Vammaisuus

Huomiota erityislapsen kasvattamisesta

En ole äiti, eikä minulla ole kokemusta lastenkasvatuksesta. Erityislapsena kuitenkin koen, että näiden seikkojen toteutuminen vammaisen lapsen kasvatuksessa ovat hyväksi kehitykselle ja tervehenkiselle identiteelle. Osa näistä kohdista toteutui omassa lapsuudessa ja teiniydessäni varsin mallikkaasti, toisissa taas olisi ollut petrattavaa. 

Ole kärsivällinen. Olen postauksessani Erityislapsena kasvamisesta puhunut siitä, kuinka tärkeää on antaa lapsen oppia tekemään asioita itse. Tämä saattaa viedä aikaa. Älä turhaudu lapsesi hitauteen tai hänen turhautumiseensa. Jos teet näin, lapsen motivaatio harjoitella laskee entisestään, sillä hän ei todennäköisesti halua saada vanhemmissaan aikaan negatiivisia reaktioita. Jos taas teet asiat hänen puolestaan, et auta ketään.

Opeta jälkikasvusi argumentoimaan.  Hyvät argumentaatiotaidot jos jotkin, ovat vammaisen ykkösvaltti tässä maailmassa. Meidän täytyy täyttää valtava määrä hakemuksia, lomakkeita ja palautteita jo saadaksemme tarvitsemamme palvelut. Koska kaikesta pyritään säästämään nykypäivänä, on tärkeää, että vammainen osaa sanoittaa tarpeensa.

Opeta lapsi pitämään puoliaan. Enkä nyt tarkoita vain palveluista päättävien tahojen kanssa. Puhun muista ihmisistä, päivittäisestä kanssakäymisestä. Ihmiset osaavat olla ilkeitä. Negatiiviset kommentit voivat pahimmillaan tehdä pysyvän arven sisimpään. Toisaalta lapselle tulee näyttää mallia ennakkoluulottomuudesta ja avoimuudesta. Itsensä kylmettämisestä on vain haittaa. 

Kasvata lapsi samalla tavalla ja kurilla kuin jos hän olisi vammaton. Jos perheessä on vammattomia lapsia, anna vammaiselle lapselle samanlainen seksuaalikasvatus, kotiintuloajat ja rangaistukset kuin muille lapsille. Älä kasvata häntä pumpulissa tai ohita jossain asiassa täysin, koska ajattelet että moista ei tarvitse hänen vammansa vuoksi miettiä. Älä ohita häntä kotitöissä, vaan anna hänelle sellaiset tehtävät, jotka hän kykenee rajoitteistaan huolimatta tekemään edes osittain. Jos hän tekee jotain tyhmää, älä päästä häntä rangaistuksetta. (Toki voit salaa iloita siitä, että hän tekee ihan tavallisia teinien tyhmyyksiä, mutta älä näytä sitä.)

Anna lapsellesi yksityisyyttä. Vammainen joutuu päästämään ihmiset iholleen läpi elämänsä halusi hän sitä tai ei. Siitä yksityisyydestä, johon vammaisella on mahdollisuus, tulee hänelle entistäkin tärkeämpää. Tietysti lapsen asiat kiinnostavat ja hänestä kannetaan huolta, etenkin jos on erityistarpeita. Siitäkään huolimatta vanhemmalla ei ole oikeutta tahi tarvetta tietää kaikkea lapsen elämästä. Utelemalla ei saavuta mitään muuta kuin ärsytystä. Jos taas tutkii lapsensa viestit, tiedostot tai päiväkirjat tai selvittelee asioita muuten ilman toisen lupaa, menettää jälkikasvunsa luottamuksen, etenkin, jos syytä hämärähommien epäilyyn ei ole. Luota siihen, että lapsi kertoo itse ne asiat, jotka hän tahtoo jakaa. 

Älä sano “Mä ymmärrän että…” Ellei vanhemmalla itsellään ole kokemusta vammasta, hänellä ei voi olla ymmärrystä siitä, miltä esimerkiksi hermokipu, se, ettei keho toimi niin kuin pitäisi, tai se musertava tunne kun ei omien rajoitteidensa vuoksi pääse mukaan välituntileikkeihin niin hyvin kuin tahtoisi, tuntuu. Vanhemman ei tarvitsekaan ymmärtää sitä. Hänen tulee olla tukena ja olkapäänä, silloin kun sitä tarvitaan. 

Anna lapsen surra ja vihata vammaansa, mutta opeta myös kääntämään voimavaraksi. Vammaisena kasvamiseen liittyy paljon tunteita. Itseä ja omaa toimimatonta kehoa tai mieltä vihataan. Toisinaan sen vuoksi itketään valtavia kyyneliä. Kaikki nämä tunteet ovat ok, ne kuuluvat kasvamiseen. Niitä ei missään nimessä tule vähätellä tai pyyhkiä maton alle. Jos tekee näin, opettaa lapselle, ettei hänen tunteillaan ole merkitystä. Toisaalta on tärkeä muistuttaa hyvistä kokemuksista, jotka liittyvät vammaisuuteen, kuten vertaistuki tai erilaiset lajikokeilut. Kenties se, kun muksut välitunneilla jonottivat lapsen edessä halukkaina kokeilemaan hänen pyörätuoliaan. 

Älä syytä itseäsi. Älä koskaan syytä itseäsi siitä, että lapsellasi on vamma tai, että hänellä menee jostain siihen liittyvästä syystä huonosti. Lapsi nimittäin huomaa syytökset, vaikka niitä ei ääneen lausuttaikaan. Näin hän oppii, että hänessä on jotain vikaa. Asiahan ei ole niin. 

Vanhempi, ota itsellesi aikaa. Erityislapsen asioiden hoitaminen ja oikeuksien eteen kamppailu vie aikaa ja voimaa. Toki hänestä saattaa kantaa vammatonta enemmän huolta, se on ok. Lapsi ei kuitenkaan saa olla koko elämäsi. Jos elämässäsi ei ole muuta sisältöä kuin leijonaemoilu, saattaa ylihuolehtiva ja utelias asenne heikentää välejä jälkikasvuun teininä tai aikuisena. Kasvata lapsesi hyvin ja luota siihen, että hän pärjää. Hän kysyy apua, jos tarvitsee. Hanki harrastus tai pari, siitä on turha tuntea huonoa omaatuntoa. Elä elämääsi ja muista, kuka sinä olet vanhemmuuden ulkopuolella.

Älä anna vamman hidastaa. Älä anna rajoitteiden olla lapsesi tekosyy jäädä kotiin huoneeseen lukittautuneena. Kannusta häntä löytämään harrastus, joka saa sydämen sykähtelemään. Esimerkiksi urheilussa monesta lajista on paraversioita, joissa erilaiset fyysiset rajoitteet on pyritty huomioimaan ja lajia soveltamaan niin, että kaikki voisivat osallistua ja kilpailla. Aktiviteettien ei tietenkään tarvitse olla urheilua. Vie lasta vertaistukitapahtumiin ja vie häntä katsomaan maailmaa, jos kukkaronnyörit vain antavat myöden. 

Lyhyesti sanottuna, anna jälkikasvusi olla oma persoonansa, älä tee hänestä rajoitteidensa vankia. Älä kohtele häntä silkkihansikkain. Opeta hänet hyvin ja luota siihen, että opeillasi hänestä kasvaa kelpo kansalainen. 

Aiempiin aiheeseen liittyviin postauksiin pääset tutustumaan tästä, tästä ja tästä sekä täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.