Sekalaisia

Kuuntele tai lue nämä ja opi seksuaalisuudesta

Disclamer: Postausta ei ole tehty yhteistyössä minkään tahon kanssa. 

Olen pitkin blogiani todennut aina silloin tällöin, että itsensä sivistäminen seksuaalisuuteen liittyvällä asiasisällöllä kannattaa, mikäli teema yhtään puhuttelee sielua. Mitä lukumateriaalia itse suosittelisin ja miksi?

Huom! On tärkeä muistaa, että jokaisen omaan seksuaalisuuteen vaikuttavat yksilölliset henkilökohtaiset kokemukset. Näin ollen kirjoissa tai podcasteissa esitetyt asiat eivät välttämättä osu yksiin omien havaintojen kanssa. Ne voivat kuitenkin herättää uusia ajatuksia ja näkökulmia. 

H-sana- podcast: Tämän podcastin uutta jaksoa odotan aina kuin kuuta nousevaa. Rennolla otteella tehty kokonaisuus on opettanut minulle paljon ja jaksot pitävät otteessaan alusta loppuun. Sen vetäjät Jouni ja Tiia ovat paitsi avoimesti seksityöntekijöitä, myös muunlaisia ammattilaisia. Tiia on mm. Sexpon puheenjohtaja ja seksuaaliterapeutti, ja Jouni on puolestaan seksuaalineuvoja. Vaikka podcastin yksi tarkoitus onkin poistaa seksityöhön liittyvää stigmaa ja avata seksuaalisuuden ja siihen liittyvien aspektien moninaisuutta, ei sisältö ole lainkaan kuivakkaa. Rakastan sitä, kuinka erilaisia vieraita podcastissa on ollut (mukaanlukien allekirjoittanut) ja kuinka juontajapariskunta uskaltaa kainostelematta kysyä hyvinkin henkilökohtaisia kysymyksiä. Vieraatkin saavat jaksoista varmasti paljon irti, ainakin itse sain. Keskustelu on ihanan polveilevaa.

Vammaiskultissa puolestaan radiotoimittajat Jenniina Järvi ja Julianna Brandt ovat kahden jakson verran käsitelleet seksuaalisuutta ja deittailua omasta (vammais)näkökulmastaan. Keskustelussa ovat olleet mm. avusteinen seksi, vammaisuuteen liittyvät ennakkoluulot ja myös sen pohtiminen, voiko vammainen keho olla haluttava. He eivät suinkaan pohdi asioita yksin, vaan esimerkiksi ensimmäisessä seksuaalisuutta käsittelevässä jaksossa vieraana oli erityistason seksuaaliterapeutti, seksuaalikasvattaja ja seksuaalineuvoja Tanja Roth. Vammaisena kuuntelijana jaksot ovat olleet itselleni samaistuttavia. Uskon, että kanssainvat saavat siitä voimaa ymmärtää, että hekin saavat haluta. Vammattomat taas käsittävät, ettei vammaisten seksuaalisuudessa ole mitään kummasteltavaa. Toisaalta, ainakin ensimmäinen seksuaalisuutta käsittelevä jakso voi herättää kuulijassa maailmantuskan: Miksi elämme yhteiskunnassa, jossa osa ajattelee, ettei apua tarvitseva saisi haluta seksiä? Toisessa seksuaalisuutta käsittelevässä jaksossa puolestaan oli virkistävää se, kuinka teemaa käsiteltiin hiukan eri näkökulmasta, kun vieraana oli youtubettaja Sita Salminen, joka julkaisi viime vuonna esikoiskirjansa, eroottisen fiktionovellikokoelman Lupa. Kirja löytyy myös BookBeatista, ja mikäli en aivan väärin muista, on yhdessä novellissa mukana vammaisia. Vahva lukusuositus myös tälle fiktiolle.

Ina Mikkolan tänä vuonna ilmestynyt Runkkarin käsikirja löytyy paitsi fyysisenä kirjana, myös äänikirjana Inan itsensä lukemana, esimerkiksi BookBeatista. Inan lukutyyli teki vaikutuksen ja teos piti otteessaan alusta loppuun. Kuuntelin sen kahdessa päivässä. Siinä käsitellään seksuaalisuuteen liittyviä henkilökohtaisia, mutta toisaalta yksilötason ajatusvirheitä rennon rempseällä otteella. Kirjassa on käsitelty laajalti myös seksuaalista älykkyyttä: Mitä se oikeastaan on, ja kuinka sitä voi kehittää. Kokonaisuus punoutuu tutkimustiedosta, Inan omakohtaisista kertomuksista, lukijalle suunnatuista käytännön harjoitteista sekä Inan haastattelemien henkilöiden kokemuksista. Haastatteluja varten Ina oli luonut kaksi erillistä WhatsApp-ryhmää, joiden osallistujat omasivat erilaiset taustat. Mm. vammaisnäkökulma oli huomioitu. Ina heitti ryhmiin kysymykset, joista ryhmäläiset sitten keskustelivat.

Teekutsuilla – blogi: Seksuaalineuvoja Larissan pitämä blogi ja siihen liittyvä Instagram-tili @teekutsuilla ovat täynnä napakoita ja opettavaisia kannanottoja, joita on toisinaan höystetty myös pienillä hippusilla viihdettä. Koen oppineeni ja inspiroituneeni tästä toiminnasta paljon ja etenkin yhteistyössä tehty IG-live oli myös minulle hyvin hedelmällinen. Koen, että Larissan tavoite on ajaa kanavissaan monipuolisempaa seksuaalikasvatusta, sekä avata värikkäämpää keskustelua seksuaalisuudesta ja lisätä tasa-arvoa teeman ympärillä.Larissaa (ja Sofiaa, @ladyclitter) seuraamalla olen oppinut erityisen paljon aikuisviihteestä. Nyt onkin menossa ilmoittautuminen tähän liittyvään Eettistä(kö) pornoa? – verkkokurssille.

Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon SE – Seksipuhetta käsittelee sitä, kuinka seksuaalisuudesta on puhuttu ja puhutaan nyt. Kirjaa värittävät myös anonyymisti annetut kokemukset eri taustoista ja ikäluokista. Ne, jos mitkä, näyttävät kuinka pitkälle ollaan tultu keskustelussa, mutta toisaalta kuinka paljon on vielä kuljettavana. Teoksen käytännön harjoitteet auttavat miettimään omaa suhtautumista seksiin ja seksuaalisuuteen ja antavat myös käytännön vinkkejä siihen, miten omaa makuuhuone-elämää voisi piristää. Erinäköiset intiimiin kanssakäymiseen liittyvät kommellukset piristävät valtavasti tätä lukukokemusta. Myös tässä teoksessa oli lyhyesti huomioitu vammaisnäkökulma. Kirja löytyy myös äänikirjana, ainakin BookBeatista.

Himocast on omalle kuuntelulistalleni vasta hiljattain päätynyt podcast. Siinä Jenni Janakka ja Kaisa Merelä keskustelevat seksistä ja seksuaalisuudesta kainostelematta. Viihteellisen podcastista tekee se tyyli, jolla juontajat keskustelevat aiheista ja jakavat myös omia kokemuksiaan ja havaintojaan. Toisaalta he tunnistavat oman tietonsa ja kokemuksiensa rajallisuuden (sekä esimerkiksi cis-sukupuolensa.) Niinpä he pyytävät usein asioihin moninaisemmin perehtyneitä tai omakohtaisia kokemuksia omaavia henkilöitä kanssansa studioon keskustelemaan asioista. Mahdolliset vieraat tuovat keskusteluun vielä aivan uudenlaista väriä, ja on ihana huomata tilanteita, joissa juontajatkin oppivat uutta. Erityisen mielenkiintoisia jaksoja olivat mielestäni Transihmisyys sekä Toinen nainen.

Voisin jatkaa listaa vaikka kuinka pitkään. Riittäköön kuitenkin nämä suositukset alkuun. Vaikka osa suosituksistani käsittelee samoja aiheita, olen kuitenkin saanut jokaisesta pohdittavaa. Olen ymmärtänyt seksuaalisuutta yleisesti paremmin, mutta myös hahmottanut omaa suhtautumistani teemaan. Olen tajunnut esimerkiksi sen, kuinka jumissa olen joskus ollut itseni kanssa ja millaisia virheitä olen omannut ajattelussani. Itseni sivistämisen myötä olen myös löytänyt työkaluja ajoittaisten lukkojeni avaamiseen.

Vastaa