Vammaisuus

Onko vammaisen kanssa seurusteleva vammaton sankari?

”On toi hieno tyyppi, kun se sunlaisen kanssa pyörii” on kommentti, johon me vammaiset törmäämme valitettavan usein vammattoman kanssa pyöriessämme. Jos se sattuu omalle kohdalle, kuittaan sen usein toteamalla, että tietenkin on, en kai minä nyt täydellisen taliaivon kanssa pyörisi. Peitän huumorin alle kivun, jonka kommentti aiheuttaa. Vastaavasti vammaisen ”terveelle” kumppanille saatetaan taivastella, että kuinkas hän nyt  vammaisen kanssa päätyi yhteen. Toisinaan pohditaan, että eikö invan kanssa pyöriminen ole hirvittävän raskasta.

Vammaton siis nostetaan kärjistäen ilmaistuna sankarin asemaan, sillä hänen koetaan ottaneen jonkinlaisen taakan ”huolehdittavakseen”.  Kukaan ei (ainakaan toivottavasti) sano tätä ääneen, mutta sitähän nuo alussa mainitut kommentit kuvaavat. En ole koskaan ymmärtänyt näin ajattelevien ihmisten ajatuksenjuoksua. Tällaiset asenteet kielivät siitä, että ajatus vammaisesta parisuhteessa herättää kummastusta. Miksi? Onko vammainen vain möykky vailla kaipuuta yhteen ihmisen tärkeistä perustarpeista: läheisyyteen?

Tiedän kyllä, että jos jostain asiasta ei ole kokemusta, se pistää miettimään. Silloin saattaa laukoa suustaan asioita, joita ei ole ajatellut loppuun saakka. Moiset kommentit kuitenkin kertovat vammaisuuteen yhdistetyistä negatiivisista mielikuvista. Syytän näistä mielenyhtymistä perinteistä mediaa, sillä traagisuus myy paremmin kuin onnistumistarinat. Vaikka nyyhkytarinoiden julkaisu saa asioita usein liikkeelle, juurruttaa se ihmisten mieliin myös stereotypioita.

Kyllä, vamma tuo mukanaan ongelmia ja haasteita, jotka vaikuttavat päivittäiseen arkeen. Kyllä, niistä asioista puhutaan läheisten ihmisten kanssa, samoin kuin muista elämässä tapahtuvista asioista. Se on täysin normaalia. Toimivissa ihmissuhteissa, oli suhde luonteeltaan millainen tahansa, vamma ei ole dominoiva tekijä. Se on oikeastaan merkityksetön asia. Oikeassa, hyvässä ihmissuhteissa nähdään se ihminen rajoitteiden takana, eikä anneta haasteiden hidastaa.

Läheinen ihminen ei ole velvollinen auttamaan vammaista hänen päivittäisissä toimissaan, vaikka vammaispalvelu yrittäisi väittää mitä. Apua antamaan tulee palkata henkilökohtainen avustaja, jolloin avuntarve rajautuu sosiaalisen suhteen ulkopuolelle. Liian  usein olen kuitenkin kuullut, että joku on sanonut ystävälleni: ”Sun pitäisi löytää itselles joku terve, niin se vois sitten auttaa sua!” Anteeksi kuinka? Nämä ihmiset ovat ymmärtäneet ihmissuhteiden toimintamekaniikan aivan väärin. Onneksi itselleni ei ole sanottu noin, nimittäin siihen saattaisin laukoa turhan napakkaa kommenttia takaisin.

Ihmisellä on luontainen halu auttaa. Omat rajansa täytyy kuitenkin tuntea. Tietyissä tilanteissa on luonnollista, että läheinen tekee sen, mihin itse ei pysty ja ajatus ylimääräisestä ihmisestä tuntuisi vieraalta. Avun on tultava kuin itsestään, eikä se saa tuntua työltä. Kommunikaatio on tässäkin kaiken perusta ja mahdollisesti muuttuvat mielipiteet tulee nostaa heti pöydälle.

Vaikka vamma itsessään ei aiheuttaisi suhteelle rasitetta, ihmisten jatkuva ennakkoluuloisuus ja hämmästely saattaa käydä raskaaksi ja myrkyttää ajatusmalleja. Jos jatkuvasti kuulee olevansa kummallinen, sen täytyy olla totta, eikö? Allekirjoittanut tunnistaa kyllä stressanneensa aiemmissa suhteissaan, koska tällainen väsyminen tapahtuu.

Siirretään ajatusmaailmamme nykyaikaan. Suhteita on lukemattomia erilaisia, eikä niissä pitäisi olla mitään kummalista. Miksi meidän pitäisi ihmetellä muiden suhteita? Emmekö voisi olla onnellisia toisten ihmisten puolesta ja keskittyä itse etsimään samaa? Suhde ja sen sisältö kuuluvat vain sen osapuolille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.