Yleinen

Sinulle, erityislapsen sisarus

Sinulle, erityislapsen sisarus

Minulla ei ole omia sisaruksia, joten en ehkä ole se “järkevin” lähde sinulle näitä sanoja lausumaan. Koen kuitenkin, että nämä asiat sinun on hyvä lukea edes jostain. Liian usein teidät tunnutaan unohtavan. Se on väärin. Vertaisryhmiä myös teille on olemassa, mutta niitä ei välttämättä löydetä, sillä niistä ei puhuta esimerkiksi mediassa, ainakaan tarpeeksi. 

Erityislapsi, siis sisaruksesi, tarvitsee arjessaan poikkeavaa tukea. Erilaisten palveluiden ynnä muiden käytännön asioiden järjestäminen varmasti vie vanhemmilta voimia ja jaksamista, enemmän kuin vammattomien asioiden hoitaminen. Tottakai vanhempia pelottaa myös lapsen tulevaisuus. Se, miten tämä tulee elämässä pärjäämään yhteiskunnan ennakkoasenteiden ja vielä monin tavoin toimimattomien palveluiden myllerryksessä. Usein vanhempien huoli sisaruksen pärjäämisestä on kaiken lisäksi turha. On väärin, että joudut kaiken tämän vuoksi usein jäämään varjoon ja ottamaan mahdollisesti huolehtijan roolin, mahdollisesti jopa silloin, kun sisaruksesi on sinua vanhempi.

 On tärkeä, että sinä, erityislapsen sisarus, saisit olla lapsi. Saisit huolehtia niistä asioista, joista lapsen tai nuoren kuuluisi huolehtia, niin ettei sinun tarvitsisi kantaa samalla murhetta siitä, miten sisarustasi kohdellaan esimerkiksi koulussa tai päiväkodissa. Kiusataanko häntä ja joudutko suojelemaan häntä? Joudutko auttamaan häntä päivittäisissä askareissa enemmän kuin auttaisit ns. tavallista sisarusta? Näitä asioita ei sinun pitäisi miettiä tai jos mietit, sen pitäisi lähteä omasta tahdostasi. Ei roolista, jonka vanhemmat sinulle automaattisesti asettavat, usein alitajuntaisesti. Sinulle ei saisi antaa ikätasoosi sopimatonta vastuuta. Jos olet näihin rooleihin joutunut ilman, että sinulla on ollut sanavaltaa asiaan, olen pahoillani. Jos olet kokenu sen roolin “kutsumuksenasi” olen onnellinen vuoksenne. 

 On ihan okei vaatia, että myös sinä saat vanhempiesi kanssa kahdenkeskeistä aikaa ja että sinut kohdataan nimenomaan lapsena. Lapsena, jolla on omat haaveensa, murheensa ja intohimonsa. Et ole ylimääräinen pari ilmaisia apukäsiä. On hyvä jos pystyt auttamaan vanhempaasi, olit nuori, lapsi tai jo aikuinen, mutta minkään ei pitäisi sinua siihen velvoittaa. 

Sinulla on oma elämäsi ja oikeus siihen. Tämän oikeuden toteuttaminen ei tee sinusta huonoa ihmistä 

Muistithan, että sisarustasi ei tarvitse pidellä pumpulissa. Vanhempasi tekivät sitä tarpeeksi. Haluaisin kuulla, että kasvutaipaleenne oli normaalien sisarusten riitelyä ja kahinoita täynnä. Jonkun täytyy käsitellä vammaista lasta ilman turhaa paapomista. Perhepiirissä se on lähinnä sisaruksen tehtävä, jos ei muuta.

Toivon, että vaikka sinusta olisi nuorempana tuntunut siltä, että olisit jäänyt sisaruksesi varjoon, et katkeroitunut ainakaan hänelle. Se ei luultavasti ole sisaruksesi syy. Vanhempiannekaan on turha syytellä tilanteesta. Heillä ei ehkä ollut oikeita toimintamalleja. Oma käytöksesi saattoi jopa tiedostamattasi ruokkia tilannetta. Ajattelit kuten erityislapsen sisarukset usein ajattelevat, että “Noh, on vaan parempi olla hiljaa ja varjoissa, olla aiheuttamatta vanhemmille lisää huolta”. Mutta sinullakin olisi ollut oikeus tulla kuulluksi. 

Toivon, että vaikka olisit toisinaan kokenut itsesi unohdetuksi, olisit silti saanut lapsuudessasi ja varttuessasi paljon hyviä muistoja. Että vanhempasi tuntisivat myös sinut yhtä hyvin kuin sen eritystarpeita omaavan. Toivon, että vaikka vammaisuus saattaa välillä nostaa turhautumisen muistoja pintaan, näkisit vammaisuuden tuoman erilaisuuden silti hyvänä asiana. Toivon, että välisi sisaruksiisi ja vanhempiisi olisivat hyvät ja pystyisit puhumaan negatiivisistakin tunteista ja muistoista rakentavasti ja avoimesti, ettei mikään kaihertaisi.  Toivon, että kokisit itsesi arvostetuksi, rakastetuksi ja kokonaiseksi. Toivon, että kannat sisaruuttasi erityiseen ylpeydellä, mutta ilman että määrittelet itsesi tämän suhteen ja siihen liittyvien oletusten kautta. Muista, että sinä olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet, vaikka siltä ei ole ehkä tuntunut. 

Muut Sinulle – juttusarjan jutut löydät blogista tagilla kirje. 

Vastaa