Vammaisuus

”Autanko mä sut tohon sähkötuoliin?”

Vammaisuuteen liittyvät olettamukset näkyvät kielenkäytössämme. Jostain kumman syystä vammainen on nykykielessä kirosana, monen silmissä.  Miksi? Monet puolituttuni ovat kauhistuneet, kun olen kutsunut itseäni vammaiseksi. Tai sitten he ovat kysyneet minulta, miten CP-ominaisuudestani tulisi puhua. Vammahan tämä minun ominaisuuteni tai rajoitteeni on, eikä mikään sairaus, joten vammainen on myös aivan korrekti termi. Syy siihen, miksi ko. sanan käyttöä karsastetaan on yksinkertainen: Olemme ableistisen arkikielenkäyttömme vuoksi mieltäneet sanassa olevan jotain pahaa. Se, että miellämme korrektin termin negatiiviseksi voi vaikuttaa paitsi siihen, miten kohtaamme henkilön, myös siihen, kuinka hän itsensä näkee. Tästä syystä meidän tulisi kiinnittää huomiota kielenkäyttöömme. Mitkä sitten ovat korrekteja ja vastaavasti epäkorrekteja sanoja kuvata liikuntavammaista tai hänen apuvälineistöään?

Jos jostain korrektista termistä pitäisi nenäänsä nyrpistellä, olisi se omalla kohdallani ennemminkin liikuntarajoitteinenJoo, kyllähän esimerkiksi CP rajoittaa ja hankaloittaa joitain asioita, sitä on turha mennä kieltämään. Mutta jos termien vuoksi tahdotaan ruveta kukkahattuhenkilöiksi korostaa rajoite mielestäni liikaa niitä asioita, joita kunkin fyysinen vamma saattaa sulkea pois. Mitä luultavammin valtaosa asioista, joita henkilö tahtoo elämässään tehdä, ovat kuitenkin toteutettavissa sovelletusti. Joissain tilanteissa täytyy vain olla luovempi kuin toisissa. Tästä huolimatta on kuitenkin olennaista muistaa, että liikuntarajoitteinen on aivan korrekti termi.

Mitä termejä sinun ei tulisi käyttää?

Sähkötuoli: Jos tarkoitat moottoroitua pyörätuoliani, se on sähköpyörätuoli tai tutummin sähkäri. Sähkötuolilla ei hirvittävästi huristella ympäri kyliä, enkä kyllä oikein lämpene ajatukselle, että haluaisit minut siihen avustaa Ko. tuolissa kun saattaisi tulla hiukan tukalat paikat, eikä käristäminen tunnu houkuttavalta tavalta lähteä. Palataan siihen sähkötuoliaiheeseen sitten, kun jään kiinni mestarillisesta maailmanvalloitussuunnitelmastani ja minut halutaan päästää päiviltäni.

  Rullatuoli: Jos viittaat tällä sanalla manuaalisesti kelattavaan menopeliini, on se pyörätuoli. Rullatuoli on toimistotuoli, ja niillä liikkuminen alati muuttuvissa maastoissa olisi… lievästi haastavaa. Tämän termin toki ymmärtää, mikäli sen sanoja on ruotsinkielinen. Onhan ruotsinkielinen sana pyörätuolille suoraan käännettynä juurikin rullatuoli.

Pyörätuolipotilas: Ensinnäkin, tämän saattaisi tulkita niin, että pidät apuvälinettäni potilaana. Se on mielenkiintoista, sillä käsitykseni mukaan viitatun asian pitää olla elossa voidakseen olla potilas. Jos taas viittasit minuun niin kerrohan, millä pillerillä tai hoidolla paranen synnynnäisestä vammastani? Mikäli sellainen on, otan sen mieluusti. En häpeile tai surkuttele vammaani, vaan olen tyytyväinen elämääni. Helpottaisihan se nyt kuitenkin, jos ei olisi riippuvainen muiden ihmisten avusta samalla tavalla. Potilaaseen puolestaan liittyy yleensä ajatus, jonka mukaan hänet voidaan (ainakin yrittää) parantaa.

(Hox! Sen sijaan esimerkiksi pyörätuolinkäyttäjä on oikea ilmaus, jos henkilö tarvitsee liikkumiseensa ko. apuvälinettä.)

Tuoliin sidottuJuu ei. Vaikka henkilö tarvitsisi pyörätuolia päivittäisessä elämässään, ei se tarkoita, että hänen koko elämänsä tapahtuisi siihen kiinni liimattuna. On olemassa muitakin liikkumisessa auttavia keksintöjä. Monet meistä saattavat sitä paitsi tarvita liikkumisensa apuvälineitä vain tietyntyyppisissä tilanteissa, osa esimerkiksi vain ulkona liikkuessa.

Päivän bonustermi: Hoitaja vammaisen henkilön avustajasta puhuttaessa. Hoitaja-sanan käyttö luo automaattisesti sen kuvan, että vammainen on jotenkin passiivinen ja holhottava, eikä oman elämänsä aktiivinen tekijä. Lähtökohtaisesti vammaiset eivät tarvitse hoitajaa vaan avustajan, jonka tehtävä on toimia käsinä ja jalkoina kun oma keho ei johonkin pysty. Asia x, oli kyse sitten kodinhoidollisessa hommasta, siirtymisessä tai vaikka hygieniassa avustamisesta, tulee suorittaa meidän toiveidemme mukaan.

Vammaisuuteen ja siihen liittyvään termistöön liittyy paljon epävarmuuksia ja harhaluuloja siitä, millaisia sanoja on korrektia käyttää. Osa ajattelee, ettei hänen käyttämillään sanoilla ole merkitystä. Väärin, sillä käytetyt sanat vaikuttavat aina keskusteluun ja mielikuvaan tilanteissa olevista henkilöistä. Jos et ole varma, millä termillä henkilö tahtoo itseensä viitattavan, kysy häneltä. Esimerkiksi minä puhun tässä postauksessa vain liikkumisen apuvälineitä käyttävän silmin. Vammaryhmästä toiseen suhtautuminen vaikkapa vammainen – sanaan voivat vaihdella. Esimerkiksi kuurot haluavat pääsääntöisesti itsestään käytettävän nimenomaan termiä kuuro, ei vaikkapa kuulovammainen.

Tekstiä on on päivitetty 24.2.2021. Lisäykset ovat parempi johdanto ja lopetus, sekä muutaman termin laajempi avaaminen. Reaktioni joihinkin termeihin on tekstissä tarkoituksella kärkäs.

1 vastaus artikkeliin “”Autanko mä sut tohon sähkötuoliin?””

Vastaa