”Autanko mä sut tohon sähkötuoliin?”

Vammaisuuteen liittyvät olettamukset näkyvät kielenkäytössämme.   Jostain kumman syystä vammainen on nykykielessä kirosana. Miksi?

Monet puolituttuni ovat kauhistuneet kun olen nimittänyt itseäni vammaiseksi, tai sitten he ovat kysyneet minulta, miten CP-ominaisuudestani tulisi puhua. . Vammahan tämä minun ominaisuuteni tai  rajoitteeni on, eikä mikään sairaus tms.

Jos jostain korrektista termistä pitäisi nyrpistellä nenää, olisi se omalla kohdallani ennemminkin liikuntarajoitteinen. Joo, kyllähän esimerkiksi CP rajoittaa joitain asioita, se on fakta, jota on turha mennä kieltämään. Jos termien vuoksi tahdotaan ruveta kukkahattutädeiksi, korostaa rajoite mielestäni liikaa niitä asioita, joita kunkin fyysinen vamma saattaa sulkea pois. Todellisuudessa valtaosa asioista on kuitenkin toteuttavissa sovelletusti.

Sekä vammainen, että liikuntarajoitteinen ovat kuitenkin hyviä termejä. Näiden hyvien ilmausten käyttöön liittyvät mahdolliset negatiiviset vivahteet ovat täysin subjektiivisia ja liittyvät omiin mielenyhtymiimme asioista.

Tässä sen sijaan muutama termi, jota sinun ei tule käyttää liikuntavammaisesta tai hänen apuvälineistöstään:

1 ) Sähkötuoli: Jos tarkoitat moottoroitua pyörätuoliani, se on sähköpyörätuoli tai tutummin sähkäri. Sähkötuolilla ei hirvittävästi huristella ympäri kyliä, enkä kyllä oikein välitä siitäkään että tarjoudut minut siihen paikasta x auttamaan. Palataan siihen sähkötuoliaiheeseen sitten, kun jään kiinni mestarillisesta maailmanvalloitussuunnitelmastani ja minut halutaan päästää päiviltäni.

 2) Rullatuoli: Jos viittaat tällä sanalla manuaalisesti kelattavaan menopeliini, on se pyörätuoli. Rullatuoli on toimistotuoli, ja niillä liikkuminen alati muuttuvissa maastoissa olisi… lievästi haastavaa.

3 ) Pyörätuolipotilas: Ensinnäkin, tämän saattaisi tulkita niin, että pidät apuvälinettäni potilaana. Se on mielenkiintoista, sillä käsitykseni mukaan tulee olla elossa voidakseen olla potilas. Jos taas viittasit minuun niin kerrohan, millä pillerillä tai hoidolla paranen synnynnäisestä vammastani? Potilaaseen kun liittyy yleensä ajatus että hänet voidaan (ainakin yrittää) parantaa.

Hox! Sen sijaan esimerkiksi pyörätuolinkäyttäjä on oikea ilmaus, jos henkilö tarvitsee liikkumiseensa ko. apuvälinettä.

4) Tuoliin sidottu: Juu ei. Se, että henkilö tarvitsee liikkumiseensa pyörätuolia, ei tarkoita, että hänen koko elämänsä tapahtuisi siinä kiinni olevana. On olemassa muitakin liikkumisessa auttavia keksintöjä, ja monet tarvitsevat apuvälineitä ylipäätään vain tietyntyyppisissä tilanteissa.

Päivän bonustermi: Hoitaja kun puhutaan vammaisen henkilön avustajasta. Hoitaja-sanan käyttö luo automaattisesti sen kuvan, että vammainen on jotenkin passiivinen ja holhottava, eikä oman elämänsä aktiivinen tekijä. Lähtökohtaisesti vammaiset eivät tarvitse hoitajaa vaan avustajan, jonka tehtävä on toimia käsinä ja jalkoina kun oma keho ei johonkin pysty. Asia x tulee suorittaa meidän toiveidemme mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.