Yleinen

Auttaako What Matters to Me – nettipalvelu työnantajia?

Postaus on tehty ei-kaupallisessa yhteistyössä What matters to me – verkkopalvelun kanssa. 

 Vammainen joutuu jatkuvasti selittelemään avuntarvettaan ja mahdollisia erityistarpeitaan. Etenkin, jos hän kulkee uusissa paikoissa, tai elämässä pyörii paljon uusia avustajia. Hyvät apukädet eivät kasva puussa ja alalla on varsin suuri vaihtuvuus, vaikka vammaisen ja työntekijän kemiat kohtaisivat loistavasti. Moni kun tekee tätä työtä vain opiskelujen ohessa ja tahtoo luonnollisesti oman alansa töihin valmistuttuaan.

Avuntarpeen selittäminen käy hyvin raskaaksi ja uuvuttavaksi. Usein sitä vielä pelkää unohtaneensa jotain olennaista. Pahimmillaan perehdytysvaiheessa, kun rutiineja ei ole vielä syntynyt, tuntuu, ettei muuta teekään kuin neuvo ja vahdi, että avustajat tekevät asiat oikein. Eihän kenenkään pitäisi joutua vahtimaan toista valtaosaa päivästä ilman, että siitä saa minkään sortin korvausta. Siksi onkin erittäin harmillista, että usein kohtaamme tällaisia tilanteita. Olisiko ongelmaan olemassa jotain ratkaisua, joka auttaisi meitä selviämään paremmin tästä arjen toistuvasta haasteesta ja helpottaisi samalla avustajankin arkea? Uskaltaisin sanoa, että on.

WMtm kuva
Kuva on What matters to Me-palvelun kuvapankista luvalla.

What Matters To Me on vuonna 2018 aloitettu verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on tarjota vammaiselle mahdollisuus itsenäisesti selventää avuntarpeensa verkossa lomakkeelle. Tämän lomakkeen voi lähettää avustajalle jo ennen työhaastattelua, viimeistään perehdytyksessä. Pitkässäkin työsuhteessa olleelle avustajalle palvelusta on hyötyä, sillä se toimii kätevänä muistilistana siitä mitä vielä pitikään tehdä, eikä mikään pääse unohtumaan. Jos normaalisti aamuvuoroa tekevät kädet vaihtuvatkin lennosta iltaan, voi hän kätevästi katsoa, miten rutiinit eroavat toisistaan eri vuorokaudenaikoina. Mikäli avustaja on ollut pitkään poissa esimerkiksi vanhempainloman tai leikkauksen vuoksi, voi hän töihin palatessaan verestää kätevästi muistiaan ja tarkistaa, ovatko kuviot muuttuneet hänen poissa ollessaan. Tämä nopeuttaa asioita ja usein vapauttaa meidät invat neuvomisesta oikean elämän pariin.

Palvelu tarjoaa tällä hetkellä ilmaisen 6kk kokeilujakson, jonka aikana ehtii hyvin päättelemään, vastaako What Matters To Me omia tarpeita. Jos käyttöaikaa haluaa jatkaa kokeiluajan jälkeen, on What Matters To Me –palvelun kuukausihinta alle 2 euroa. Alhainen hinta kertoo, että kehittelyssä on otettu huomioon ne kaikista vähävaraisimmatkin invat. Palvelu on täysin tietoturvallinen ja toimii esimerkiksi avainkoodilla, jolloin vain henkilöt, jotka tietävät kyseisen avainkoodin, pääsevät tarvesivua katsomaan. Ulkopuoliset eivät pääse siis yksityisiä tietojasi urkkimaan.

Mitä palvelussa sitten on? Siellä voi määritellä käytännössä kaiken mihin tarvitsee apua. Siellä on mainintoja mm. siitä, kuinka tärkeää yksityisyys ja vaitiolovelvollisuus ovat avustajan työssä. Listalta löytyvät kotityöt, hygieniasta huolehtiminen, iltatoimet, aamutoimet, lemmikkien hoito, sekä ohjeet sosiaalisiin tilanteisiin, kouluun ja töihin. Palvelussa löytyy erillinen kohta myös sille, jos tarvitsee apua seksissä.

Vammainen sitten valitsee omien tarpeidensa mukaan aktiiviseksi ne kohdat, joiden toteuttamisessa avun saaminen on hänen kohdallaan tarpeen. Sen jälkeen hän voi kunkin aktiiviseksi valitun kohdan alle kertoa tarpeistaan ja toiveistaan niin paljon tai vähän kuin tahtoo.

Palvelu on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Mikäli kuitenkin haluaa tehdä perusteellisen ”kansion”, menee sen täytössä huomattavasti aikaa. Itseäni mietityttää se, kuinka paljon tietoa avuntarpeestani haluan verkkoon jakaa. Verkossa oleva tieto voi kuitenkin periaatteessa levitä, vaikka palvelu olisikin tietoturvallinen. Lisäksi en haastatteluvaiheessa itse lähettäisi niin yksityiskohtaista ja tarkkaa lomaketta itsestäni kenellekään, vaan vasta kun avustaja on palkattu työsuhteeseen. Perusasiat voin kuitenkin itsekin neuvoa ja asioiden pikkutarkka näyttäminen vieraan ihmisen kohdalla ei kamalasti houkuta.

Tätä postausta varten lähetin avuntarveselosteen muutamalle avustajalleni. He kokivat palvelun idean hyväksi ja uskoivat, että tämä auttaa etenkin uusia työntekijöitä muistamaan roolinsa työpaikalla ja sen, että kyseessä on nimenomaan toisen koti. Sääntöjä ja toiveita tulee kunnioittaa ihan eri tavalla, kuin toimistolla. Lisäksi lomake tarjoaa ohjeita tilanteisiin, joita kokematon avustaja ei välttämättä tule ajatelleeksikaan etukäteen. Toisaalta se, että kaikki tiedot olivat lomakkeella yhtenä pötkönä, koettiin uuvuttavaksi. Siitä saattoi tulla informaatioähky. Vaikka sivun reunalla on linkkiluettelo lomakkeen kategorioista, oikean otsikon löytäminen ja kokonaisuuden hahmottaminen ei kaikkien silmillä onnistu luontaisesti. Mietinkin siis, voisiko kohtien asettelua muuttaa visuaalisesti selkeämmäksi ja miellyttävämmäksi, esimerkiksi luoden eri kohdille omat valikkonsa, tai asettelemalla tarvekategorioiden linkkiluettelo paremmin. 

Jokainen toki voi valita oman käyttötarkoituksensa, ja monet ovat niin tehneet. Avuntarvelomakkeita voi tehdä lisäksi useita erilaisia, eli esimerkiksi kouluun ja hotelliin liittyvät erityistoiveet voi räätälöidä omille lomakkeilleen, eikä kaikkea tarvitse änkeä samaan. Se on hyvä, sillä kaikki työtehtävät eivät todellakaan kuulu kaikkialle.

Mitä mielelläni lomakkeessa kehittäisin? Tällä hetkellä palveluun pystyy lisäämään vain tekstiä. Joissain tilanteissa, esimerkiksi jos avustaja auttaa joidenkin harjoitteiden tai venyttelyjen toteuttamisessa, helpottaisi, jos kirjoituksen oheen saisi liitettyä myös kuvia. Ehkä lisäisin myös kohdan siitä, miten työnantaja toivoo toimittavan esimerkiksi yllättävien poissaolojen sattuessa. Lisäksi lomakkeella mainitaan ensiavusta, mutta en löytänyt tarkentavaa kohtaa, joka olisi kysynyt onko työnantajan sairastuessa jotain erityistoimenpiteitä. Mitenkäs avustajan mahdolliset suojavälineet, jos niitä vammaisen perussairauden vuoksi tarvitaan? Niiden käytölle olisi mielestäni hyvä tehdä oma kategoriansa, sillä joidenkin vammaisten avustaminen vaatii työntekijältä suojavarusteet pandemian ulkopuolellakin. 

Tarvesivun voi lähettää vastaanottajille useammalla tavalla. Helpoin tapa on sivun muokkausvaiheessa sen alareunaan ilmestyvällä suoralla kopiointilinkillä, jonka voi liittää haluamaansa paikkaan. Itselläni tämä toiminto ei ensimmäisellä yrityksellä toiminut, joten siinä saattaa ilmeisesti olla joskus teknisiä ongelmia. Jos bugeja ei ilmene, on tämä varsin helppo ratkaisu.

Toinen vaihtoehto on klikata tallennusvaiheen jälkeen ilmestyvää erillistä “lähetä” -nappia. Silloin palvelu tahtoo ohjata käyttäjänsä hänen oletussähköpostiinsa (tähän ainakin Windowsin oletussähköposti on hiukan ongelmallinen, sillä itselläni se ei suostunut hyväksymään heti Gmailin linkitystä. ) Olettussähköposti tarjoaa käyttäjälleen valmiiksi muotoillun viestin, jota hän voi halutessaan muokata ja lisätä esimerkiksi numerosarjan, jolla sivun saa auki. 

Palvelu itsessään on hyvä. Uskon vakaasti, että oikein käytettynä se paitsi vapauttaa vammaisen vuorokaudesta aikaa muille asioille, myös vahvistaa avustajan luottamusta selvitä työssään. Kuitenkin minua mietityttävät ne henkilöt, joilla on ongelmia esimerkiksi kirjallisessa ilmaisussa. Saavatko he kerrottua itsestään ja tilanteestaan tarpeeksi selvästi? What Matters To Me on yllättävän hyvin kaikenlaiset asiat huomioiva palvelu ja kehittämistiimi on jatkuvasti miettimässä, kuinka he voisivat palvelua kehittää.

Koska kokemukseni palvelun parissa on ollut muutamaa teknistä haastetta lukuunottamatta hyvä, suosittelen ihmeessä henkilökohtaisen avun tarvitsijoita hyödyntämään tarjolla olevan testijakson.

Lue myös:
Rekrytointi – ja miten siitä selviää?
Hyvän haastattelun elementit
Asiat, jotka jokaisen avustajana työskentelevän tulisi mielestäni oppia

Vastaa