Yleinen

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta: Monisuhteellista – podcast

Lue ja opi seksuaalisuudesta on blogini juttusarja, jossa nostan esiin mielestäni hyviä kirjoja ja podcasteja, jotka tuovat uutta näkökulmaa seksuaalisuuteen ja herättävät ajatuksia. Postaussarjassa analysoin sitä, mikä minua mikä esittelemässäni teoksessa erityisesti viehätti, ja miten teos otti huomioon seksuaalisuuden moninaisuuden. Jokaisessa sarjan osassa pyrin tuomaan esiin myös seikkoja, joita olisin toivonut käsittelemääni tuotokseen lisää. 

Tällä kertaa käsitelyssäni on Monisuhteellista. Se on toinen The Good Sex Companyn podcasteista. Kuten nimestä saattaa päätellä, Kaisan ja Veeran juontamassa podcastissa sukelletaan syvälle erilaisten suhteiden maailmaan. Vaikka suhteita käsitellään laajasti, ja luonnollisesti näytetään ne positiivisessa valossa, ei missään kohtaa tule sellainen kuva, että juontajat yrittäisivät väittää monisuhteisuuden olevan avain onneen. Ei se ole. Jokainen on yksilö ja jokaiselle sopivat erilaiset asiat. On myös täysin ok kokeilla suhteen avaamista, ja todeta myöhemmin, ettei se olekaan oma juttu. Tarpeemme ja toiveemme ihmissuhteisiin liittyen muuttuvat sitä mukaa kun me muutumme. Kuten podcastissakin sanotaan jaksosta toiseen, kommunikaatio on kaiken avain ja sitä täytyy olla. 

Pidän juontajien tavasta vetää podcastia. Se on rento, kevyt ja hauska, mutta toisaalta erittäin asiantunteva. Kaisa on seksuaalikasvattaja ja Veera kuvaa itseään ihmissuhdenörtiksi. He ovat tehneet taustatyötä, paitsi omien elämiensä elämisen kautta, myös tutkaillen muita monisuhteisuutta käsitteleviä tuotoksia. Siitä huolimatta he eivät missään kohtaa sano olevan jotain tiettyä tapaa toteuttaa monisuhteellisuutta, vaan kaikki ovat yksilöitä. Podcastissa vaihtelevat mukavasti ammattimaisuus ja henkilöiden omat kokemukset. Monisuhteellista olisi viihdyttävä ja ajatuksia avartava jo juontajiensa avulla, mutta oman värinsä podcastiin tuovat ehdottomasti vaihtelevat vieraat.  Monella vieraista on jokin seksologiaan liittyvä koulutus. Ymmärtääkseni kaikkien kohdalla ei kuitenkaan näin ole. Podcastissa on mukavasti myös sukupuolien välistä vaihtelua. Vieraille annetaan riittävästi tilaa kertoa oma tarinansa ja keskustelu on puolin ja toisin soljuvaa: Se ei tunnu liian käsikirjoitetulta.  Vaikka lähtökohdat monisuhteisiin ja niihin liittyvät kokemukset ovatkin olleet erilaisia, löytyy niistä myös rutkasti samaa: Kaikki olivat tunteneet itsensä jotenkin kummajaisiksi, sillä eivät olleet kokeneet monogamiaa omaksi jutukseen vaan jotenkin ahdistavaksi. Uusi maailma oli avautunut siinä kohtaa, kun oli löytänyt tietoa monisuhteisuudesta. Tämä on oiva esimerkki siitä, miksi monisuhteisuudesta pitää puhua enemmän: Jos ei mene monogamianormiin, ei suinkaan ole viallinen. 

Monisuhteellista ei käsittele ainoastaan polyamoriaa, vaan myös muita ei-monogamisia suhdemuotoja. Tähän menevät niin avoimet suhteet, swingaus, ja tietyissä määrin seksibileetkin. Vieraat tuovat keskusteluun paitsi uutta väriä, myös eri lähestymistapoja erilaisiin suhteisiin.   Vieraiden kautta hahmottaa paljon paremmin, miten monia eri tapoja järjestää suhteensa oikeastaan on. Muiden kokemuksia kuunnellessa saa aivan uusia oivalluksia, vaikka olisi kuinka sisällä monisuhteellisten maailmassa. Itse esimerkiksi vasta erästä jaksoa kuunnellessani ymmärsin, kuinka suuri ero on lopulta sanoilla ”sääntö” ja ”sopimus”. Sääntö sanana mielestäni on sellainen, jonka rikkomisesta ajatellaan monesti seuraavan sanktio. Sopimus puolestaan, näin jälkikäteen ajateltuna, sisältää voimakkaammin osoituksen siitä, että kyseessä on molempien tahtotila, jota halutaan yhdessä kunnioittaa, mutta josta ollaan tilannekohtaisesti valmiita joustamaan. Toki on myös täysin ok, jos joku käsittää nämä keskenään synonyymeiksi. Samoin podcastissa käytiin mielenkiintoisia keskusteluja liittyen siihen, miten joskus rajat ja sopimukset voivat liittyä yhteen, esimerkiksi suojatun seksin kohdalla: Yleensä pareilla on sopimus, ettei suojaamatonta seksiä harrasteta muiden kanssa. Monelle se on myös raja: Jos kumppani harastaa suojaamatonta seksiä jonkun toisen kanssa, ei itse harrasta seksiä kumppanin kanssa ilman ehkäisyä.

Monisuhteisille podcast tarjoaa varmasti paljon vertaistukea. Esimerkiksi itse nyökyttelin lähes taukomattani päätäni polyamoriaan liittyville oletuksille. Jokaisen niistä olin jo kuullut. Toisaalta sellaiselle, jolle monisuhteellisuus ei ole tuttua, voi podcast hyvinkin tarjota uutta ajateltavaa. Unohtamatta sitä, kuinka absurdeja jotkut polyamoriaan liittyvät oletukset voivat olla ja toisaalta kuinka ristiriidassa ne ovat keskenään. Esimerkiksi ajatukset polyjen seksin harrastamisesta: Toisten mielestä emme muuta teekään kuin ole vällyjen välissä ja toisten mielestä emme taas koskaan ehdi sinne, sillä aina pitää olla keskustelemassa jostain. 

Kaipaisin podcastiin ehkä enemmän eri taustoista lähtöisin olevia ihmisiä. Lisäksi olisi mielenkiintoista kuulla esimerkiksi sellaisia kokemuksia, joissa vieras onkin ymmärtänyt, ettei monisuhteellisuus ole hänen juttunsa. Tai seikoista, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että jossain non-monogamiasuhteessa olo ei tuntunut kotoisalta, etenkin, jos se johtui jostakin yhteisestä säännöstä. Miten tilanteesta selvittiin? Ei-ruusuisista kokemuksista kuuleminen auttaisi kuulijaa ymmärtämään, ettei monisuhteisuudesta yritetä maalata kuvaa, jonka mukaan se olisi ratkaisu kaikkeen. Lisäksi se auttaisi heitä, jotka kokevat, ettei monisuhteisuus ollutkaan heidän juttunsa ymmärtämään, ettei kyse ole epäonnistumisesta. 

Podcast on virkistävä, asiantunteva ja viihdyttävä. Se on vasta kohtalaisen alussa, joten aika näyttää, mihin se kehittyy jatkossa. Uskon podcastin tarjoavan jokaiselle jotain, oli hän sitten jo pitkään ollut non-monogaminen, vasta miettimässä suhteen avaamista tai onnellisesti monosuhteessa. Olen vahvasti sitä mieltä, että jokaisen tulisi tietää erilaisista suhdemuodoista, jotta jokainen ihminen voisi elää avoimesti omana itsenään ilman, että hän joutuu jatkuvasti vastailemaan ihmisten uteliaisiin kysymyksiin. Erilaisista tavoista elää on toki tärkeää puhua, mutta kenenkään ei tulisi olla jatkuvasti ns. luennoitsijan mielentilassa, tai sen oletuksen kohteena, että hän olisi valmis avaamaan yksityiselämäänsä.

Pääset lukemaan polyamoriaa käsitteleviä blogitekstejäni tästä

 

 

Vastaa