Sekalaisia

Deittailun punaiset liput

Deittailukulttuurimme tuntuu olevan monella tapaa vinoutunutta. Päävinoumia on kaksi: ensinnäkin sukupuolittuneet oletukset siitä, millainen deitti luultavasti on, tai miten hänen tulisi käyttäytyä treffeillä. Toinen ongelma on se, kuinka tunnumme usein menevän treffeille tietyllä ajatuksella: ihmisestä tulisi löytyä potentiaalia johonkin, mitä juuri siinä hetkessä satumme hakemaan – oli kyseessä sitten hetken huvi tai pidempiaikainen suhde. Koska katsomme ihmistä tietynlaisen linssin läpi, asetamme tilanteelle tiettyjä paineita. Näiden paineiden takia emme välttämättä anna suhteen kehittyä luonnollisella painollaan, oli se muodostumassa millaiseksi tahansa. Tuomitsemme sen tuhoon jo heti alussa, jos jokin ei värähdä. Monella meistä on vähintäänkin jonkinlainen alitajuntainen paine löytää unelmien elämänkumppani ja olemme omaksuneet yhteiskunnan meille syöttämiä käsityksiä siitä, millainen on hyvä parisuhde. Näin ollen emme päämäärähakuisen deittailemisen keskellä pysähdy tunnistamaan red flageja, eli punaisia lippuja, vaan työnnämme ne mielestämme.

Millaisia punaisia lippuja deittailuun liittyy?

Disclaimerina sanottakoon, että jokaisella on omanlaisensa punaiset liput. Tässä keskityn vain ja ainoastaan sellaisiin, joita voisin sanoa yleisiksi deittailun punaisiksi lipuiksi. Osa näistä sopii pidempään suhteeseen, osa on sovellettavissa jo ensimmäisten treffien punaisiksi lipuiksi.

HÄN UTELEE VAIN VAMMASTA TAI MUUSTA OMINAISUUDESTA, JOKA EROTTAA SINUT MASSASTA. On normaalia, että vamma herättää kysymyksiä ja että treffikumppani miettii, kuinka mahdollinen toimintarajoite (tai muu massasta erottava seikka) vaikuttaa arkeen. Kysymyksiä on hyvä esittää vähintään siinä kohtaa, kun uusia tilanteita tulee esiin. Jos kuitenkin tuntuu, että päädyt ikään kuin luennoimaan vammasta kahvihetkellä, tai hän tuntuu tekevän asiasta numeron, kannattaa miettiä, tahdotko olla tilanteessa. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi kokonaisuutena, ei vain yhden ominaisuuden kautta. Jos sinusta tuntuu, että massasta erottavaan ominaisuuteesi keskitytään liikaa, kannattaa tilanteesta lähteä. Kenenkään, oli vammaa tai ei, ei tarvitse tyytyä tilanteeseen, jossa ei ole hyvä olla.

HÄN KAVAHTAA OMINAISUUTTA, JOKA EROTTAA SINUT MASSASTA. Esimerkiksi vamma, tai sairaus, tai mikä tahansa muu massasta erottava ominaisuus voi herättää monenlaisia tunteita. Aluksi se voi olla shokki. Jos hän ei kuitenkaan osaa olla seurassasi, vaan on tämän ominaisuuden vuoksi selvästi nihkeä, tai suorastaan kauhusta jäykkänä, ei sinun tarvitse sietää sellaista. Lisäksi on muistettava, ettei kenenkään tule joutua kuuntelemaan ilkeitä kommentteja esimerkiksi vammastaan. Jos hän ei osaa kysyä siitä silloin, kun se olisi merkityksellistä ja tieto hyödyttää häntä, vaan kiertelee aiheen ympärillä, on syytä pohtia, haluatko olla tilanteessa. Itse kelaisin karkuun.

HÄN YRITTÄÄ MUUTTAA SINUA, TAI KONTROLLOIDA KÄYTÖSTÄSI. Itseään ei tule muuttaa toisen vuoksi, toista miellyttääkseen. Hyvässä suhteessa tuntee olevansa hyvä, kelpaava ja ihana juuri sellaisena kuin on. Jos kumppani yrittää rajoittaa sitä, mitä saat tehdä, tai kommentoi ulkonäköäsi arvostelevaan sävyyn, kertoen miten sinun tulisi toimia, juokse. Älä anna kenenkään muuttaa itseäsi.

HÄN EI HALUA KERTOA ENTISISTÄ SUHTEISTAAN TAI KUULLA SINUN MENNEISYYDESTÄSI. Meillä jokaisella on jonkinnäköinen menneisyys. Se vaikuttaa hyvässä ja pahassa siihen, keitä olemme ja miten näemme maailman. On yksilöllistä, kuinka paljon elämästään tahtoo jakaa, ainakin alussa. Jos toinen kuitenkin teeskentelee, ettei menneisyyttä ole olemassa, tai pyytää sinua olemaan puhumatta omastasi, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Etenkin, jos jokin menneisyyteen liittyvä aihe tulee puheeksi tavalla tai toisella ja hän on epämääräinen vastausvuoron osuessa häneen, on syytä olla huolissaan ja varautunut.

YSTÄVÄSI HUOMAAVAT SINUSSA MUUTOKSEN, JOKA EI OLE POSITIIVINEN. Jos olemme uuden tyypin lumoissa, emme välttämättä huomaa pieniä merkkejä, jotka kertovat asioiden olevan pielessä. Tämä on täysin luonnollista. Samoin saatamme olla välittämättä merkeistä, jos esimerkiksi itsetuntomme on huono ja ajattelemme tämän tyypin olevan ainoa, jonka kanssa voisimme saada romanttisen suhteen. Näissä tilanteissa ystävien merkitys kasvaa. Hyvät, aidot ystävät tahtovat meille hyvää. Jos he kuitenkin huomauttelevat käytöksesi muuttuneen tai ilmaisevat huolta voinnistasi, kuuntele heitä. Huolelle on yleensä syy.

HUOMAAT JÄTTÄNEESI YSTÄVYYSSUHTEESI VÄHEMMÄLLE HUOMIOLLE. ”Kumppaneita tulee ja menee, mutta ystävät pysyvät.” Sanonta on ongelmallinen, sillä ystävyyssuhteetkin voivat katketa, esimerkiksi jos ihmiset kasvavat erilleen tai eivät ehdi viettää aikaa keskenään. Sanonnassa on kuitenkin perää.

Alkuhuumassa on luonnollista haluta viettää uskomattoman ihanalta vaikuttavan kumppanin kanssa kaikki aika. Jos kuitenkin huomaat unohtaneesi ystäväsi, ota aikalisä. Älä anna suhteen viedä mukanaan niin, että alkaisit määritellä itseäsi sen kautta. Sinä olet sinä, olit sitten suhteessa tai et. Suhteen ei tule määritellä sinua, tai olla elämäsi ainoa sisältö. Oma aika ja omat suhteet ovat suunnattoman tärkeitä, myös rakkaussuhteessa ollessa.

KESKUSTELUA EI SYNNY. Etenkin ensitreffeillä ajoittainen hiljaisuus on normaalia. Syynä tähän voi olla esimerkiksi jännitys. On otettava myös huomioon, ettei aina tarvitse puhua. Suunnattoman ihanaa on tilanne, jossa toisen kanssa voi olla vain hiljaa ilman tunnetta siitä, että hiljaisuus tulisi täyttää jollain. Jos kuitenkin tuntuu, ettei toisen kanssa ole mitään puhuttavaa ja kaikki keskustelu tuntuu jotenkin väkinäiseltä, kannattaa miettiä, tahtooko suhdetta jatkaa. Parasta arjessa on se, jos toisen kanssa voi keskustella mistä vain ja juttua tuntuu riittävän.

Deittailemisen haasteet eivät välttämättä tule esiin ensitreffeillä, vaan red flageja kannattaa tarkkailla myös mahdollisen suhteen kehittyessä.

YLEINEN TUNNE SIITÄ, ETTEI JOKIN OLE KOHDALLAAN. Yleensä intuitiomme ihmisistä on osuu oikeaan. Ensimmäisiin tapaamisiin saattaa liittyä luonnollista jännitystä, ja siihen, millaisen kuvan toisesta muodostaa, vaikuttavat monet seikat niin itsessä kuin toisessakin. Tällaisia ovat esimerkiksi ympäristö ja vireystila: hälyisä kahvilaympäristö voi jollekin olla stressaava tapaamispaikka ja väsyneenä ihminen harvoin on parhaimmillaan tai tarkkaavaisimmillaan. Jos sinulla on sellainen tunne, että toisessa on jotain, joka tuntuu sinusta epämiellyttävältä tai hähmäiseltä, etkä saa oikein kiinni, siitä mikä häiritsee, kannattaa omaa vaistoaan kuunnella.

ARVONNE EIVÄT KOHTAA. Kumppanin kanssa ei missään nimessä tarvitse olla samaa mieltä kaikesta. Rakentavat keskustelut eriävistä maailmankatsomuksista voivat avartaa puolin ja toisin ymmärrystä maailmasta. Perusarvojen on kuitenkin hyvä olla linjassa, jotta suhde kestää. Jos käsitys maailmasta ja siitä, millainen sen tulisi olla, jotta yhteiskunta toimisi hyvin, ovat täysin erilaisia keskenään, on hankala kuvitella tilannetta, jossa arvoristiriidat eivät ennen pitkää johtaisi liian suuriin konflikteihin ja tulevaisuutta olisi mahdollista rakentaa.

KOMMUNIKAATIOTYYLINNE EIVÄT KOHTAA. Kommunikaatio on suhteen kulmakivi. Jos teillä on täysin erilaiset tavat kommunikoida, voitte olla ongelmissa. Jos toinen kaipaa tiivistä, vuolasta jutustelua kaikesta, mutta toinen on vähäsanainen, tai jos toinen inhoaa puhelimessa puhumista ja toinen on huono ilmaisemaan itseään viestein, on edessä ristiriita. Siinä, missä tavallisista puhumiseen liittyvistä preferensseistä on keskusteltava, on tärkeä keskustella myös riitelystä ja siitä, millaisia olette konfliktitilanteissa. Lue tästä miten omaa verbaalista vuorovaikutustaan voi parantaa konfliktitilanteissa.

Kommunikaation kohdalla on tärkeä muistaa, ettei toinen voi mitenkään tietää, millaista kommunikaatiota kaipaat, ellet puhu siitä. Puhumisestakin on puhuttava. Kommunikaatiotyylien eroaminen toisistaan ei itsessään ole red flag, mutta jos etsimisestä huolimatta yhteistä tapaa ei löydy, olette pidemmän päälle ongelmissa. Teillä tulee olla yhteinen rakentava tapa ilmaista tunteitanne, ajatuksianne ja tarvittaessa myös riidellä.

TEILLÄ ON TÄYSIN ERILAISET TULEVAISUUDENSUUNNITELMAT. Elämä vie usein mennessään. On täysin normaalia, että tulevaisuudensuunnitelmat vaihtuvat lennosta 760 kertaa ja lopputulema onkin aivan jotain muuta, kuin mitä aluksi odotit tai ajattelit. Jos sinulla ja deitilläsi on heti alussa toisenlaiset näkemykset tulevaisuudesta, sinä esimerkiksi tahdot nähdä maailmaa ja keskittyä uraan ilman muksulaumaa ja hän tahtoo suurperheen, ette ehkä sovi yhteen pitkällä tähtäimellä, vaikka välillänne olisi kuinka vahva yhteys. Tulevaisuuttaan ei tule uhrata toisen vuoksi.

HÄN VAIKUTTAA HETI ALUSSA KOVIN TAKERTUVALTA. Ei ole tiettyä kaavaa, jota jokaisen tulisi noudattaa suhteessaan, jotta se olisi validi tai hyvä. Asioiden ei tule tapahtua ulkopuolelta tulevan aikataulun mukaan, vaan siten, kuin suhteen osapuolista tuntuu hyvältä. Oman fiiliksen tunnustelu onkin tärkeää. Jos toinen haluaa viettää kanssasi kaiken ajan, tuo tavaroita asuntoosi pyytämättä ja haluaa tietää sinusta kaiken JA kaikki tämä tuntuu sinusta ahdistavalta, sanoita se. Jos käytös jatkuu keskustelusta huolimatta, eikä tuntemuksesi tilanteessa muutu, on täysin ok lähteä.

HÄN PUHUU ENTISISTÄ KUMPPANEISTA IKÄVÄÄN SÄVYYN. Erot voivat olla uskomattoman kipeitä, monella tavalla ja monesta syystä. Olen vahvasti sitä mieltä, että exään tulisi pyrkiä pitämään hyvät välit aina, jos se on mahdollista. Vaikka romanttinen suhde päättyisi, ei se automaattisesti tarkoita itselleen tärkeästä ihmisestä luopumista täysin. Ymmärrän elämässä olevan tilanteita, jolloin tätä ei halua, tai tähän ei pysty. Se on täysin ok. Ymmärrän, että aina on olemassa tilanteita, joissa exästä ei voi puhua kauniiseen sävyyn. Tilanteeseen voi liittyä vaikka jonkinnäköistä pettämistä, tai pahimmassa tapauksessa väkivaltaa.

Jos deitti kuitenkin omatoimisesti ja toistuvasti puhuu existään katkeraan sävyyn, kuvaa se mielestäni sitä, että hänellä on omat henkilökohtaiset prosessit kesken. Hän ei ole ehkä päässyt erosta yli ja suree. Tällöin sinulla on riski joutua laastariksi. Sinun velvollisuutesi ei ole auttaa toista toipumaan. Jos toinen suhtautuu entisiinsä negatiivisesti ja paasaa asiasta, on myös täysin normaalia pohtia: ”Mitähän tuo puhuisi minusta, jos eroaisimme?”

HÄNEN ON HANKALA PUHUA MISTÄÄN VAKAVASTA. Huumori on tärkeä osa suhdetta. Elämälle, itselleen ja toisilleen tulee osata nauraa. Elämässä on kuitenkin aivan yhtä tärkeää osata vakavoitua silloin, kun tarve sitä vaatii. Jos hän ei koskaan osaa pysähtyä vakavien asioiden äärelle vaan vetää kaiken lekkeriksi, tulee sinun miettiä: tahdotko olla tilanteessa, jossa esimerkiksi väistämättömiin konflikteihin suhtaudutaan näin?

Vastaavasti, jos esimerkiksi menneisyyden kipukohdat tai tässä hetkessä olevat haasteet ovat sellaisia, joista hän ei pidemmänkään ajan jälkeen osaa puhua, on jälleen aika miettiä, onko viisasta olla tilanteesta.

HÄN EI ESITTELE SINUA LÄHIPIIRILLEEN. On luonnollista, ettei kumppania, tai potentiaalista sellaista, tahdo välttämättä heti alkuun esitellä ystäville. Syitä voi olla monia. Kenties deitti pelkää, etteivät ystävät osaa käyttäytyä ja kyselevät sopimattomia, esimerkiksi liian henkilökohtaisia asioita. Vastaavasti hän saattaa haluta katsoa rauhassa, mihin asiat ovat etenemässä, ennen kuin esittelee sinut lähipiirilleen. Monelle tutuille esittely on kuitenkin merkki suhteen asettumisesta ns. vakavammaksi.

Jos aikaa on kuitenkin kulunut, etkä ole tavannut hänen lähipiiriään, kannattaa asia ottaa puheeksi. Lähipiirin tapaaminen auttaa ymmärtämään, millainen tyyppi toinen on ja mistä hän tulee, aivan eri tavalla, kuin kahdenkeskinen juttelu. Jos hän ei vastaa kunnolla tai sinua tyydyttävällä tavalla, kun otat asian puheeksi, on syytä miettiä, haluatko olla tässä tilanteessa. Sinun ei tule eikä tarvitse olla kenenkään salaisuus.

Joskus, kaipuussamme päästä toisen syliin, sokaistumme tai kieltäydymme näkemästä merkkejä, jotka olisivat saattaneet osoittaa jo heti alussa, ettei suhde tule toimimaan. Haluttomuutta nähdä vaaran merkkejä voi lisätä myös kulttuurimme tapa kuvata ihmissuhteita: usein tapa, jolla niistä puhutaan, antaa ymmärtää, että ihmisen arvoon vaikuttaisi se, onko tämä suhteessa vaiko ei. Näin ei ole. Jos jokin tyypissä tai suhteessa tökkii, eikä asian puheeksi ottaminen (niissä kohdissa, joissa se on missään määrin järkevää) auta, on syytä lähteä suhteesta.

Lue myös:
Miten selvitä deittailusta?
Näin deittailet vammaista
Havaintoja kinkynä deittailusta

 

Vastaa