Yleinen

Yksinkertaisia keinoja seksuaaliterveydestä huolehtimiseen

Postauksen kuvituksen on toteuttanut sarjakuvataiteilija Sara Valta. Löydät hänet Instagramista. Kyseessä on ei-kaupallinen yhteistyö. Kiitos avusta Sara!

Hyvä seksuaaliterveys tarkoittaa (seksuaalisuuden näkökulmasta) kehollista, henkistä, emotionaalista ja sosiaalista tasapainoa. Kyse ei siis ole pelkästä taudeilta suojautumisesta, kuten usein tunnutaan ajattelevan. Kyseessä on paljon monimutkaisempi kokonaisuus. Seksuaalinen hyvinvointi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Jos olemme esimerkiksi jostakin syystä laiminlyöneet seksuaaliterveyttämme tai emme ole ehtineet (tai kenties osanneet) muuten pitää siitä huolta näkyy se ennemmin tai myöhemmin paitsi kehossa, myös henkisessä hyvinvoinnissamme. Millä tavoin seksuaaliterveyttä voi hoitaa?

Seksuaalikasvata, eli etenkin tässä kontekstissa, sivistä itseäsi. Toisin kuin luullaan, pelkästään lapset ja nuoret eivät kaipaa seksuaalikasvatusta. Sitä tarvitsevat kaikki. Jokaisella on oikeus taustastaan riippumatta tietoon. Ajankohtainen ja asianmukainen tieto seksuaalisuudesta ja akteista ei tee ihmisistä seksihurjastelijoita. Päinvastoin. Se auttaa ihmisiä tekemään vastuullisia päätöksiä. Luetun avulla voi saada ideoita siitä, kuinka seksuaalisuuden ilmentämisestä voi saada nautinnollisempaa. Opukset voivat auttaa hahmottamaan omia ongelmia ja tarjota työkaluja niiden ratkaisuun. Teokset sisältävät usein hyödyllisiä vinkkejä siihen, kuinka omista haluista, tarpeista ja rajoista voi keskustella kumppanin kanssa. Tieto on toki saatava sillä tavalla, että lukija tai kuulija myös ymmärtää sen, eikä hänelle jää epäselvyyksiä.


(Tästä pääset seksuaalisuutta käsittelevää kirjallisuutta analysoivaan juttusarjaani.)

Tutustu rauhassa omaan kehoosi eli suomeksi sanottuna runkkaa. Itsetyydytys tuntuu olevan vielä tänäkin päivänä jonkinasteinen tabu. Sen ei tarvitsisi olla sitä. Omaan kehoon tutustuminen on kaunis, täysin normaali asia, jota jokaisen olisi hyvä tehdä, jos seksi siis tuntuu omalta jutulta. Ellei tunne omaa kehoaan ja sitä mistä pitää, miten voisi ohjeistaa toista tekemään juuri niitä asioita, jotka vievät hekuman huipulle? Sooloseksi on siitä mukava asia, että sitä voi harrastaa koska vain melkein missä vain, ei siis kuitenkaan julkisella paikalla, ainakaan niin, että muut näkevät sen, sillä se ei ole soveliasta. Ketään ei pitäisi altistaa seksuaalisen aktin näkemiselle vastoin heidän tahtoaan.  Runkatessa voi olla hyvällä tavalla itsekäs ja keskittyä vain siihen, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Vaikka se ei luonnollisestikaan korvaa ihmisen tarvetta tulla kosketuksi ja katsotuksi haluten, on itsetyydytys mukavaa, tervettä ja ennen kaikkea aina parempaa kuin huono pano. Sooloseksissä vain taivas on rajana. Voit käyttää käsiäsi tai lukuisia eri leluvaihtoehtoja. Katsoa tai kuunnella aikuisviihdettä tai olla kuluttamatta ko. materiaalia. Halutessaan omaa seksielämää voi piristää myös masturboimalla yhdessä kumppanin kanssa. Toisen nautinnon näkeminen tekee usein ihmeitä myös omalle ololle. Omaan kehoon tutustumisen ei toki aina tarvitse olla masturbaatiota, vaan se voi olla myös muunlaista uteliasta tutustumista ja hellimistä.

Kommunikoi kumppaniesi kanssa. Muista, ettei ilman suostumusta ole seksiä. Seksuaalinen kanssakäyminen lähtee liikkeelle sosiaalisesta kanssakäymisestä. Se ei ole pelkkiä kehollisia reaktioita, vaan nautinnollisuuden takaamiseksi kehon lisäksi myös mielen tulee olla virittynyt tunnelmaan. Puhu kumppanisi kanssa rajoistasi, siitä, mihin olet valmis ja mihin et suostu. Kumppanin tulee kuunnella ja kunnioittaa näitä ja sama pätee toisinpäin.   Sinun ei tarvitse perustella itseäsi millään tavoin ja rajasi voivat muuttua myös kesken aktin. Se on ok.

Kerro kumppanillesi, mitä sinun tekisi mieli, mitä toivoisit hänen tekevän itsellesi. Ilmaise, kun jokin hänen tekemänsä, tai tekemänne asia tuntuu erityisen hyvältä. Anna lempeästi ohjeita, jos toivot hänen tekevän jotain toisin. Älä vähättele tai solvaa. Älä turhaan jännitä puhumista, hyvä kumppani pysähtyy kyllä kuuntelemaan. Jos sanot vahingossa jotain hassua, voitte yhdessä nauraa tilanteelle. Seksin ei tarvitse olla vakavaa.

Keskustele avoimesti. Ystäväpiirin kanssa keskustelu seksistä ja seksuaalisuudesta voi avartaa omaa maailmaa huomattavasti. Saatat saada uusia vinkkejä ja ideoita, kenties vertaistukea. Seksuaalisuudesta ja seksistä tulisi keskustella avoimesti, jotta ihmiset hahmottaisivat, kuinka moninainen nautinnon tapojen kirjo on ja löytäisivät omat keinonsa. Keskustelun kautta myös mahdolliset haasteet saadaan normalisoitua ja ihmiset uskaltaisivat hakea apua. Sitä paitsi hassuja sattumuksia on aina hauska kuunnella. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kukaan ole velvollinen kertomaan seksielämästään kenellekään. Kumppanien yksityisyyttä on kunnioitettava ja omat rajat tunnettava.

Rentoudu ja lakkaa suorittamasta, sillä seksin tulee olla nautinnollista. Jos aktin ajattelee vain jonain, jossa on tietty maali, katoaa tilanteesta hyvä olo. Seksin ei tarvitse päättyä mihinkään tiettyyn. Orgasmin ei tule olla tavoite, ainakaan niin, että siitä ottaisi paineita. Jos sen sattuu saamaan, on se mukava lisä, mutta seksi voi olla suunnattoman kuumaa ja ihanaa myös ilman sitä. Ongelmallista tässä on se, että peniksellisen orgasmia pidetään ikään kuin oletusarvo sen vuoksi, että useimmiten sen ajatellaan tapahtuvan helposti. Lisäksi se, jos peniksellinen ei onnistu laukeamaan, saattaa aiheuttaa kipua. Kuitenkaan peniksellisen orgasmikaan ei ole itsestäänselvyys. Tätä voivat hankaloittaa esimerkiksi lääkitys, tai tuntopuutokset, tai monet muut seikat. Orgasmiton seksikerta tai kerrat eivät ole epäonnistumisia kenenkään kohdalla. Jos asia häiritsee, voi siitä mennä keskustelemaan esim. neuvojan, tai jos kyseessä on vaikkapa lääkkeen sivuvaikutus, lääkärin kanssa.   Unohda myös ajatus siitä, mitä seksin tulisi olla. Sinä saat laskea seksiksi kaikki ne asiat, jotka tuottavat juuri sinulle seksuaalista mielihyvää. Mikä parasta, voit haluta erilaista seksiä eri päivinä.

Yhtä tärkeää on muistaa, ettei seksin harrastamisen täydy aina alkaa polttavasta himosta. Seksin harrastamiseen tarvitaan aina suostumus ja halu aktiin, oli se sitten kumppanien kanssa tai yksin. Halu ja himo ovat kuitenkin tässä eri asioita. Seksin harrastamiseen voi nimittäin olla erilaisia motiiveja. Voit olla tylsistynyt tai stressaantunut. Voit vältellä velvollisuuksia. Tai voi vain himottaa niin hitokseen. Velvollisuudentunnosta tai painostuksesta ei kuitenkaan tule päätyä temmeltämään toisen kansssa lakanoissa.

Käy testeissä ja lääkärissä silloin, kun jokin huolettaa. Seksuaaliterveydestä ei voi puhua ilman, että puhuisi sen kehollisesta aspektista. Omasta kehostaan on pidettävä huolta. Jos jokin kehossasi viestii, että nyt on hätä, tai tunnet tuntemuksia, jotka eivät ole normaaleja, käy tutkituttamassa asia. Lääkärikäyntiä ei tulisi pelätä, vaikka esimerkiksi vulvallisten sisätutkimus voikin sattua ja pahimmillaan, jos lääkäri ei ole ollut sensitiivinen, aiheuttaa myös traumoja.Yksi huono kohtaaminen lääkärin kanssa ei tarkoita, että kaikki olisivat huonoja. Hyvä lääkäri kohtaa sinut kiireettömästi, huoliasi ja murheitasi kuunnellen. Hän kertoo mitä on tekemässä ja luo turvallista tunnelmaa sanoen jatkuvasti, mitä on tekemässä, jos näin toivot. Jos tahdot hänen olevan hiljaa, hän kunnioittaa tätäkin. Muista, että erilaisia puudutuksia on saatavilla. Voit halutessasi saada paikallis- tai piikkipuudutuksen. Tarvittaessa tutkimukset voidaan toteuttaa myös nukkuessa. Itsensä tulisi tutkituttaa näissä asioissa säännöllisin väliajoin, vaikkei mitään selkeää oireilua olisikaan havaittavissa.

Entäs ne seksitaudit sitten? Ehkäisyä tulisi aina käyttää. Kun sanon aina, tarkoitan aina, kun kyseessä on uusi kumppani, tai suhteenne ei ole suljettu, vaan vuoteessanne vierailee myös muita ihmisiä. Suojautumiskäskyni ei koske vain penetraatiota, vaan myös oraali- ja anaaliseksiä. Vaikka raskauden riskiä ei kyseisessä aktissa olisikaan, on tautien riski olemassa aina limakalvokontaktissa. Tautitesteissä tulisi käydä matalalla kynnyksellä, säännöllisesti. Jostain syystä yhteiskunnassamme on sellainen kummallinen tilanne, että seksitautitesteissä käyminen jännittää. Monet, etenkin nuoret, ajattelevat tulevansa tuomituksi. Pahimmassa tapauksessa joku ajattelematon tuomitseekin. Testeissä käyminen ei ole noloa eikä vastuutonta, päinvastoin. Se on merkki siitä, että välittää paitsi itsestään, myös kumppanistaan, ja tahtoo olla turvassa.

Pyydä apua, jos jokin seksuaalisuuteen liittyvä mietityttää. Seksuaalisuus nähdään intiiminä ja yksityisenä asiana, mitä se onkin. Liian tiukka ajattelu asiasta saattaa kuitenkin olla haitallista. Seksuaalisuus on osa meitä kehdosta hautaan ja kehittyy mukanamme. Se on altis muutoksille, hyvässä ja pahassa. Vammat, sairaudet, hyvät ja huonot kohtaamiset ja elämäntilanne vaikuttavat siihen. On luonnollista, että jossain vaiheessa herää kysymyksiä. Jos kysymykset jäävät vaivaamaan, joko tiedostettuina tai alitajuisesti, saattavat ne estää toteuttamasta seksuaalisuutta ja aiheuttaa rikkinäisyyden tunnetta. Neuvontaan pitäisikin hakeutua matalalla kynnyksellä. Tapaamiset ovat luottamuksellisia ja hyvä, asiansa osaava neuvoja pyrkii kohtaamaan asiakkaan sensitiivisesti, tuomitsematta tai tuputtamatta omia näkemyksiään. Tapaamisilla tosin ei ole tarjolla pikaratkaisuja, vaan korkeintaan työkaluja omien mietteiden käsittelyyn. Apua ei tarvitse pyytää pelkästään ongelmiin. Neuvontaan voi hakeutua ihan siksikin, että tahtoo nauttia lisää. Neuvontaan voi hakeutua myös kumppani(e)n kanssa.

(Huomaathan, että myös minä teen seksuaalineuvontaa. Lue lisää tästä. )

Kokeile uutta, yksin tai yhdessä. Vaikka omia ja toisen rajoja on tärkeä kuunnella ja kunnioittaa, tekee joskus hyvää katsella asioita oman boksin ulkopuolelta. Mistä fantasioit(te)? Anna vain mielikuvituksesi olla rajana. Ota / ottakaa uusia välineitä mukaan lemmenleikkeihin. Jos sama vanha asento tiettyyn aikaan lauantai-iltana peittojen alla tympii, rikkokaa rutiineja. Vaihtakaa paikkaa. Kokeilkaa uusia asentoja. Ottakaa roolit. Mitä vain, minkä koette omaksi jutuksenne. Huomautan, että mikäli tahdotte kokeilla esimerkiksi BDSM-leikkejä, älkää sukeltako suoraan syvään päähän vaan aloittakaa pienestä. Tutustukaa teemaan luotettavien lähteiden kautta. Puhukaa rajoista, ja siitä, miten kommunikoitte.

Yllä mainittujen lisäksi on tärkeää huolehtia terveistä elämäntavoista. Sillä miten syömme, nukumme ja liikumme on vaikutusta kaikkeen elämässämme. Seksuaalisuus ei ole poikkeus. Jos olemme virkeitä ja tunnemme olomme jaksavaiseksi sekä henkisesti, että fyysisesti, olemme usein myös halukkaampia. Se, tunnemmeko olomme hyväksi kehossamme vaikuttaa itsetuntoon. Hyvä itsetunto saattaa nostaa himojen tasoja, mutta ainakin se heijastuu käytökseen, useimmiten positiivisesti ja saa meidät vaikuttamaan kiinnostavimmilta. Olemme tällöin mahdollisesti lisäksi itse avoimempia kohtaamisille.

Seksuaaliterveydestä huolehtiminen ei ole rakettitiedettä. Oikeastaan sen ytimen voisi tiivistää yhteen sanaan: kuuntele. Kuuntele kehosi viestejä ja tunnetiloja, joissa kroppasi ja mielesi ovat. Kuuntele ja kommunikoi (mahdollisten) kumppaniesi kanssa. Kuuntele ja kunnioita omia ja toisten rajoja. 

Lue myös:
Aikuisten lelut arvioinnissa: Esimerkkejä helppokäyttöisistä tuotteista
Suuseksisuojat – miksei niistä puhuta?
Yes means yes, no means no ja muita suostumusmalleja

Vastaa