Yleinen

Miten internet voi muokata käsitystämme seksuaalisuudesta ja seksistä?

Internetin ansiosta voimme löytää tietoa seksuaalisuudesta ja seksistä aivan uudella tavalla. Informaation ja erilaisten ihmisten tulva mielipiteineen on loputon. Millä tavoin teknologinen kehitys voi olla tukemassa ajatustemme muutosta seksuaalisuudesta?

Verkon yli uusien ihmisten ja ajatusmaailmojen kohtaaminen avartaa ihmisen omaa itseä ja helpottaa samanhenkisten ihmisten kohtaamista. Esimerkiksi BDSM-baari ja muut valtavirrasta poikkeavan kulttuurin sivustot ovat omiaan tuomaan samalla tavalla ajattelevia yhteen. Tämä tkarjoaa itse kullekkin mahdollisuuksia keskustella itseä kiinnostavista aiheista, ilmaista seksuaalisuuttaan tai mieltymyksiään esimerkiksi teemaan liittyvin kuvituksin, kysyä neuvoa, tai löytää mahdollisesti jopa seuraa itseä kiinnostaviin akteihin. 

Verkon avulla erilaiset seksuaalisuuteen liittyvät hankkeet saavat toiminnalleen huomattavasti aikaisempaa enemmän näkyvyyttä ja pystyvät tuottamaan erilaista sisältöä ja materiaalia, kuten livet. Näiden vaihtelevien hankkeiden kautta voidaan tehdä ihmisiä tietoisiksi esimerkiksi erilaisten vähemmistöjen seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja heidän(kin) oikeuksistaan, tai lisätä vaikkapa tietoisuutta seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Hankkeilla on usein myös chatteja ja niissä usein oleva anonymiteetti madaltaa kynnystä kysyä itseä mietityttävistä asioista. 

Sosiaalinen media ja sen rohkeat vaikuttajat, joihin kai itsekin kuulun, tarjoavat meille valtavasti materiaalia, josta löytää tietoa ja inspiraatiota. Samanhenkisiä ihmisiä ja voimaantumisen kokemuksia, jotka voivat rohkaista ihmisen ilmaisemaan itseään ja tarpeitaan aiempaa paremmin. Kenties ne osaa sanoittaa ensimmäistä kertaa. Kenties voi ensimmäistä kertaa ajatella jonkun muun näkevän itsensä haluttavana ja seksikkäänä, kun feedissä tulee vastaan toinen eri tavalla toimiva tai erilaiselta näyttävä keho. 

Toisaalta internetin seksuaalisuuteen liittyvä informaatiotulva voi olla myös riski. Osa materiaalista voi tuntua ahdistavalta tai nostaa traumoja pintaan. Se voi osua silmille väärällä hetkellä ja saada ihmisen tuntemaan olonsa vialliseksi. Tai kenties materiaalin näkee joku, joka on liian nuori tai kokematon ymmärtämään näkemäänsä. 

On tärkeää muistaa, että kaikki kirjoitukset, kuvat, videot ja pohdinnat ovat jonkun toisen ihmisen tuottamia, eivätkä näin ollen aina ole täyttä faktaa. Tutkimuksetkin antavat osviittaa siitä, miten ihmiset ajattelevat ja kokevat asioita. Aina on yksilöitä, jotka ajattelevat toisin. Se ei tee heistä virheellisiä, vaan ihmisiä. Jos etsii tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä seikoista, kannattaa tehdä se luotettavien sivujen kautta ja tutkailla rauhassa mahdollisimman monia eri lähteitä. Kuka artikkelin on kirjoittanut ja millä meriiteillä? Kuulostavatko hänen pointtinsa mitenkään järkeviltä?

Eräs suuri, osin vaiettu ja toisaalta paljon puhuttu riski liittyen seksuaaliseen vapautumiseen ja teknologian kehitykseen, on häirinnän kohteeksi joutumisen riski. Esimerkiksi 2019 kouluterveyskyselyn tuloksista käy ilmi, että huolestuttavan moni on joutunut häirinnän kohteeksi puhelimitse tai verkossa. Vaikka tytöt ovat useammin uhreja, koskee riski myös poikia. Alaikäiset (kuten jokainen meistä tosin jollain tasolla on iästä riippumatta ) ovat somen kautta helposti tavoitettavissa. Tämä  on mahdollistanut grooming-ilmiön syntymisen. Ilmiöllä tarkoitetaan aikuisen lähestymisaloitetta alaikäisen kanssa, jonka tarkoituksena on manipuloida ja valmistella lasta seksuaalista kaltoinkohtelua varten. Kaikki alkaa kiintymyssuhteen luomisesta. Varsinkaan nuorimmat eivät välttämättä osaa käsitellä viestejä niin, että ymmärtäisivät niiden vaarat ja lähtisivät pois uhkaavaksi ehkä kääntyvästä tilanteesta. Puhumattakaan siitä, että asiasta kerrottaisiin vanhemmalle tai muulle luotettavalle aikuiselle. Pahimmillaan moinen toiminta jättää syvät jäljet, jotka vaikuttavat käytökseen ja minäkuvaan radikaalisti vielä myöhään aikuisuudessa. Osaa jäljistä ei välttämättä edes tunnista. On kasvattajien velvollisuus ja vastuu kertoa internetin vaaroista sekä  luoda nuorelle turvalllinen tila, jossa hän kokee voivansa kertoa avoimesti mieltä askarruttavista asioista ja epämiellyttävistä kohtaamisista. 

Oli ihminen minkä ikäinen hyvänsä, kenenkään ei tulisi koskaan joutua häirinnän kohteeksi. Siihen tulee aina puuttua. Tarkemmin ajatuksiini häirinnästä yleisesti voit tutustua tästä sekä tästä.

Internet on vaikuttanut seksuaalisuuteemme myös siten, että aikuisviihde, ja sitä kautta erilaiset seksuaaliset fantasiat, ovat helposti saatavilla ja löydettävissä. Se, kuinka nopeasti ja helposti löytää juuri sitä itseä kutkuttavaa materiaalia, onkin asia erikseen, sillä valtavirran aikuisviihde on edelleen hyvin yksipuolista. Tämän sanottuani haluan kuitenkin huomauttaa, että internetin maailma mahdollistaa sen, että jokainen voi tuottaa verkkoon eroottista materiaalia niin halutessaan.  

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi fiktiivisiä eroottisia tekstejä, viekoittelevia kuvia, tai missä sitten menevätkään omat mukavuusalueen rajat. Minkään materiaalin, jonka itsestään haluaa verkkoon laittaa, julkaisussa ei lähtökohtaisesti ole mitään väärää, kunhan sen tekee omasta halustaan ja oikeassa paikassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki mitä laittaa itsestään nettiin, jää sinne. Pahimmassa tapauksessa sillä voi olla kohtalokkaita seurauksia. Toisaalta, osa voi myös tienata erilaisen materiaalin kautta elantonsa. 

Internet on muokannut käsitystämme seksuaalisuudesta ja seksistä. Se on avannut uusia mahdollisuuksia itsensä tutkimiseen ja samanhenkisten ihmisten löytämiseen. Se on madaltanut kynnystä kysyä neuvoa. Toisaalta informaatiotulva voi ahdistaa ja saada pään pyörälle. Niinpä verkossa seikkaillessa on muistettava olla analyyttinen. 

Lue myös:
Mistä ihmiset saavat seksuaalikasvatuksen?
Miksi seksuaalisuuteen ja seksistä liittyvistä seikoista vaikeneminen on haitallista?

Käykää ihmeessä kurkkaamassa myös DigitaaliSex-hanke, jonka tavoitteena on tuoda seksuaalisuuteen liittyviä teemoja nuorten tietoisuuteen. Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö.

Vastaa