Yleinen

6 asiaa, jotka minulle on sanottu, koska olen vammainen

Kuten olen aiemminkin puhunut postauksissani, me vammaiset kohtaamme ajoittain mitä kummallisimpia ennakkoluuloja.  Toisinaan ne tuovat mukanaan aivan yhtä kummallisia kommentteja. Tässä postauksessa käynkin läpi niitä kummallisia lauseita, joita olen vammani vuoksi kuullut ja reagoin niihin. Varoitus, teksti saattaa sisältää ronskia kieltä. Toivottavasti kuitenkin viihdyt.

Kyllä sä vielä jonkun kivan tuolikaverin löydät!” Joo, muuten ihan hyvä, mutta kun rouva hyvä, tuolin kanssa on hankala ystävystyä. Ne kun ei oikein juttele takaisin ja itse arvostan kykyä keskustella syvällisiä ajoittain yömyöhällekin. Lisäksi, kaverisuhteet ovat äärimmäisen arvokkaita, mutta niiden rinnalle kaipaan romanttisia ja / tai muuten  intiimejä ihmissuhteita. Tuolin kanssa nämäkin ovat hyvin haastavia, suorastaan mahdottomia, enkä saisi niistä mitään irti. Mikäli viittaat toiseen vammaiseen ihmiseen, tutustun persooniin, en rajoitteisiin. Vammoilla ei ole minulle väliä.

Mä olen aina miettinyt, millaista on harrastaa seksiä vammaisen kanssa!” Ai jaa no jäät varmaan miettimään sitä jatkossakin.  Tuolla kommentilla menetit pienemmänkin mahdollisuuden päästä sitä itse kokeilemaan ainakaan allekirjoittaneen kanssa. Vammainen sitä paitsi harrastaa seksiä ihan kuten muutkin, yhtä monenkirjavilla, tai suppeilla tavoilla, kuin kuka vain. Osa meistä tykkää rajuimmista leikeistä, osa vanillasta. Osan mielestä seksi on vain penetraatiota, toisten mielestä seksi on kaikkea muuta kuin yhdyntää. Asennot voivat toki vaihdella esim. liikeratojen mukaan.

Mä oon kateellinen sulle, kun voit aina istua. Joo, onhan tästä kulkupelistä toki hyötyä esim. keikoilla tai jonoissa nököttäessä, mutta uskallan silti taata, että kaikki vammaiset vahtaisivat menopelinsä kykyyn selvitä arjesta itsenäisesti ja ilman taistelua perusoikeuksista. Siispä, arvon kanssaihminen, annan mieluusti tuolini sinulle, mikäli lahjoitat minulle vastineeksi käskyjäni mukisematta tottelevan jalkaparin.

Miten sä pärjäät / eiks toi ole hirveen raskasta?” Sääli saa minut näkemään välittömästi punaista. Kyllä, vamman kanssa eläminen on toisinaan hyvin raskasta, kun byrokratia yrittää painaa alas tai kroppa päättää olla harvinaisen haastava ja kipuilla. Mutta muuten elämässä pyyhkii varsin hyvin. Jos joku potkaisee päähän, se on oma mieli ja liian kiireiset aikataulut, vammalla ei ole sen asian kanssa tekemistä.

Kulkeeks toi kovaa? Voinks mä kokeilla? ” Jos kommentti tulee lapsen suusta, se on okei. Tietysti erilaisuus ihmetyttää ja on hienoa, että muksu uskaltaa tutustua johonkin, joka on hänestä outoa. Mutta jos kommentti tulee aikuisen suusta, on se lähinnä hämmentävää. Etenkin, jos toinen loukkaantuu siitä, että kieltäydyn. Mitä hän oikein oletti? Että hyppäisin oitis maahan ja luovuttaisin hänelle kulkuvälineeni mitään kyselemättä? Jos pyytäisin hänen autoaan lainaan samalla tavalla, suostuisiko hän?

On se hienoa, että toi pitää susta huolta.”  Tämä kommentti tulee säännöllisesti joltain elämänsä hehkeimmät päivät ohittaneelta pubiruusulta, jos satun hetken mielijohteesta eksymään johonkin pikkuiseen räkälään ystäväni kanssa. Anteeksi hyvä herra / rouva, mutta minusta ei tarvitse pitää huolta. 90% todennäköisyydellä seuralaiseni on jonkunlaisessa humalatilassa nautittuaan nopeahkolla tahdilla muutaman olusen. Todennäköisempää on, että minä paimennan häntä.

Ymmärrän, että suurin osa näistä kommenteista on syntynyt joko hyväntahtoisuudesta ja / tai uteliaisuudesta. Se ei kuitenkaan poista sitä, että ne ovat kummallisia. Osa saattaa sisältää syrjiviä asenteita tai olla asettelunsa vuoksi loukkaavia. Vammaista ei tarvitse käsitellä silkkihansikkain, mutta aina, ennen kuin avaa suunsa, on hyvä miettiä, mitä suustaan päästää ja millä tavoin. Se, että moisia kommentteja pääsee suusta, puhuu omaa kieltään siitä, kuinka erilaisuutta ei vieläkään näy tarpeeksi. Jos erilaisuus kummastuttaa, kysy. Mieti kuitenkin tapa, paikka ja ajankohta kohdilleen.

Tämä oli Kommentit – juttusarjan ensimmäinen 22.2.2021 kunnostettu osa. Lue muut osat, löydät ne blogista tagilla kommentti.

1 vastaus artikkeliin “6 asiaa, jotka minulle on sanottu, koska olen vammainen”

Vastaa