Kuntoutus, Vammaisuus

Terapeutin valintaa pitäisi edeltää kokeilukäynti

Terapeutin löytäminen on haastavaa. Oikeastaan se on hakuammuntaa. Kun fysioterapeuttia valitaan, täytyy päätös tehdä vähäisten tietojen varassa. Yleensä tämä tarkoittaa puhelujen ja verkkosivujen avulla selvinneitä seikkoja. Mielestäni tämä on väärä tapa muodostaa sellaista asiakassuhdetta, joka perustuu fyysiseen yhdessä tekemiseen ja toimimiseen. Unohtamatta sitä, että nykytilanteessa asiakas joutuu etsimään terapeuttinsa itse hyvin sekavasta materiaalista, sillä terapeutin tietoja ei ole kirjattu mihinkään Kelan sivuille helposti haettavaksi, vaan kaiken tiedon löytyminen vaatii omatoimista googlaamista.  Entä he, jotka eivät esimerkiksi vammansa vuoksi siihen pysty? Asia tulisi hoitaa järkevämmin. Kuntoutujalla tulisi olla mahdollisuus kokeilla terapeuttia kerran tai kaksi ennen valinnan tekemistä.

Ottaen huomioon, kuinka suuri merkitys fysioterapeutilla on vammaisen fyysiseen toimintakykyyn, sitä kautta itsenäisempään elämään, ja lopulta mielenterveyteen, on naurettavaa, että terapeutin valintaan liittyy oikeastaan vain paperihommia ja byrokratiaa.

Terapeutti voi vaikuttaa paperilla hyvältä ja osaavalta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että terapeutti sopisi automaattisesti kuntoutujalle x omatessaan taidot y. Kaikki tietävät sen ilmiön, kun vaikkapa deittiappissa tapaamasi ihminen vaikuttaa ihan täydelliseltä esittelytekstinsä perusteella. Keskustelukin sujuu verkon välityksellä. Mutta kun ihmisen tapaa kasvotusten tajuaakin, että ei hittolainen, tuo tyyppi ei ole sitten yhtään minun juttuni. Sama asia voi aivan yhtä hyvin päteä fysioterapeutteihin.

Kun fysioterapeutin tapaa, voi huomata, että hänen asenteensa kuntoutukseen on ihan erilainen kuin mitä itse tarvitsisi saadakseen parhaan mahdollisen hyödyn käynnistä. Jos kuntoutuja esimerkiksi tarvitsee sisäisestä motivaatiosta huolimatta vahvaa ulkopuolista käskytystä saadakseen liikesarjan mahdollisimman puhtaaksi ja terapeutti pysyttelee hiljaa, ei hyöty ole paras mahdollinen. Tarve ulkopuoliseen käskytykseen voi johtua esim. vamman vuoksi poikkeuksellisesti toimivasta ennakointi – ja palautejärjestelvästä.

Vaikka terapeuttia ohjeistaisi käskyttämään, ei hän välttämättä toimi, tai osaa toimia sen mukaan. Yhtälailla terapeutin pitäisi kyetä haastamaan kuntoutujaa ja kokeilla rohkeasti uutta. Pahimmassa tapauksessa huono yhteensopivuus terapeutin kanssa voi heikentää toimintakykyä huomattavasti jo lyhyessä ajassa.

Terapeutin vaihtaminen on työlästä ja vaatii kuntoutujalta henkisesti paljon. Pelko siitä, että vaihto menee toistamiseen pieleen, saattaa lamauttaa hänet ja hän saattaa jäädä itselleen sopimattomalle ammattilaiselle. Jatkuva terapeutin vaihtelu aiheuttaa turhaa työtä kuntoutujan lisäksi myös terapeuteille ja Kelalle. Lisäksi prosessi saattaa olla hidas, sillä päätös terapeutin vaihdosta pitää tehdä, hyväksyttää Kelalla ja maksusitoomusten ynnä muiden tulee siirtyä paikasta toiseen.

Kaikelta tältä vältyttäisiin, jos kuntoutujalle tarjottaisiin mahdollisuutta kokeilukäyntiin, ennen päätöstä. Jo yhdellä tapaamisella on mahdollisuus huomata, sopivatko kuntoutuja ja fysioterapeutti toisilleen. Sopivatko terapeutin käyttämät harjoitteet  ja käsittelyt kuntoutujan keholle ja tilanteelle. Ovatko heidän ajatuksensa fysioterapiasta samanlaiset?

Tiedän, että omakustanteisesti kuka tahansa voi käydä niin monella kokeilukäynnillä kuin sielu sietää. Kaikilla ei kuitenkaan ole tähän varaa. Lisäksi, pahimmassa tapauksessa, jos ei ole aavistustakaan sopivasta terapeutista, voi kokeiluja eri ammattilaisten välille tulla useita ja siihen luultavasti kenenkään vammaisen kukkaronnyörit eivät veny.

Ymmärrän senkin, että kokeilukäyntien järjestäminen Kelan maksamana voisi olla haastavaa, mutta varmasti siihen keksittäisiin ratkaisu, jos ko. instanssissa toimivat ymmärtäisivät sen, että hyvän asiakassuhteen muotoutuminen vaatii monen eri asian yhteensopivuuden.

Perusteet sille, miksi asiakkaan tulisi saada valita terapeuttinsa käytännön kokeilun myötä, ovat selkeät. Miksei tällaista mahdollisuutta siis anneta?

 

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Terapeutin valintaa pitäisi edeltää kokeilukäynti”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.