Yleinen

Kuinka IG-sääntöuudistukset voivat vaikeuttaa seksuaalisuudesta puhuvien vaikuttajien työtä?

Viimeisen vuoden aikana olen kirjoittanut seksuaalisuudesta ja seksistä ajoittain melkein henkilökohtaiseen ähkyyn saakka. Olen puhunut teemasta niin vammais – kuin yleisestäkin näkökulmasta. Miksikö? Tekstien kautta on mahdollista tutkia omia ajatusmallejaan ja niiden muutoksia. Lisäksi olen osaltani yrittänyt herätellä ihmisiä yhteiskunnan vinoutuneeseen suhtautumiseen teemaan liittyen. Postausten kirjoittaminen on lisäksi tutustuttanut minut upeisiin ihmisiin ja ”pakottanut” minut mielenkiintoisen sisällön ääreen. Nyt kaikki työ on kuitenkin minun, ja monen muun seksuaalisuuden ympärillä työskentelevän aktivistin osalta vaarassa, ainakin Instagramin puolella, kiitos muuttuvien sääntöjen.

Miksikö seksuaalisuudesta on tärkeä puhua, etenkin vammaisnäkökulmasta? Monet, voivat kipuilla seksuaalisuutensa kanssa. Kipuilun syitä voi olla monia, kuten esimerkiksi eri tavoin toimiva keho tai sen kiputilat. Invojen seksuaalisuudesta puhutaan harvoin neutraaliin ja moninaiseen sävyyn. Kummasteleva ja ihmettelevä sävy on tutumpi. Heillä, jotka tarvitsevat apua seksuaalisessa itseilmaisussa, voi olla suuri ongelma itsensä toteuttamisessa. Kenties he eivät tiedä, miten pyytää apua. Avusteiseen seksiin liittyvä epätietoisuus ei madalla kynnystä nostaa asia keskusteluun apukäsien kanssa. Henkilö ei välttämättä edes hahmota seksuaalisuuden kuuluvan hänelle. Tähän vaikuttavat mm. yleinen keskustelun sävy, samaistumiskohtien puute mediassa ja se, ettei vaikkapa seksuaalineuvontaa tarjota meille invoille automaattisesti.

Kenties ihmisillä on valtavirrasta poikkeavia mieltymyksiä. Yleisessä keskustelussa näitä mieltymyksiä voidaan katsoa kieroon. Henkilö voi tuntea olevansa yksin, tai että hänessä on jotain vikaa. Näinhän ei suinkaan ole. Jokaisen tulisi voida ilmaista ja keskustella seksuaalisuudestaan turvallisessa ja muita kunnioittavassa ympäristössä.  Siihen useat aktivistit, allekirjoittanut mukaan lukien, pyrkii.

20.12 Instagramin käyttöehdot muuttuvat. Sovelluksen suhtautuminen seksuaalisuuteen ja sitä käsittelevään sisältöön muuttuu entistä tiukemmaksi. Seksistä ja seksuaalisuudesta ei voi puhua yhtä suoraan. Kuvien suhteen ollaan entistä tarkempia. Jopa hymiöiden (kuten persikka, munakoiso ja kieltä näyttävä emoji) käyttöä rajoitetaan. Taustalla on ilmeisesti yhdysvaltalainen laki, jonka tarkoitus on kitkeä ihmiskauppaa. Todellisuudessa uudet käyttöehdot vaikuttavat eniten esimerkiksi seksityötä omasta tahdostaan tekeviin ja sillä itsensä työllistäviin, kaltaisiini aktivisteihin ja pahimmassa tapauksessa jopa seksuaalikasvattajiin. Iso osa näistä ihmisistä on pienyrittäjiä, jotka yrittävät paitsi saada leivän pöytään, myös tehdä maailmasta avoimemman paikan, mitä tulee ko. teemaan liittyvään keskusteluun. Vaikken itse kuulu yrittäjien joukkoon, olen saanut kanavieni kautta seksuaalisuuteen liittyviä puhujankeikkoja.

Puolilähikuva minusta pitkä, punainen kiharaperuukki päässä, vahvassa meikissä ja punainen body ylläni. Katson kameraa hymyillen.
Toivon, että mediassa olisi näkynyt vahvoja ihmisiä erilaisine kehoineen, myös sensuelleissa kuvissa, ollessani teini. Nykyään ihmisillä (kuten minulla) voisi olla rohkeutta, mutta tärkeää työtä haastetaan.

Miksi somealustan suhtautumisen kiristyminen on haitallista? Ihmiset viettävät paljon aikaa sosiaalisen median alustoilla. Heille herää ajatuksia näkemästään materiaalista. Some tarjoaa paikan keskustella näistä mietteistä. (Mahdollisesti) tiedostamattaan ihmiset myös samaistuvat näkemäänsä sisältöön. Kun olin nuori, ei vammaisten seksuaalisuudesta puhuttu. Esillä ei ollut vahvoja aktivisteja puhumassa kipeistä aiheista ja näyttämässä esimerkkiä, että eri tavoin toimivat kehot voivat olla kauniita ja haluttava. Oikeuksien  puolesta rummuttaminen ei ollut niin näkyvää. Jos näin olisi ollut, en ehkä olisi kipuillut itseni ja kelpaavuuteni kanssa niin voimakkaasti, kuin teininä tein. Sensuuri näyttää huonoa esimerkkiä. Se ei valtaosassa tapauksista suojele esimerkiksi kiusaamiselta tai kaltoinkohtelulta.  Se puhuu omaa kieltään siitä, että seksuaalisuudessa ja sen näyttämisessä olisi jotain hävettävää. Erityisen hallaa tämä tekee heille, joiden keho on jollain tavoin erilainen. Pienyrittäjille uudistus on puolestaan haitallinen siksi,  että he käyttävät sosiaalista mediaa mainosalustanaan. Monet löytävät heidän tarjoamansa palvelun, kuten vaikkapa seksuaalineuvonnan tai burleskiesitykset alustoille tuotetun sisällön kautta.

Itseäni uudistus haittaa kahdesta, tai oikeastaan kolmesta syystä:

1.     Sisällöntuotannon rajaaminen haittaa keskustelua vammaisten seksuaalioikeuksien toteutumisen edistämisestä. Suhtautumisen neutralisoituminen ei ainakaan nopeudu, mikäli kuvasto ja kerronta supistuvat. Invojen kipuilu voi lisääntyä. Yleiselläkin tasolla minua huolettaa, mitä uudistus tekee seksuaalisuuteen kietoutuvalle keskustelulle. Instagram on ollut yksi merkittävä alusta keskustelussa. 

2.     Minua huolettaa pienyrittäjien puolesta. Mitä käy heidän asiakaskunnalleen, mikäli säännökset vain jatkavat kiristymistään? Vaikka en itse hyödy suoraan kanaviini tuottamastani sisällöstä (vielä) taloudellisesti, käytän juurikin Instaa sisältöni markkinoimiseen. Toivon tulevaisuudessa voivani tienata blogillani ja installani edes jotain. En pidä omaa profiiliani toistaiseksi akuuteimman poistouhan alla olevana. Tiedostan kuitenkin pienoisen riskin olemassaolon. Miten tavoitan lukijakunnan, jos yksi suurimmista mainosväylistäni katoaa?

3.     Ensi vuonna aloitan Sexpon seksuaalineuvojakoulutuksen. Olen tästä suunnattoman onnellinen, vaikka hiukan pelottaakin, kuinka saan yhdistettyä myös medianomin opintoni tähän. Puhkun kuitenkin intoa ja tuntuu, että olen viimein löytänyt paikkani. Vaikka tiedän pari erittäin hyvää (tulevaa) invakollegaa, koen, että rajoitteista omakohtaista kokemusta omaavia kaivataan lisää. Tuon lisäksi ehkä aavistuksen tuoreempaa verta kuvioihin. Aivan varmasti tulen käyttämään kanaviani matkani puimiseen.  En koe omaavani tähän samanlaisia mahdollisuuksia muutoksen myötä.

Voit tukea mieleisiäsi vapaan seksuaalisuuden puolestapuhujia esimerkiksi seuraamalla heitä heidän muita sosiaalisen median kanaviaan, sekä tietysti reagoimalla heidän IG-julkaisuihinsa, niin kauan kuin profiilit ovat pystyssä. Instagramista minut löytää @kynaniekka. Varmin tapa saada tieto kaikenlaisista kirjoituksistani myös jatkossa on liittyä blogin sähköpostilistalle syöttämällä email sille varattuun kenttään ja painamalla ”Liity seuraajiin.”

Sosiaalinen media on avainasemassa avoimen keskustelun syntymisessä, myös seksuaalisuuden saralla. Monelle se tarjoaa samaistumispintaa ja mahdollisuuden uuden oppimiseen. Joillekin se luo joko suoran tai välillisen tulonlähteen. Muuttuvat ja kiristyvät säännöt uhkaavat kuitenkin tätä kehitystä. 

20.12 klo 14 Instagramin sääntöuudistukseen vastareaktiona syntynyt etämielenosoitus, jossa allekirjoittanutkin on puhujana. Lisätietoa löydät tästä.

Lue myös:
Suhteeni seksi- ja kehopositiiviseen vaikuttamiseen
Toteutuvatko seksuaalioikeudet mielestäni vammaisilla?
Millä keinoin vammaisten seksuaalista itseilmaisua voitaisiin tukea?

Vastaa