Yleinen

Sinulle, työnantaja

Sinulle, työnantaja.

Tiedän, että työsi henkilökohtaisen avustajan työnantajana on toisinaan raskasta. Etenkin kun sitä ei yleisesti tunnisteta työksi. Se on piilohommaa. Se vie valtavasti aikaa, mutta siitä ei saa kiitosta, eikä käytetystä ajasta rahallista korvausta. Vammaispalvelut tuottavat työnantajilla ilmaista työtä pistäessään heidät byrokratian hampaisiin tekemään kaikki paperityöt. Se on väärin, mutta minkäs teet. Järjestelmää olisi hankalaa muuttaa toisenlaiseksi.  

Tiedän, että esimerkiksi uusien avustajien rekrytointi ja perehdytys voivat tuntua kamalan raskailta. Prosessia hankaloittaa se, ettei meille ole systemaattisesti tarjolla koulutusta. Meidät heitetään kylmiltään tekemään työtä, johon liittyy valtavasti vastuuta. Millään muulla alalla ei todennäköisesti toimittaisi näin. Miksi on koettu, että henkilökohtaisen avustajan työnantajan pesti ei vaadi ohjausta? Kyllä se usein juuri sitä vaatisi. Työntekijöillämme pitäisi olla hyvät työehdot sekä selkeä käsitys siitä mitä heiltä kulloinkin vaaditaan ja miten heidän tulisi toimia. Se olisi inhimillistä ja takaisi sen, että kaikilla olisi mukavat työolot. Tiedän, että jos saisimme heti pestiin astuessamme selkeät ohjeet siitä, millainen rooli ja vastuu meillä missäkin tilanteessa on, olisi meidän helpompi asettua roolimme ja toimia reiluna esimiehenä. Erityisen tärkeää olisi, että meille olisi systemaattisesti tarjolla materiaalia, johon tutustua ja henkilö, jonka kanssa keskustella reaaliajassa mahdollisista kysymyksistä. Uskon, että monelta meistä tämä säästäisi kohtuullisen paljon aikaa ja voimia. Siksi meidän olisi hyvä paneutua näihin mahdollisuuksiin yhdessä. 

Rakas työnantaja. Tiedän, että perehdytys on raskasta. Sinua saattaa toisinaan ahdistaa paljon jo pelkkä avustajan läsnäolo. Joskus saattaa tuntua, ettet ole kuin lapsenvahti, joka juoksee perässä tarkistamassa, onko asiat tehty oikein. Joskus saattaa tuntua, ettet ole auktoriteetti työntekijällesi. Hän ei välttämättä ota pestiään vakavasti. Muista, että virheistä on oikeus huomauttaa ja asenteista keskustella. Tee se kuitenkin asiallisesti ja pyri paneutumaan sekä heidän toimintaansa, että omaasi. Muista, että työntekijälläsi on myös oikeus saada äänensä kuuluviin. 

Muista velvoitteesi ja sinulta odotetut asiat. Ole joustava, sillä silloin työntekijäsi ovat joustavia sinua kohtaan. Pyri olemaan kaikille tasapuolinen, äläkä suosi ketään. Muista kuitenkin, että aina ei tarvitse olla niin mukava työnantaja, että antaisit kenenkään kävellä ylitsesi. Loppupeleissä sinä päätät mitä työvuoroilla tehdään, kuka tulee töihin ja koska tulee töihin. 

Ihmisten mielipiteitä tulee toki kunnioittaa, mutta oma roolinsa tulee muistaa. Ei ole työntekijän tehtävä sanella koska hän tulee töihin tai mitä hän vuorollaan tekee. Se on sinun vastuusi ja oikeutesi, siinä missä mukavan ja turvallisen työympäristön luominen on sinun velvollisuutesi.

Epäselvät tilanteet voivat turhauttaa, eikä aina tiedä mistä voi saada apua. Muista, ettet ole yksin. Voit aina kääntyä erilaisten vertaistukiryhmien piiriin ja kysyä sieltä neuvoa tai muiden ihmisten kokemuksia vastaavissa tilanteissa. Tarvittaessa voit kysyä apua erilaisista neuvontapalveluista. Varaudu kuitenkin siihen, ettei kaikkeen ole olemassa yksinkertaista ratkaisua. 

Työnantajuus voi olla monella tapaa rasite. Se voi uuvuttaa. Muista kuitenkin, että se opettaa myös johtajuutta ja organisointitaitoja, mistä on hyötyä muussa elämässä. Vaikka apukäsien läsnäolo turhauttaisi, muista että he ovat mahdollistamassa sinulle itsenäistä elämää. Vaikka työnantajuus tuo mukanaan valtavasti vastuuta, antaa se myös aivan toisenlaisen vapauden päättää elämästään, kuin esimerkiksi ostopalvelujen käyttö.

Muut Sinulle-sarjan kirjeet löydät tagilla kirje.

Lue myös:
Asiat, jotka jokaisen avustajana työskentelevän tulisi mielestäni oppia
Henkilökohtaisen avustajan työnantaja hyötyisi koulutuksesta
Miten henkilökohtaisen avun tarvitseminen voi vaikuttaa identiteettiin?

Vastaa