Yleinen

Havaintoja kinkynä deittailusta

Disclaimer: Kirjoitan tämän postauksen nimenomaan BDSM-harrastajan näkökulmasta, sillä siitä minulla on omakohtaista kokemusta. En siis ota tässä kirjoituksessa kantaa muihin kinkyilyelementteihin, jotka voivat vaikuttaa deittailuun.

Uusien romanttisten ja seksuaalisten suhteiden luominen on aina haastavaa. Etenkin nykymaailmassa, jossa treffikumppanien etsiminen perustuu yhä enenevissä määrin nopeisiin ensivaikutelmiiin ja vasemmalle ja oikealle swaippailuun, ei omanhenkistä tyyppiä välttämättä löydy. Uuden ihmisen tapaaminen ja häneen tutustuminen jännittävät aina. Täytyy löytää yhteinen kommunikaation sävel. Sitten on vielä se kysymys, sopivatko mieltymykset esimerkiksi makuuhuoneen puolella yhteen. Täysin oma lukunsa on se, jos esimerkiksi kuuluu BDSM- tai muihin kinkypiireihin. Millaisiin seikkoihin olen törmännyt kinkynä deittaillessa?

1.Monet harrastajat ovat kaapissa. Vaikka BDSM kiinnostaa yhä useampaa ja käsityksemme seksuaalisuudesta on monipuolistunut vuosien varrella, liittyy BDSM-skenaarioon edelleen paljon vääriä käsityksiä. Liian monet ajattelevat BDSM:n olevan, joko huonon representaation tai tiedonpuutteen vuoksi, väkivaltaa. Todellisuudessa kaikki oikeassa sessiossa tapahtuvat asiat ovat suostumuksellisia. Koska kulttuuriin liittyy harhaluuloja, päätyy moni pysymään kaapissa. Syy on yksinkertainen: henkilö voi pelätä menettävänsä asemansa, jos hänen ”synkkä” salaisuutensa paljastuisi. Joissain tapauksissa pelko aseman menettämisestä voi, valitettavaa kyllä, olla aiheellinen.

BDSM-harrastajia on yllättävän paljon. Kyllä, olemme vähemmistö, mutta meitä on runsaasti, paljon enemmän kuin mitä ensimmäisenä ajatellaan. Riippuen ihmisestä ja siitä, onko hän etsimässä seuraa esimerkiksi vain tietyntyyppisiin leikkeihin eli sessioihin (lue = BDSM-elementtejä sisältävät tilanteet) vai kenties parisuhteeseen, heidän seuranhakumenetelmänsä saattavat vaihdella hyvinkin paljon. Jos etsii seuraa vain leikkeihin, saattaa oikea paikka seuran etsimiselle olla esimerkiksi BDSM-baari tai FetLife. Jos taas etsitään parisuhdetta, saatetaan todennäköisesti olla ns. tavallisessa deittisovelluksessa, kuten OKCupid ja halutessaan ilmaista mieltymyksiään jo esittelytekstissä. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että vaikka jokin suhde alkaisikin sessiointisuhteena, voi se hyvin kehittyä parisuhteeksi.
Vaikka ihminen olisi BDSM-yhteisössä hyvin avoin mieltymyksistään ja kinkeistään, se ei tarkoita hänen olevan sitä koko ajan joka paikassa. Yllä mainitun stigman vuoksi monet päättävät pitää kinkyn puolen itsestään vain harvojen ja valittujen tiedossa. Jos deittisi kertoo sinulle kinkystä puolestaan tai esimerkiksi nauttivansa piiskatuksi tulemisesta, ethän kerro sitä eteenpäin. Vaikka esimerkiksi seksuaalisuudesta tulisi yleisellä tasolla puhua enemmän, on jokaisen henkilökohtainen seksuaalisuutensa vain hänen oma asiansa.

  1. Profiilit on kirjoitettu koodikielellä. Ihmiselle, joka ei ole perillä BDSM-maailmasta, saattavat tietyt symbolit, kuten kahleet tai sydämet deittiprofiilissa, herättävät vain hämmennystä. Nuo kaksi emojia ovat kuitenkin yleisesti tunnettuja kinkysymboleita, joiden avulla voi etsiä omanlaisiaan tyyppejä. Koodikieleen voi olla kaksi syytä: Ensinnäkin, halu pysyä kaapissa. Ne, ketkä tietävät symbolien tarkoituksen, tietävät ja osaavat halutessaan kysyä lisää. Muilta se menee ohi. Jos on visusti kaapissa ja kokee epävarmuutta tai häpeää omista mieltymyksistään tai harrastuneisuudestaan, voi pahin painajainen olla se, että naapuri tai työtoveri törmäisi seuranhakuprofiiliin, jossa olisi jotain tästä joidenkin mielestä pimeästä puolesta selvästi ilmaistuna. Siksi symbolit saattavat tuntua turvalliselta tavalta ilmaista omaa identiteettiään ja löytää samankaltaista seuraa.

Toisekseen, kyseessä voi olla tapa kiertää deittiprofiilien sensuuria. Kinkyilyyn ja BDSM-kulttuuriin liittyy usein seksuaalinen vapaus ja avoimuus. Monet deittisoftat saattavat katsoa tätä kieroon. Esimerkiksi avoin kinkyseuran haku saatetaan deittisoftien puolelta tulkita seksi- ja erotiikka-alan palveluiden myymiseksi, minkä sovellukset kieltävät. Näin ei tietenkään oikeasti ole, mutta automatisoidut järjestelmät eivät osaa välttämättä erottaa palveluiden myymistä ja seuran etsimistä toisistaan.
Jos on vasta etsimässä kinkyidentiteettiään, tai vasta tulossa piireihin, saattavat sovelluksissa käytetyt ilmaisun tavat tuntua hämmentäviltä. Joskus saattaa syntyä väärinkäsityksiä. Jos et tunnista tai tunne kaikkia mahdollisia tapoja, joilla omaa kinkyyttään voi viestiä ns. rivien välistä, ei hätää. Kaikki pitempäänkään skenessä olleet eivät välttämättä tiedä kaikkia, sillä laajempi BDSM-yhteisö jakautuu pienempiin kokonaisuuksiin, joilla saattaa paikoin olla omanlaisiaan tapoja viestiä.

Osa ihmisistä saattaa vaieta mieltymyksistään, koska pelkää niistä kertomisen karkoittavan muuten hyvältä vaikuttavan keskustelukumppanin kauas. Mieltymyksistään ei tarvitse kertoa heti. Osa odottaa keskustelun etenevän luonnollisesti käsittelemään seksuaalisuutta ja avaavan sitä kautta mahdollisuuden kertoa mieltymyksistään. Tämä toimintamalli on täysin ok.
Se, ettei mieltymyksistään kerro heti alussa voi johtua myös häpeästä. Seksuaalisuus, tai ainakin tietyt mieltymykset, voi olla häpeän aihe. Tähän voivat vaikuttaa esimerkiksi kulttuurista tai kotikasvatuksesta omaksuttu häpeä. Vasta viime vuosina on alettu puhua siitä, kuinka moninainen seksuaalisuus oikeastaan on ja kuinka mitä erilaisemmat mieltymykset, kunhan ne eivät satuta toista, ovat ok. Häpeään voivat vaikuttaa myös aiemmat kokemukset: kenties edellinen kumppani on suhtautunut huonosti johonkin, mistä deittikumppani pitää. Pelko esimerkiksi pilkan kohteeksi joutumisesta on jäänyt elämään. Jos joku avautuu sinulle erikoisista mieltymyksistään, kun olette tunteneet hetken, pidä sitä luottamuksen osoituksena. Etenkin, jos sanojen muodostaminen vaikuttaa olevan toiselle hankalaa.
Edellä mainituista seikoista huolimatta osa ihmisistä kirjoittaa profiiliinsa suoraan ja avoimesti mitä ovat hakemassa. Olen törmännyt esimerkiksi profiiliin jossa on lukenut: ”Alistuvaa seuraa sidontasessioihin. Olen vasta aloittanut köysihommat.” Tällainenkin lähestymistapa on täysin ok. Siinä ei ainakaan haaskaa aikaa. Jos swaippaa tällaisen henkilön oikealle, tietää heti, millaisia odotuksia toisella on mahdollisen matchin sattuessa.

Kinkynä pohdinta siitä, millaisen ensivaikutelman tahtoo itsestään muille ihmisille antaa, korostuu. Kuva ja meikki: Aliisa Talonen
  1. Kinkyys herättää mielikuvia ja uteluita. Olen avoimesti kinky. Viehätykseni BDSM-kulttuuriin saa helposti tietoonsa, jos vähänkään selaa profiiliani Instagramissa, tai vastaavasti jos kurkistaa blogiini. Koska olen myös kinkyilyyn erikoistunut seksuaalineuvoja, tuntuu minusta luontevalta puhua omasta BDSM-harrastuneisuudestani somessa. Paitsi että haluan murtaa kulttuuriin liittyviä ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä, tahdon madaltaa kinkyjen asiakkaiden kynnystä tulla luokseni: Ainakin BDSM:n kohdalla minulla on omakohtaista kokemusta siitä, mitä kaikkea kulttuuriin ja sessiointiin voikaan liittyä. Deittiprofiilissani en kuitenkaan juuri asiasta huutele. Siihen on olemassa kaksi isoa syytä

BDSM-sessioilla on suuri merkitys hyvinvoinnilleni. Suostumuksellinen kipu rentouttaa, ainakin oikein toteutettuna. Se vapauttaa mieleni ahdistuksesta, mutta toimii lisäksi fyysisenä rentouttajana ja lievittää esimerkiksi spastisuutta, sekä kiputiloja. Voit lukea sessioinnin merkityksistä ja vaikutuksista enemmän postauksesta, jossa käsittelen suostumuksellista kipua sekä postauksesta, jossa kuvaan dominan asiakkaana oloa. Deittikumppania etsiessä kinkyydellä ei kuitenkaan ole minulle mitenkään loputtoman suurta merkitystä, osittain siksi, että saan toteutettua kyseistä puolta jo valmiiksi muiden ihmisten kanssa – oli kyseessä sitten ammattilainen tai omat piirini. Treffikumppanini ei automaattisesti tarvitse omata minkään sortin mieltymystä BDSM-maailmaan, hänen tarvitsee vain hyväksyä se puoli minussa. Jos treffikumppani sattuu omaamaan samat mielenkiinnonkohteet, on se vain plussaa. Näin ollen en koe tarvetta huudella mieltymyksistäni heti alussa.
Suurin syy sille, että vaikenen mieltymyksistäni, piilee kuitenkin muualla. Koska BDSM kiinnostaa yhä useampaa, mutta esimerkiksi representaatio on usein virheellistä ja haitallista, on ihmisillä mielenkiintoisia käsityksiä kulttuurin harrastajista. Kulttuuriin perehtymättömät saattavat tulkita omista mieltymyksistä mainitsemisen olevan lupa lähestyä seksuaalisin viestein tai utelevin kysymyksin heti alussa. Kun profiilissani oli maininta kinkyydestä, sain toistuvasti limaisia viestejä. Kun poistin maininnan ja kuvan paidasta, jossa lukee ”kinky little freak” väheni ei-toivottujen viestien määrä huomattavasti. Luulen vammani yhdistettynä mainintaan valtavirrasta poikkeavista mieltymyksistäni, toimineen kuin kutsuna heille, jotka eivät osaa käyttäytyä. Siihen, että vammaisilla on seksuaalisuus, ei vielä tänäkään päivänä osata suhtautua. Se herättää kysymyksiä ja uteluita. Kun tilanteeseen lisää vielä kinkyaspektin, näyttäytyy sitä tietyn ihmistyypin silmissä jotenkin ekstrahienona ”saaliina”, paremman sanan puutteessa.
Ihmisillä tuntuu olevan kumma käsitys siitä, että kinkyt olisivat valmiita puhumaan seksuaalisuudesta aina ja kaikkien kanssa. Kyllä, monet BDSM-harrastajat ovat lukeneet paljon seksuaalisuudesta ja tutkineet omaansa. He ovat saattaneet perehtyä erilaisiin sitomisen tai kivun tuottamisen tapoihin. He ovat usein ehkä keskivertoa enemmän sinut seksuaalisuutensa kanssa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että teemasta olisi valmis keskustelemaan aivan jokaisen kanssa. BDSM-harrastajat eivät myöskään automaattisesti ole valmiita ohjeistamaan tuntemattomia aloittelijoita. En ainakaan itse jaksa sitä, että minut nähdään vain yhden ominaisuuteni, tässä tapauksessa seksuaalisten mieltymysten, kautta.

Vammaisena henkilönä minulle on suunnattoman tärkeää, että tunnen oloni turvalliseksi toisen seurassa ja tiedän, mihin olen ryhtymässä. Alistuva osapuoli, etenkin jos häntä rajoitetaan sessiossa fyysisesti, on aina alakynnessä ei-toivotun tilanteen sattuessa. Koska fyysinen toimintakykyni on vammatonta henkilöä huonompi, korostuu heikompi asemani merkittävästi. Niinpä minulle on tärkeää ennen sessioon ryhtymistä tutustua henkilöön ihmisenä: Mitä hän ajattelee maailmasta? Miten hän näkee kinkyyden ja seksuaalisuuden? Millainen hän on tyyppinä? Miten hän kommunikoi ylipäätään? Jos tyyppi tahtoo puhua vain seksistä ja seksuaalisuudesta ja olisi kovin halukas hyppäämään aktien pariin, alkavat hälytyskelloni soida välittömästi. Eri asia, jos tunnen tyypin esimerkiksi ystävän kautta ja he voivat mennä takuuseen tyypin hyvästä luonteesta. Jos potentiaalinen sessiointikumppani on kuitenkin tarttunut mukaan deittiapista, haluan edetä rauhassa taatakseni oman turvallisuuteni. Lisäksi pyrin selvittämään esimerkiksi foorumeilta, mitä tyypistä on puhuttu ja onko hänestä varoiteltu.

  1. Kemiat keskusteluissa eivät tarkoita kemiaa leikkiessä. Nopeasti voisi ajatella, että jos onnistuu löytämään esimerkiksi deittisovelluksesta, tai vaikkapa foorumilta toisen kinkyn, tarkoittaisi se automaattisesti yhteisen sävelen löytämistä ja auvoisia sessiointeja. Olisipa tilanne niin yksinkertainen. Vaikka onnistuisinkin löytämään toisen BDSM-harrastajan, ei se tarkoita, että kemiamme tai tarpeemme kohtaisivat sessiossa. Jos molemmat ovat esimerkiksi voimakkaan alistuvia eli subeja, eikä roolien vaihtaminen kiinnosta, on paritus mitä todennäköisemmin toimimaton. Sama pätee esimerkiksi siihen, jos toinen pitäisi kovasti alistetuksi ja nöyryytetyksi tulemisesta, mutta toinen kokisi moisen kauhistukseksi. Myös sessiota seuraavaan jälkihoitoon liittyvien tarpeiden olisi tärkeä kohdata. Jos haluan rankan session jälkeen mennä murjottamaan suihkuun yksin ja toinen tahtoisi vain käpertyä kainaloon pieneksi keräksi ja olla silitettävänä, ei homma välttämättä toimi. Vaikkeivät kemiat toisen BDSM-harrastajan kanssa kohtaisikaan sessiointi – tai suhdemielessä, saattavat polveilevat ja mielenkiintoiset keskustelut avata omia silmiä aina vain lisää seksuaalisuuden moninaisuudelle. Jokaista jollain tasolla hyvää kokemusta voi ajatella rikastuttavana.

Entä sitten, jos keskustelun puolesta näyttäisi menevän hyvin. Tahdomme samoja asioita: Kumppani pitää kivun tuntemusten aiheuttamisesta ja alistamisesta, ja minä (tässä esimerkissä) pidän niistä. Olemme löytäneet yhteisen sävelen myös siitä, kuinka session aikana kommunikoidaan ja mitkä ovat rajat. Molemmat haluamme juoda teetä session jälkeen, laittaa hömppäsarjan pyörimään taustalle ja keskustella kokemuksestamme. Kaikki vaikuttaa paperilla täydelliseltä. Todellisuus voi olla toinen. Sessio on kemiaa. Kuten tiedämme deittailusta noin ylipäätään, ei se, että keskustelu toimii appissa tarkoita, että synkkaisi livenä. Taustalla voi olla monta syytä, eikä niitä välttämättä tarvitse osata selittää. Sessioinnissa on kuitenkin erittäin tärkeää, että kemiat kohtaavat, oli kyseessä sitten kevyt leikki tai intensiivinen sessio. Jotta BDSM-session parhaat vaikutukset, kuten omalla kohdallani rentoutuminen ja hetkellinen todellisuuden unohtaminen onnistuisivat, täytyy ilmapiirissä olla kaikki kohdallaan. Sellaisen kumppanin löytäminen onkin sitten hankalaa. Ilmapiiriin ei luonnollisestikaan vaikuta vain kemia, vaan esimerkiksi myös stressi ja elämäntilanteet. Toisaalta, jos on hyvä tyyppi, laskee hänen pelkkä paikallaolonsa stressitasoja.
Deittailu kinkynä on periaatteessa samanlaista, kuin mikä tahansa muukin deittailu. Kinkyelementit kuitenkin tuovat lisää liikkuvia osia pelilaudalle. Joidenkin täytyy, tai ainakin he haluavat, olla varautuneempia. Toisaalta kinkynä deittailu voi tuoda mukanaan tietyntyyppistä syvyyttä jo alun tutustumisiin: Yksinkertaisesti siitä syystä, että olemme tottuneet keskustelemaan vaikkapa seksuaalisuudesta. Tärkeimmät säännöt deittailussa, kumppanin mieltymyksistä tai harrastuneisuudesta riippumatta ovat Kunnioita ja kuuntele toista. Älä juoruile aroista asioista, joita sinulle kerrotaan. Puhu tunteistasi ja tuntemuksistasi. Pidä kiinni rajoistasi, äläkä ylitä toisen rajoja.
Lue myös:

Näin deittailet vammaista
Miten selvitä deittailusta?
Mitä BDSM voi tarjota vammaiselle ja miksi siitä tulisi puhua enemmän?blogipostaussarjani.

Vastaa