ehkä kysyä jotain ja kas – kohtaaminen on syntynyt. 

Keinot esiintymiskammon voittamiseksi ovat varsin yksinkertaisia, mutta niiden käyttäminen voi olla haastavaa. Ne vaativat tietoisia ajatusprosesseja ja esimerkiksi harjoittelu voi helposti syödä ihmisen ajasta ison osan. Tärkeintä on muistaa, että jokainen jännittää joskus. Se on osa ihmisyyttä. Pieni jännitys voi parantaa suoritusta. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.