Mielenterveys

Stop henkiselle väkivallalle!

Henkinen väkivalta on aihe, josta vaietaan. On aika puhua siitä ääneen.  Monet ovat joutuneet sen kohteeksi. Niin minä, kuin useat ystävänikin.

Toisinaan voi käydä niin, ettei henkistä väkivaltaa tunnista, ennen kuin yrittää parantaa sen aiheuttamia haavoja. Ihmisillä tuntuu olevan kieroutunut käsitys väkivallasta. Usein väkivaltaa pidetään todellisena vasta, kun nähdään jälkiä.  Ongelma on henkisen väkivallan kohdalla siinä, että näkyviä jälkiä ei ole.

Miltä haavat näyttäisivät, jos erottaisimme ne?

Henkinen väkivalta on kontrollointia ja sairaalloista mustasukkaisuutta. Se on alistamista, halventamista ja haukkumista. Uhrista voidaan levitellä perättömiä juoruja ja hänet voidaan eristää. Uhrin kotieläimiä voidaan vahingoittaa ja hänen tavaroitaan rikkoa. Itsemurhalla uhkailu on eräs väkivallan ilmenemismuodoista.   Merkittävin seikka, joka erottaa henkisen väkivallan ajattelemattomasta ja typerästä käytöksestä on se,  että henkisen väkivallan käyttäjä on välinpitämätön sen suhteen, miltä hänen käytöksensä uhrista tuntuu.

Tilanteeseen ei uskalleta puuttua, sillä sen merkit voi ajatella vain kuvittelevansa. Uhri saattaa tyrmätä varovaiset kysymykset järkyttyneenä. Hän voi vähätellä kokemaansa ajatellen jollain sairaalla tavalla, että se on ansaittua. Valitettavan usein tämän väkivallan muodon käyttäjät ovatkin mestarillisia manipuloimaan. Uhri voi pelätä, ettei häntä oteta tosissaan, koska fyysiset todisteet väkivallasta puuttuvat.

Uhrin itsetunto murenee pala palalta, eikä lähipiiri välttämättä enää tunnista häntä omaksi itsekseen. Uhri saattaa muuttaa käytöstään tai ulkonäköään, esimerkiksi parisuhteen väkivaltaisen osapuolen miellyttämiseksi. Hän saattaa mennä vaikeaksi tietyistä asioista puhuttaessa. Asioihin saattaa olla hankala puuttua juuri uhrin eristyneisyyden vuoksi. Ehkä hän pelkää tilanteen pahenevan, jos joku tietää asiasta.

Usein henkistä väkivaltaa ei nähdä yhtä vakavana kuin fyysinen. Jatkuvat pelkotilat, riittämättömyydentunteet ja kontrollointi aiheuttavat muun muassa masennusta ja muita mielenterveydenongelmia. Jäljet saattavat näkyä lisäksi esimerkiksi siten, että ihminen on varpaillaan kaikissa ihmissuhteissaan pitkään, peläten suututtavansa ympärillä olevat ihmiset ja siitä seuraavia mahdollisia reaktioita.

Satutettunakin sitä yrittää hymyillä, peittääkseen kivun.

Kiinnittäkää huomiota ympärillänne Uskaltakaa ottaa asia varovasti puheeksi, jos huomaatte ilmassa pieniäkin merkkejä siitä, ettei läheisenne, tai vaikkapa, työtoverinne voi hyvin.

Jos koette henkistä väkivaltaa, sanoittakaa kokemuksenne. Jos ette uskalla puhua siitä viranomaiselle, keskustelkaa ensin läheisenne kanssa. Vain puhumalla asiat voivat muuttua parempaan suuntaan.  Muista, ettet ole yksin!

 

Apua väkivallan uhreille tarjoavat mm:

Nollalinja: 080 005 005

Naisten linja: 0800 02400

Maskeeraus ja kuvat © Aliisa Talonen

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.