Yleinen

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta osa 8: Hehku-seksipodcast

Lue tai kuuntele nämä ja opi seksuaalisuudesta on juttusarja, jossa käsittelen seksuaalisuuteen liittyviä asiateoksia, esimerkiksi kirjoja tai podcasteja. Seksuaalisuus ja seksi puhuttavat, ja toisinaan on hyvä pysähtyä miettimään omia ajatus- ja käytösmalleja niihin liittyen. Tässä sarjassa nostankin esiin sellaisia teoksia, joista voi saada uutta näkökulmaa omaan ajatteluunsa seksuaalisuudesta. Mikä tuotoksissa oli hyvää? Mitä olisin toivonut lisää? Millaisia ajatuksia minulla heräsi?

Tällä kertaa käsittelyssäni on uunituore, Yle Areenasta löytyvä Hehku-seksipodcast, jota luotsaavat Maleena ja Jan. Virkistävää podcastissa on se, että sen juontajat ovat jonkinnäköisessä intiimissä suhteessa keskenään ja puhuvat avoimesti paitsi omasta intiimistä kanssakäymisestään, myös aiemmista intiimeistä kohtaamisistaan. He pohtivat yhteiskunnan suhtautumista erilaisiin ihmissuhteisiin ja seksuaalisiin mieltymyksiin. He miettivät, miten yhteiskunnan tapa puhua asioista on vaikuttanut heidän omiin käsityksiinsä ja käytöksiinsä. Keskustelu on avointa ja rentoa, vaikka kaksikko puhuu ajoittain aroista teemoista ja rankoista kokemuksista. Heillä ei ole seksologiaan liittyvää koulutusta, mutta sarjan sisältökonsulttina toimii koulutettu seksologi. Pidän myös siitä, miten jokaisessa sarjassa on teema, jossa kaksikko jopa pysyy, pienestä rönsyilystään huolimatta. 

Podcast käsittelee erilaisia teemoja: Haluttuina pidettyjen kehojen kuvastoa, miellyttämisen tarpeita, seksin käsikirjoitusta, häpeää omasta vulvasta, kommunikaatiovaikeuksia ja puhumisen tärkeyttä, BDSM-kuvastoa ja intiimeihin suhteisiin liittyviä oletuksia, sekä parisuhdenormeja. 

Erityisen mielenkiintoinen on asetelma, josta Jan ja Maleena puhuvat. He ovat keskenään intiimissä, seksuaalisromanttisessa suhteessa ja sanovat podcastin aikana useaan otteeseen rakastavansa toisiaan. Heillä on yhteinen asunto. Silti he eivät sano seurustelevansa. Heillä on mahdollisuus tavata muita, mutta toistaiseksi he ovat olleet vain kaksin. Jan sanoo monesti unohtavansa, ettei heillä ole parisuhdetta. Maleena hämmästyy tästä. Hänelle on hyvin selvää, ettei heillä ole parisuhdetta, vaan rakkaussuhde. Hänestä ajatus perinteisestä parisuhteesta on jotenkin kahlitseva: Silloin tulee helpommin toistettua ulkopuolelta saatuja käsityksiä jostain sellaisesta, mitä ajattelee kuuluvan oikeaoppiseen parisuhteeseen. Vaikka järjellä tietäisimme, ettei ole yhtä tapaa toteuttaa ihmissuhteitamme, huomaamme usein toistavamme opittuja malleja. Podcastia kuunnellessa sain taas oivan muistutuksen siitä, ettei toisten ihmissuhteen tilaa voi päätellä ulkopuolelta. Vain henkilöt itse voivat määritellä suhteensa tilan, jos he kokevat sen tärkeäksi. 

Pidin siitä, miten monipuolisesti sarjassa käsiteltiin häpeää. Epävarmuus omasta kehosta, oli kyse sitten esimerkiksi vatsan koosta tai siitä, miltä omat intiimialueet näyttävät, voi tulla oman nautinnon tielle. Se saattaa estää pyytämästä asioita, joita haluaisi. Ajoittain riipaisevat tarinat hetkistä, jolloin häpeän kanssa on ollut kasvotusten, ovat kuulijasta samaistuttavia ja helposti lähestyttäviä. Podcastissa pohdittiin hienosti myös erilaisiin mieltymyksiin liittyvää häpeää ja sitä, miten vapauttavaa on ollut, kun niistä on lopulta uskaltanut puhua ääneen. 

Vaikka podcast on mielenkiintoinen,  vie sen mainoslause hiukan arvostustani tähän seksuaalisuutta tutkivaan kokonaisuuteen: “Näistä asioista puhumme sängyssä, seksin jälkeen.” Kai tuo on jollain tasolla huomiota herättävä mainoslause, ja herättää ihmisessä sisäisen uteliaisuuden. mutta minusta se on vain korni. Sitä paitsi, vaikka ihminen onkin seksin jälkeen usein hormonien vuoksi herkässä tilassa mm. hormonien vuoksi, epäilen vahvasti, ettei kukaan lähtisi avautumaan tuolla tasolla entisistä suhteistaan tai ajatusmalleistaan juuri seksin jälkeen. Luulisi, että siinä hyvässä olossa haluaisi vain pysyä, eikä keskittyä vaikkapa ongelmiin

Vaikka ihailinkin sitä, miten avoimesti henkilöt kykenivät puhumaan seksuaalisuudestaan, häiritsi minua keskustelussa eräs asia suuresti: He puhuivat todella intiimeistä asioista kainostelematta, mutta muutaman kerran minulle tuli tunne, kuin he puhuisivat asioista ensimmäisen kerran. Toisen sanat tuntuivat useasti tulevan täytenä yllätyksenä. Tilanne saattoi toki olla käsikirjoitettu. Toivon sen olleen niin. Tietyt asiat nimittäin tulisi puhua kumppanin kanssa kahden, ilman nauhurin pyörimistä taustalla. 

Etenkin kun ottaa huomioon, ettei puhujilla ole seksologian koulutusta, ovat he ihanan avoimia ja toisaalta valveilla omasta seksuaalisuussuhteestaan. He ajattelevat asioita yllättävän laajasti ja pystyvät sanoittamaan itseään, vaikka huomaankin (ja he huomaavat myös itse) kompastuvansa ajattelutapoihin, joita samaan aikaan kritisoivat. Tämä on oiva esimerkki siitä, miten ihminen ei ole koskaan valmis vaan voi aina kehittää itseään. On opittava myös tiettyä armollisuutta itseä kohtaan: Vaikka omaisi kuinka paljon tietoa tahansa jostain teemasta, voi silti sortua ajatusmalleihin, jotka tiedostamme haitallisiksi.  

Voin lämpimästi suositella kaikenlaisille ihmisille tätä Areenasta löytyvää, helposti lähestyttävää ja intiimiä podcastia. Se herättelee sopivasti ajatuksia seksiin, seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyen. Se ei mielestäni sopisi esimerkiksi opetusmateriaaliksi seksuaalisuuden toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Sen sijaan jokainen voisi ottaa mallia kaksikon tavasta keskustella. Kun saa purettua ajatuksiaan ääneen, huomaa omassa seksuaalisuussuhteessaan ehkä jotain uutta ja voimauttavaa, tai mahdollisesti kompastuskiviä, joita olisi hyvä työstää. Fakta on myös se, että jos tietää mistä nauttii ja osaa sanoittaa sen kumppanille, on seksuaalinen kanssakäyminenkin usein huomattavasti nautinnollisempaa. Varoitan kuitenkin: Kaksikko tosiaan keskustelee seksiakteista hyvin avoimesti. Jos kohtalaisen sensuroimaton keskustelu intiimistä kanssakäymisestä tuntuu luotaantyöntävältä, ei Hehku välttämättä ole sinun juttusi. 

 

 

Vastaa