Yleinen

Kirjoittaminen tunnetyöskentelyn välineenä

Tuntuuko elämä rikkinäiseltä? Koetko olevasi hukassa, vailla suuntaa? Onko sisälläsi tunteita, joita et tunnista osaa sanoittaa? Tahtoisitko päästää irti ankeuden harmaasta ikeestä ja tuntea jälleen jotain sellaista, mitä muistat etäisesti joskus tunteneesi? Iloa, rauhaa, rakkautta? Kirjoittamista sanotaan terapeuttiseksi. Sitä se onkin, sillä kirjoittaessa omat ajatukset jäsentyvät paperille selkeämmin kuin pyöriessään päässä. Niitä pääsee tarkastelemaan helpommin ulkopuolisen silmin.

Toisinaan tilanne on kuitenkin se, etteivät sormet tanssi näppäimistöllä tai kynä sauhua paperilla, vaikka kuinka yrittäisit. Ajatukset ovat kyllä mielessä, mutta ne tuntuvat olevan lukittuna oven taakse ja avain on lentänyt jonnekin jorpakkoon kauan sitten. Ajattelet, että sitä on mahdoton löytää. Ratkaisu ongelmaan saattaa olla tunnepalikat.

Itse tutustuin tähän menetelmään muutama vuosi sitten kuntoutusjaksolla, yllättävää kyllä toimintaterapeutin tapaamisella. Tunnepalikoiden idea, ainakin omassa harjoituksessani oli seuraava.

  1. Valitse palikkoihin kirjoitetuista tunteista viisi, sellaista, joita tunnet nyt.
  2. Rustaa syyt sille, miksi kullakin tunteella on paikka mielessäsi.
  3. Valitse 5 tunnetta, joita haluat jatkossa tuntea enemmän.
  4. Kirjoita, miksi valitsit nämä tunteet sekä keinoja, joiden avulla voit tuntea niitä tulevaisuudessa enemmän.

Tehtävä vaikutti minusta aluksi täysin turhalta, osittain jopa mahdottomalta. Jos minä tietäisin keinoja, joilla parantaa mielialaa, en varmastikaan kokisi pakottavaa tarvetta päästä puhumaan psykologille? Tyhjä paperi tuijotti sieluuni, tai siltä tuntui, eihän jokin eloton moinen pystynyt.

Pakotin sormeni näppäimistölle ja aloin kirjoittaa. Aluksi se oli hyvin yskivää, mutta ennen kuin huomasinkaan, tekstiä syntyi kuin itsestään. Liuska toisensa perään täyttyi. Kun urakka oli lopulta ohi, tuntui oma pää asteen selvemmältä ja henki kulki. Tiesin, että matka ei olisi helppo. Minulla oli kuitenkin lähtöpiste.

Huom! En ole minkään sortin ammattilainen, mitä tulee mielenterveyden heittämiin haasteisiin ja haluankin painottaa, että tässä postauksessa puhun omasta kokemuksestani.

Vastaa