Kuntoutus, Vammaisuus

Etäterapiasta

Puhuin etäkuntoutuksesta lyhyesti postauksessani kuntoutuksessa poikkeustilassa. Kuntoutusmuotona internetyhteyden välityksellä tehty terapia on sen verran erikoislaatuinen, että se ansaitsee oman postauksensa. Etenkin nyt, kun minulla on muutamasta kerrasta kokemusta ja osaan kommentoida sitä paremmin. 

Tilanteenihan on se, että toisessa kaupungissa oleva terapiani toteutetaan etäkuntoutuksena ja kotikaupungissani oleva läsnäolokuntoutuksena.Olen onnellinen, että toisessa kaupungissa, jossa normaalisti olen arkipäivät töideni takia, järjestettävä terapia pystytään järjestämään etänä. Ilman kauempana olevan terapeuttini erityisosaamista koen, että toimintakykyni, tai ainakin hyvinvointini, kärsisi suuresti. Olen myös onnellinen, että osa terapioistani voidaan järjestää läsnäolokuntoutuksena. Ymmärrän, miksi epidemiatilanteessa kannatetaan etämuotoa. Mitä ongelmia siihen liittyy ja miksen koskaan tule liputtamaan ko. toteutuksen puolesta?

Fysioterapia ei ole avustajan tehtävä. Useat kunnat ovat linjanneet, että avustaja ei saa tehdä fysioterapiaan liittyviä harjoitteita tai venytyksiä. Poikkeustilanteessa kunnat varmasti katsovat asiaa läpi sormien ja kokevat asian vain kannattavana tartuntariskien hallinnan kannalta. Entä tulevaisuudessa? Mitä jos Kela päättääkin katsoa säästöjen vuoksi, että poikkeustilassa etäkuntoutuksella pärjänneet sillä jatkossakin? Mitä sitten tapahtuisi? Kunnat ainakin alkaisivat mitä todennäköisemmin asiasta urputtamaan. Toivon, että tähän ei päädyttäisi. Kuitenkin pelkään, että maksajatahot alkavat kannattaa halvempia mahdollisuuksia. Harva meistä pystyy  tekemään liikkeitä ja harjoituksia täysin itsenäisesti ja puhtaasti niin, ettei siihen toista ihmistä fyysisiksi apukäsiksi tarvitsisi.

Edelleen  kysyn, kenellä on vastuu jos etäterapian aikana tapahtuu esimerkiksi jotain siirtymisiä tai käsittelyä  tehtäessä virhe, joka aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa? Terapeutilla vai avustajalla? Se on kysymys, johon minulla kuntoutujana ei ole selkeää vastausta. 

Ne etäyhteydet, joita olen käyttänyt, omaavat lukuisia ongelmia. Yhteys pätkii, ääni katkeilee. Kuva saattaa olla pikselimössöä. Yritäppä siinä sitten seurata mitä liikettä fyssari yrittää näyttää tai toivoppa parasta että fysterapeutti näkisi kameran välityksellä miten vaikkapa hengityksesi muuttuu, kun jotain kohtaa käsitellään. Minua huolettavat myös tietoturvaseikat. Fysioterapeutin ja asiakkaan välinen suhde on luottamuksellinen ja terapiassa käsitellään mm. terveystietoja, jotka eivät ulkopuoliselle kuulu. Olen lukenut uutisissa tilanteista, joissa esimerkiksi joihinkin Zoomin kokouksiin on tullut ulkopuolisia ihmisiä jotain kautta. Kuinka voimme olla varmoja, että etäyhteydellä toteutetut käyntikerrat ovat turvallisia eikä tietojamme pääse vääriin käsiin? Itse en ainakaan ole.

Fysioterapeutin kanssa olen tottunut puhumaan välillä aroistakin asioista. Sellaisista joista avustajan ei välttämättä toimenkuvansa puolesta tarvitsisi tietää, mutta terapeuttia saattaisi hoitoni kannalta helpottaa tietää, mistä kulloinenkin stressini on lähtöisin?  Entäpä sitten, jos en haluakaan puhua niistä asioista avustajan läsnäollessa, vaan se aiheuttaa minussa ahdistusta. Saadaanko silloin terapiasta hyöty irti, jos ei voida käydä samanlaisia keskusteluja avustajan ollessa se, joka auttaa toteuttamaan harjoitteet?

Etäterapian ongelma on myös laitteiston puuttuminen.  Harvalla on kotonaan esimerkiksi mahdollisuus suspensioremmeihin, pilatesseinään tai salilaitteisiin. Likikään kaikilla ei ole edes jumppapalloa tai pilatesrengasta, joillain ei edes jumppamattoa. Valtaosalla meistä on vain seisomateline ja mahdollisesti kävelyteline. Osa meistä olisi valmis hankkimaan osan välineistä kotikäyttöön, mutta joidenkin välineiden kohdalla se on mahdotonta.  Olisi lisäksi kohtuutonta olettaa, että kuntoutuja hankkisi välineitä omalla kustannuksellaan kotioloihin, vain saadakseen tehokkaan terapian. Sellaisen toteutumisen kannalta erilaisten välineiden käyttö olisi usein välttämätöntä. 

Miten pystytään toteuttamaan etäterapia mahdollisimman kannattavana kuntoutujalle niin että siitä on myös jotain hyötyä eikä toimintakyvyssä tapahdu takapakkeja? Miten taataan tietoturvallisuus? Koska en ole vielä toistaiseksi löytänyt etäterapioista yhtäkään hyötyä, muuta kuin ehkä sen, että avustaja oppii jotain uutta, toivonkin syvästi ettei Kela katso etäterapian olevan tehokas säästökeino kun kaikki tämä korona-hässäkkä on ohi.

 

Vastaa