Mielenterveys, Sekalaisia

Miksi positiivinen kehosuhde on tärkeä ja mikä siihen vaikuttaa?

Postaus on tehty ei-kaupallisessa yhteistyössä keho – ja seksipositiivisuusaktivisti, sekä burleskitaiteilija  Sofian (Lady Clitter) kanssa. 

Suhde kehoomme on monella tapaa tärkein suhde, joka elämässämme muodostuu. Se kulkee mukanamme kehdosta hautaan. Tuolla matkalla suhteemme kehoon muuttuu radikaalisti vuosien varrella. Erilaisten tapahtumien seurauksena voimme oppia joko rakastamaan kehoamme tai vihaamaan sitä. Kehoja on monenlaisia ja tärkeintä on, että itse tuntee olonsa hyväksi siinä kehossa, joka itsellä on. Miksi positiivinen kehosuhde on tärkeä ja mitkä seikat siihen vaikuttavat?

Emme voi irtautua kropastamme, vaikka kuinka haluaisimme niin tehdä, esimerkiksi kiputilojen vuoksi. Voimme kuitenkin vaikuttaa kehoomme jonkin verran. Voimme esimerkiksi kasvattaa lihaksia, ottaa tatuointeja tai lävistyksiä sekä parantaa vaikka urheilusuorituksia tai fyysistä jaksamista liikunnan, tasapainoisen ruokavalion ja riittävän unen avulla. Fyysinen hyvinvointi vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Voidaksemme hyvin meidän tulisi tuntea olomme hyväksi omassa kehossamme. Mahdollisten tietoisten kehomuutosten onkin lähdettävä omasta halusta, ei yhteiskunnan paineista.

Kehomme muuttuu myös tahtomme vastaisesti. Siihen vaikuttaa luonnollisesti ikääntyminen, jonka seurauksena esimerkiksi aineenvaihdunta hidastuu ja iho muuttuu ryppyisemmäksi. Osa naisista voi hankkiutua (tai tulla vahingossa) raskaaksi, jolloin keho muuttuu uskomatonta vauhtia kasvattaessaan sisällään uutta elämää. Sairaudet tai vammat voivat aiheuttaa kehollisia muutoksia. Esimerkiksi paino voi heitellä. Joidenkin sairauksien tai vaikkapa vammautumisen myötä toimintakyky voi muuttua radikaalisti. Se voi olla henkisesti uskomattoman raskasta. Silloin olemme erityisen herkkiä muiden kommenteille.

Se, millaiseksi tunnemme olomme kehossamme, heijastuu suoraan käytökseemme. Jos suhtaudumme kehoomme negatiivisesti, saattaa se heijastua puheisiimme, tai näyttäytyä epävarmuutena. Voimme yrittää piilottaa sen vaatteilla. Vastaavasti epävarmuus omasta kehosta saattaa näyttäytyä päinvastaisena: Saatamme hakea hyväksyntää muilta tavoilla, joilla oikeasti aiheutamme itsellemme vain hallaa.

Kehosuhteeseen ja kehonkuvaan vaikuttavat monet asiat. Ensimmäisenä sanottakoon perheen vaikutus. Onko syömistäsi kommentoitu lapsena? Söitkö vanhempiesi mielestä liikaa, liian vähän, tai olisiko sinun pitänyt ”katsoa mitä suuhusi pistät”? Muistan itse tilanteen, jolloin anoreksiasta parannuttuani, tai ainakin hyvin voiton puolella ollessani, söin pari päivää hiukan epäterveellisemmin, kuitenkin kokonaisvaltaiseen terveellisyyteen pyrkien. Silti siitä tuli kommenttia, että eikö minun nyt kannattaisi vähän miettiä, mitä suuhuni laitan. Olin pöyristynyt. Miten joku voi olla niin ajattelematon, että kommentoi helposti ruoasta triggeröityvän ihmisen syömistä?

Entäpä voivottelivatko vanhempasi peilin edessä kilojaan tai manasivatko he itsekurinsa puutetta syötyään karkkipussin yhdeltä istumalta? Vaikka terveellisyyteen on hyvä pyrkiä, on itselleen osattava olla armollinen. Se, miten vanhemmat käyttäytyvät omaa kehoa kohtaan antaa mallia lapsille. Kroppa osataan nähdä joko mahtavana, vahvana ja kauniina asiana, tai sitä opitaan häpeämään.

Perheen ohella ystäväpiiri vaikuttaa käsitykseen hyvästä kehosta. Sillä, miten vaikkapa ruokaan tai liikuntaan, tai jollakin tavalla erilaisiin kehoihin kiinnitetään huomiota kaveripiirissä, on iso vaikutus siihen, miten näemme itsemme. Jos tunnemme olomme jatkuvasti huonommaksi mielestämme huippukauniin ystävän rinnalla, voi tämä johtaa paitsi huonoon itsetuntoon ja säröihin ystävyydessä, mutta myös siihen, että tahdomme muokata kehoamme tavoilla, jotka ovat mahdollisesti haitallisia. Ystävät eivät saisi koskaan pilkata toistensa ulkonäköä, tai kommentoida painoa, ellei ole syytä olla aidosti huolissaan. Heidän tulisi auttaa ihmistä löytämään parhaat puolensa ja tukea mahdollisia elämänmuutoksia.

Media vaikuttaa kuvaamme kauneudesta. Se, miten kehoista ja ihanteista kulloinkin kirjoitetaan, vaikuttaa käsitykseemme kehosta, jota jonkun mielestä pitäisi tavoitella. Kehosta, jollaista emme tule ehkä koskaan saamaan. Entäpä miten erilaiset kehot näytetään mediassa? Onko ylipainoinen hahmo yksi kävelevä vitsi? Säälitäänkö vammaista hahmoa? Onko arpien tai epämuodostumien muovaama keho pilkan kohde? Jokainen representaatio voi vaikuttaa siihen, miten näemme kehoja.

Somessa on lukuisia kehopositiivisuuteen keskittyviä vaikuttajia. He tuovat rohkeasti esiin hyvin erilaisia kehoja osoittaen upealla esimerkillään, että jokainen voi olla kaunis, oli keho toimintakyvyltään tai ulkonäöltään millainen tahansa. Kyse on hyvin pitkälti siitä, miten omaa itseään kantaa. Toisinaan he, joiden keho on ylpeästi erilainen, saavat osakseen kritiikkiä. Se voidaan mieltää huomionhakuisuudeksi, tai ylipainoisten kehopositiivisuusaktivistien saatetaan ajatella kannustavan lihavuuteen. Esimerkki tästä kritiikistä on vaikkapa Marttiina Aitolehden haastattelussaan esittämä  kommentti siitä, kuinka kehopositiivisuus on mennyt yli ja juurikin kannustaisi  epäterveellisyyteen.  Ei se niin mene. Erilaiset kehot somessa purkavat osaltaan valtamedian luomaa stereotypiaa kehon kantajasta. Monenlaiset kuvastot osoittavat, että kaikenlaisissa kehoissa voi olla hyvä olla juuri sellaisena, kuin on. Kehopositiivisuuden puolestapuhujat huomauttavatkin, että ylipainoon liittyvä stigma ja häpeä ovat monella tapaa haitallisempia kuin itse lihavuus. (Lue  IS-artikkeli, jossa aktivistit reagoivat Marttiinan kommenttiin.

Kehopositiivisuus on kaikkien kehojen hyväksymistä ja erilaisuuden rikkauden näkemistä. Se ei tyrkytä tiettyä muottia, vaan kannustaa hyväksymään itsensä ja kehonsa vikoineen päivineen. Meidän tulisi ottaa mallia näistä aktivisteista. Meidän tulisi oppia armollisuutta paitsi omaa, myös muiden kehoja kohtaan. Meidän tulisi oppia antamaan tilaa aivan jokaiselle, vaikka itseä ei jonkun keho erityisesti viehätäkään. Se on ihan ok. Kehomme on sellainen kuin on meitä varten, ei muiden vuoksi. Mietin väkisinkin, ovatko he, jotka vääristävät kehopositiivisuuden sanomaa,  sinut sen kanssa, miltä heidän peilikuvansa näyttää.

Kehosuhde on herkkä ja alati muuttuva. Kehotyyppejä on lukemattomia. Meidän olisi aika hyväksyä paitsi omamme, yhtä lailla myös muiden kehot. Tärkeintä ei ole se, näytämmekö siltä, miltä meidän ”oletetaan” näyttävän, vaan se, miltä kropassa tuntuu. Sen sijaan, että keskittyisimme kommentoimaan muita, meidän olisi hyvä pysähtyä kuuntelemaan oman kehomme viestejä.

Mikäli et jo seuraa Sofiaa, käy ottamassa hänen instagram-tilinsä @ladycl1tter seurantaan.  Sofia on toiminnallaan opettanut minulle paljon itsen ja muiden hyväksymisestä, aktivismista ja rohkeudesta.

Lue myös:
Mietteitä kehosuhteestani
Suhteeni seksi- ja kehopositiiviseen vaikuttamiseen
Mitä on kauneus ja miksi ihanteet voivat olla haitallisia?
Sinulle, keho
Syömishäiriöstä paraneminen

Vastaa