Yleinen

Huomiota erityislapsen kasvattamisesta

En ole äiti, eikä minulla ole kokemusta lastenkasvatuksesta. Erityislapsena kuitenkin koen, että tässä päivityksessä lueteltujen seikkojen toteutuminen vammaisen lapsen kasvatuksessa olisi hyväksi kehitykselle ja tervehenkiselle identiteelle. Osa näistä toteutui omassa lapsuudessa ja teiniydessäni varsin mallikkaasti, toisissa taas olisi ollut petrattavaa. 

Ole kärsivällinen. Olen postauksessani Erityislapsena kasvamisesta puhunut siitä, kuinka tärkeää on antaa lapsen oppia tekemään asioita itse. Tämä saattaa viedä aikaa. Älä turhaudu lapsesi hitauteen tai hänen turhautumiseensa. Jos käyttäydyt kärsimättömästi, lapsen motivaatio harjoitella laskee entisestään, sillä hän ei todennäköisesti halua vastaanottaa vanhemmiltaan negatiivista palautetta. Jos taas teet asiat hänen puolestaan, et auta lastasi oppimista tai kehittymistä.

Opeta jälkikasvusi argumentoimaan.  Hyvät argumentaatiotaidot ovat vammaisen ykkösvaltti tässä maailmassa. Meidän täytyy täyttää valtava määrä hakemuksia, lomakkeita ja palautteita vain saadaksemme tarvitsemamme palvelut. Koska nykypäivänä kaikesta, jopa vammaispalveluista, pyritään säästämään, on vammaiselle tärkeää osaa sanoittaa tarpeensa.

Opeta lapsi pitämään puoliaan. Enkä nyt tarkoita vain palveluista päättävien tahojen kanssa. Puhun muista ihmisistä ja päivittäisistä kanssakäymisistä. Ihmiset osaavat olla ilkeitä. Negatiiviset kommentit voivat pahimmillaan tehdä pysyvän arven sisimpään. Toisaalta lapselle tulee näyttää mallia ennakkoluulottomuudesta ja avoimuudesta. Itsensä kylmettämisestä on vain haittaa. 

Kasvata lapsi samalla tavalla ja kurilla kuin jos hän olisi vammaton. Jos perheessä on vammattomia lapsia, anna vammaiselle lapselle samanlainen seksuaalikasvatus, kotiintuloajat ja rangaistukset, kuin muille lapsillesi. Älä kasvata häntä pumpulissa tai ohita jonkin asian opettamisessa täysin, koska ajattelet, että moista ei tarvitse hänen vammansa vuoksi miettiä. Älä ohita häntä kotitöissä, vaan anna hänelle sellaiset tehtävät, jotka hän kykenee rajoitteistaan huolimatta tekemään edes osittain. Jos hän tekee jotain tyhmää, älä päästä häntä rangaistuksetta. (Toki voit salaa iloita siitä, että hän tekee ihan tavallisia teinien tyhmyyksiä, mutta älä näytä sitä.)

Anna lapsellesi yksityisyyttä. Vammainen joutuu päästämään ihmiset iholleen läpi elämänsä, halusi hän sitä tai ei. Siitä yksityisyydestä, johon vammaisella on mahdollisuus, tulee hänelle entistäkin tärkeämpää. Tietysti lapsen asiat kiinnostavat vanhempia, ja hänestä kannetaan huolta, etenkin jos on erityistarpeita. Siitä huolimatta vanhemmalla ei ole oikeutta tahi tarvetta tietää kaikkea lapsensa elämästä. Jatkuvalla utelulla ei saa aikaan muuta kuin ärsyyntyneen jälkikasvun. Jos taas tutkit lapsesi viestejä, tiedostoja tai päiväkirjat, tai selvittelet asioita muuten ilman toisen lupaa, menetät lapsesi luottamuksen, etenkin, jos tämä ei ole koskaan antanut pätevää syytä hämärähommien epäilyyn. Kunnioita lapsesi yksityisyyttä ja luota siihen, että tämä kertoo itse ne asiat, jotka hän tahtoo kanssasi jakaa. 

Älä sano “Mä ymmärrän että…” Ellei vanhemmalla itsellään ole kokemusta vammasta, hänellä ei voi olla ymmärrystä siitä, miltä tuntuu esimerkiksi hermokipu, tai se, ettei keho toimi niin kuin pitäisi, tai se musertava tunne kun ei omien rajoitteidensa vuoksi pääse mukaan välituntileikkeihin niin hyvin kuin tahtoisi. Vanhemman ei tarvitsekaan ymmärtää sitä. Hänen tulee olla tukena ja olkapäänä, silloin kun sitä tarvitaan. 

Anna lapsen surra ja vihata vammaansa, mutta opeta myös kääntämään se voimavaraksi. Vammaisena kasvamiseen liittyy paljon tunteita. Itseään ja omaa toimimatonta kehoaan tai mieltään vihataan. Toisinaan sen vuoksi itketään valtavia kyyneliä. Kaikki nämä tunteet ovat okei, ne kuuluvat kasvamiseen. Niitä ei missään nimessä tule vähätellä tai pyyhkiä maton alle. Jos tekee näin, opettaa lapselle, ettei hänen tunteillaan ole merkitystä. Toisaalta on tärkeä muistuttaa vammaisuuteen liittyvistä hyvistä kokemuksista, kuten vertaistuesta, erilaisista lajikokeiluista, tai kenties siitä kun muksut välitunneilla jonottivat lapsen edessä halukkaina kokeilemaan hänen pyörätuoliaan. 

Älä syytä itseäsi. Älä koskaan syytä itseäsi siitä, että lapsellasi on vamma, tai että hänellä menee jostain siihen liittyvästä syystä huonosti. Lapsi nimittäin huomaa syytökset, vaikka niitä ei ääneen lausuttaisikaan. Näin hän oppii, että hänessä on jotain vikaa. Asiahan ei ole niin. 

Vanhempi, ota itsellesi aikaa. Erityislapsen asioiden hoitaminen ja tämän oikeuksien eteen kamppailu vie aikaa ja voimaa. Toki hänestä saattaa kantaa vammatonta enemmän huolta, se on ok. Lapsi ei kuitenkaan saa olla koko elämäsi. Jos elämässäsi ei ole muuta sisältöä kuin leijonaemoilu, saattaa ylihuolehtiva ja utelias asenne heikentää välejä jälkikasvuun teininä tai aikuisena. Kasvata lapsesi hyvin ja luota siihen, että hän pärjää. Hän kysyy apua, jos tarvitsee. Hanki harrastus tai pari, siitä on turha potea huonoa omaatuntoa. Elä elämääsi ja muista kuka itse olet vanhemmuuden ulkopuolella.

Älä anna vamman hidastaa. Älä anna rajoitteiden olla lapsesi tekosyy jäädä kotiin huoneeseensa lukittautuneena. Kannusta häntä löytämään harrastus, joka saa sydämen sykähtelemään. Esimerkiksi urheilussa monesta lajista on paraversioita, joissa erilaiset fyysiset rajoitteet on pyritty huomioimaan ja lajia soveltamaan niin, että kaikki voisivat osallistua ja kilpailla. Aktiviteettien ei tietenkään tarvitse olla urheilua. Vie lasta vertaistukitapahtumiin ja vie hänet katsomaan maailmaa, jos kukkaronnyörit vain antavat myöden. 

Lyhyesti sanottuna, anna jälkikasvusi olla oma persoonansa, älä tee hänestä rajoitteidensa vankia. Älä kohtele häntä silkkihansikkain. Opeta hänet hyvin ja luota siihen, että opeillasi hänestä kasvaa kelpo kansalainen. 

Aiempiin aiheeseen liittyviin postauksiin pääset tutustumaan tästä, tästä ja tästä sekä täältä.

Vastaa