seksuaalisuus

Mitä haluaisin sanoa setämiehelle?

Sinulle-juttusarja on sarja kirjeitä, joita kirjoitan eri tahoille, olivatpa ne sitten personoituja asioita kuten masennus tai syömishäiriö, tai henkilöitä, kuten avustaja, terveydenhuollon ammattilainen tai muu vastaava. Sinulle-juttusarjassa päästän lukijan astetta lähemmäs itseäni, sillä nämä kokemukset tulevat suoraan sydämestä ilman filtteriä. Muut juttusarjan osat löydät kirje-tagin takaa.

—————-

Disclaimer: Häirintään sortuminen tai sen uhriksi joutuminen ei katso sukupuolta. Tässä kirjeessä puhun Setämiehestä, sillä kaikki saavat helpommin kiinni siitä epämiellyttävästä ihmistyypistä, joka ei kunnioita toisen rajoja, ja tekee ei-toivottuja lähestymisyrityksiä, jotka jättävät jälkeensä nihkeän olon ja ahdistuksen. Toisaalta ei olisi harhaanjohtavaa puhua tässä kirjeessä vain miehille, sillä peräti yhdeksän kymmenestä naisesta on UN Women Suomen ja eeva.fin tutkimuksen mukaan joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää. Valtaosaa naisista on häirinnyt mies.

Sinulle, Setämies

Selaatko Instagramia tai kenties jotain iltapäivälehteä, ja olet juuri heittämässä jotain omasta mielestäsi kehuksi tarkoitettua, mutta todellisuudessa seksualisoivaa ja alentavaa kommenttia? Sellaisia ovat esimerkiksi ”hyvä peppu”, ”panisin”, ”Oot niin kuuma, haluaisin…” Suostumuksettomia seksuaalisia kommentteja ei voi naamioida vitsiksi. Vitsin tunnistaa siitä, että se naurattaa, eikä aiheuta ahdistusta. Oletko joskus koskettanut naista sopimattomasti, tai kenties huudellut törkeyksiä somen sijaan kadulla? Jos sydäntäsi pisti lukiessasi mitään näistä esimerkeistä, voit ajatella olevasi setämies, johon kirjeessä viittaan – todellisesta iästäsi ja sukupuolestasi riippumatta. Minä näen sinut, ja tämä kirje on sinua varten.

Olen uskomattoman väsynyt siihen, miten iso osa miehistä menee puolustuskannalle, kun puhutaan häirinnästä. “Ei kaikki miehet” on kulahtanut ja epätosi lause siinä mielessä, että kulttuurimme on pitkälti teidän setämiesten puolella. Pidämme monia naisten rajoja rikkovia tekoja normaaleina ja katsomme epäsopivaa käytöstä läpi sormien, koska “pojat ovat poikia.” Se suututtaa. Se ahdistaa. Olen väsynyt pelkäämään kaduilla tai baareissa. Olen väsynyt siihen, miten automaattisesti seksuaalisuudesta puhuessani joudun rakentamaan ympärilleni muurin, joka suojaa läähätykseltä. 

Kuvassa PInja katsoo kameraan ylävartalo paljaana. Hänellä on voimakas punamusta silmämeikki ja käsissään hän pitelee punaista kynttilää. Nännit on peitetty mustalla teipillä, jonka yläreunat on näkyvissä.
Jokaisen tulisi voida ilmaista seksuaalisuuttaan ja kantaa kehoaan haluamallaan tavalla, ilman pelkoa häirityksi tulemisesta.

Viehättävää duunikaveria saa pitää kuumana, ja netissä olevasta vähäpukeisesta kuvasta on täysin ok kiihottua. Kiksinsä saa saada ihan mistä vain. Juttu on siinä, rakas Setämies, ettei sinun tule kommentoida asiaa ääneen. Pidä omaa kivaa mielessäsi, mutta mölyt mahassasi. Kukaan sosiaalisen median vaikuttaja ei varmasti ole julkaissut vähäpukeista kuvaa Instagramiin vain sinun runkkumateriaaliksesi. Heillä, kuten itsellänikin, on hyvin todennäköisesti jokin pointti kuvan julkaisemisessa. Tavallinen tallaaja ei varmasti ole julkaissut kuvaa vain sinun iloksesi, vaan tarjotakseen ns. vertaisfiilistä ja/tai fiilistelläkseen omaa oloaan. Kukaan ei ole kaivannut läähätystäsi. Et saavuta sillä mitään muuta, kuin korkeintaan menetät kaikki mahdollisuutesi tutustua tähän ihmiseen – jos niitä alun perinkään on ollut. Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä saa sinut lähettämään viestejä? Ajatteletko aidosti sen olevan kehu? Haluatko kenties pönkittää omaa valta-asemaasi? Ennen kuin lähetät viestin, pysähdy. Onko sinulla jälkikasvua? Miltä sinusta tuntuisi, jos hän saisi samanlaisia viestejä? 

Entäpä sitten eroottisen sisällön tuottajat esimerkiksi Onlyfansissa? Hehän kirjaimellisesti julkaisevat seksikästä sisältöä sinun ja muiden maksavien asiakkaiden iloksi. Kyseessä on palveluammatti, jossa he saavat korvauksen, ja ovat varsin tietoisia siitä, mihin ryhtyvät. Osa heistä viestittelee ja vastaanottaa viestejä osana palvelua. Kaikki eivät niin tee, mutta asia on yleensä kerrottu selkeästi sivuilla. Jos lähestyt sisällöntuottajaa seksuaalissävytteisin viestein jossain muualla, kuin sille eritoten varatussa tilassa, se on seksuaalista häirintää.

”Mutta Onlyfansin käyttäminen tarkoittaisi, että pornosta joutuisi maksamaan! Kuka niin tekisi?” Rakas Setämies: Kaikki, jotka välittävät seksi- ja erotiikka-alan työntekijöistä ja arvostavat heitä. Vastuullisesti tuotetussa sisällössä tekijällä on hyvät työolot (ja vaikkapa Onlyfansin tekijä päättää täysin itse siitä, miten sisältöä tekee.) Eettinen aikuisviihde maksaa. Oli kyseessä vaikuttaja tai aikuisviihteen tuottaja, on heillä samat oikeudet ja ihmisarvo, kuin muillakin. Et voi päätellä ihmisen taustasta mitään hänen uravalintojensa vuoksi. Työskentely seksi- ja erotiikka-alalla ei oikeuta ihmisen vähättelyyn saati halventamiseen. Seksi- ja erotiikka-alan työntekijöillä, kuten kaikilla muillakin, on oikeus henkisiin ja fyysisiin rajoihin. 

Voimakkaasti valaistussa kuvassa Pinja on peittänyt paljaan ylävartalonsa käsillään. Meikki on sotkuinen, ja kasvoilla on tekoverta, joka näyttää siltä kuin se valuisi silmistä.
Seksuaalinen häirintä jättää syvät jäljet, jotka eivät aina näy ulospäin.

Seksuaalinen häirintä ei ole vitsi. Se jättää jäljet, jotka eivät lähde edes kulumalla. Häirinnän kohtaaminen vaikuttaa käytökseemme: miten tulkitsemme esimerkiksi miesten lähestymisyritykset? Se vaikuttaa ahdistuneisuuteemme julkisilla paikoilla ja siihen, kuinka näemme itsemme. Onko (ainakin omasta mielestäsi) täysin asialliseen lähestymiseesi reagoitu tylysti tai säikähtäen? Reagoinnin taustalla saattavat olla ikävät kokemukset, joiden vuoksi sinultakin odotetaan pahinta. Mikäli vain mahdollista, pyydä anteeksi ja pyydä mahdollisuutta käydä tilanne läpi. Älä kuitenkaan oleta henkilön olevan automaattisesti valmis keskustelemaan tapahtuneestai. 

“Mutta mitään ei saa enää sanoa, eikä naista enää uskalla lähestyä!” Jos menet näin puolustuskannalle, katso peiliin. Mikäli rajoista ja muiden kunnioittamisesta asiallisesti puhuminen saa sinussa aikaan siilipuolustuksen, kuinka olet kohdellut elämäsi naisia? Voit edelleen kehua naista kauniiksi, kunhan teet sen kohteliaasti. Voit edelleen pyytää naista ulos. Älä kuitenkaan ala puhua seksistä heti. Kysy lupa ennen kuin kosket. Tämä ei ole rakettitiedettä. Jos et tiedä, miten toista kehutaan kunnioittavasti, kuinka pyytää toista ulos tai kysyä lupaa koskettamiseen, seksuaalikasvata itseäsi. Onneksi nykymaailma on täynnä seksuaalikasvatukseen sopivia teoksia.

Pinja istuu pöydän ääressä lukemassa. Pöydällä on pinossa seksuaalisuusteemaisia kirjoja.
Jopa asiatiedon levittäminen seksuaalisuudesta voi olla hankalaa häirinnän vuoksi.

”Mutta pitääkö sitä seksiä tunkea joka paikkaan?” saatat kysyä turhautuneena, kun sinun mahdollisesti pitkään jatkuneeseen käytökseesi puututaan. Painotan vielä kerran: seksuaalinen julkaisu Instagramissa ei ole olemassa sinun kiusaksesi. Kuva, jonka tulkitset seksuaaliseksi, ei välttämättä edes ole sitä. Se voi olla kannanotto kauneusihanteisiin tai taidetta. Työkaverisi tai tuttavasi ei pukeudu minihameisiin sinua varten, eikä hänen ulkomuotonsa oikeuta lähentelyyn.

Toisekseen, seksistä ja seksuaalisuudesta tulee puhua aiempaa enemmän. Jos seksi ja seksuaalisuus eivät olisi tabuja, eivät esimerkiksi seksuaalivähemmistöt kokisi syrjintää ja suoranaista vihaa. Jos kyseessä ei olisi tabu, voisi jokainen ilmaista seksuaalisuuttaan taustastaan riippumatta vapaasti ilman pelkoa, eikä pintaan nousisi tunteita aina, kun jossain mainitaan sana ”seksi” tai “seksuaalisuus”. Seksuaalisuuden moninaisuudesta puhuminen olisi normaalia, ja omista mieltymyksistä voisi keskustella ilman tuomituksi tulemista tai turhaa eksotisointia. Seksuaalisuuteen ja vaikkapa seksuaalioikeuksiin keskittyviä puheenvuoroja ei nähtäisi kutsuna lähestymiseen, jonka tavoitteena on kaataa toinen petiin. Nämä nähtäisiin aitoina opetussisältöinä, jollaisiksi ne on tarkoitettu.

Hyvä Setämies, tahdon uskoa sinun omaavan pohjimmiltaan hyvän sydämen ja fiksut hoksottimet. Todista ajatukseni oikeaksi. Ole ystävällinen ja käytä näitä ominaisuuksiasi. Seuraavan kerran, kun meinaat kirjoittaa jotain mielestäsi viehättävään kuvaan, mieti kommenttisi mummotestin läpi. JOS voit sanoa kommentin mummollesi, on se ok sanoa myös hänelle, jonka sisältöä aiot kommentoida. Tee mummotestiä myös muissa tilanteissa, joissa kohtaat naisia. Kysy lupaa koskemiseen. Tee muutos. Ole osa kaikille turvallisempaa yhteiskuntaa.

Lue myös:
Vammaisten naisten kohtaamasta väkivallasta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.