Yleinen

Vammaisen havaintoja larppaamisesta

Roolipelit ovat jo vuosien ajan olleet elämäni suola. Liveroolipelit ajautuivat elämääni muutama vuosi takaperin ja suosittelisin harrastusta kaikille.

Tässä postauksessa käyn läpi larppaamisen hyötyjä ja kehityskohtia vammaisen näkökulmasta.

Eläytymisen ihana vapaus

Larppaaminen eli liveroolipelaaminen on yksinkertaistaen ja tietämättömälle selitettynä improvisaatioteatteria ilman yleisöä. Ystäväni käytti tuota tiivistystä vuosia sitten ja olen lainannut sitä siitä lähtien. Harrastus on siitä mainio, että siinä parhaimmillaan satoja toisilleen tuntemattomia ihmisiä kokoontuu samaan tilaan luomaan yhteistä maailmaa oman toimintansa kautta. Lähtökohtaisesti liveroolipelipiireissä ei välitetä taustoistasi tai mitä teet elämässäsi. Kunhan olet hyvä tyyppi kanssapelaajallesi, sinut otetaan mukaan.

On tosin itse uskallettava lähestyä vieraita, pelottavia ihmisiä edes hiukan, sillä kukaan ei tule tekemään sinulle jatkuvasti peliä, jos ainoastaan kyhjötät apaattisena nurkassa koko pelin ajan kenkiäsi tuijotellen. Ujoudestaan voi kuitenkin mainita peliin hakiessa, jolloin järjestäjät pyrkivät ottamaan sen parhaan kykynsä mukaan huomioon.

Larppaaminen on mahtava harrastus, sillä siinä todellisen maailman loputtoman kuran saa hetkeksi unohtaa tyystin. Pelissä voi halutessaan ja hahmosta riippuen käsitellä turvallisessa ympäristössä omia negatiivisia kokemuksia siviilielämästä. Toisaalta toisessa todellisuudessa voi kokea sellaisia (rankkoja) aiheita, joita ei oikeassa elämässä tahtoisi kokea, mutta jotka ovat aina kiinnostaneet. Vammaisena kykenen kunnon immersion vallassa tekemään uskottavasti sellaisia asioita, joita en muuten uskaltaisi tehdä, tai johon kehoni ei oikeasti pysty, mutta jotka pystyn eläytyen kuvittelemaan.

Olen lähtökohtaisesti hyvin ihmisläheinen ja rauhaa rakastava persoona. Silti räiskyvät riidat ja värikkäät juonenkäänteet, kun yritän hahmossani viilata omaa jengiäni linssiin hyötyäkseni itse, ovat parasta mitä tiedän. Erilaisten hahmojen avulla kykenen purkamaan arjen aggressioita ja turhautumisia turvallisella ja erittäin tyydyttävällä tavalla.

Haasteita riittää

Vammaisena larppaajana törmää usein muutamiin ongelmiin. Vain harvat pelitilat ovat esteettömiä, etenkään sähköpyörätuolille. Niinpä, kun harkitsee hakevansa peliin, kannattaa varautua istumaan manuaalissa, esimerkiksi muutaman portaan tai suurten kynnysten vuoksi.

Kaikkia mielenkiintoisia pelejä manuaalituolikaan ei pelasta, sillä osa peleistä järjestetään esimerkiksi keskellä metsää tai rakennuksissa, joissa pelitila kattaa useamman kerroksen. Tämä sulkee automaattisesti tietyn pelaajaryhmän ulkopuolelle ko. skenaariosta.

Kulkuväline luo ongelmansa peliin toimivassakin ympäristössä. Tuleeko menopeli kirjoittaa osaksi hahmoa vai täytyisikö se jättää huomiomatta? Hyvä pelinjohtaja keskustelee näistä hahmoa luodessaan. Entäpä itse pelissä? Miten paljon rajoite vaikuttaa pelaajan toimintaan larpin aikana? Onneksi nämä asiat käydään läpi ennen peliä olevassa alkubriiffissä.

Mitä muuttaisin

Larppaaminen on inklusiivisin harrastus, jonka tiedän. Meitä vammaisia pelaajia on kuitenkin vielä kohtuuttoman vähän ja näkisin mieluusti asian muuttuvan. Kannustaisin kaikkia kanssainvoja, joita tällainen improteatteria muistuttava ajoittain päättömältäkin tuntuva heittäytyminen yhtään kiinnostaa, selaamaan Larp.fi-kalenteria ja etsimään sieltä itselleen mieluisen pelin.

Koska pyrin aina murentamaan ennakkoluuloja, haluaisin nähdä pelin, jossa kaikki hahmot ovat jollain tavalla vammaisia. Tällä en tarkoita, että kaikkien pelaajien tulisi esimerkiksi istua tuolissa. Ideani, harras toiveeni, olisi nimenomaan se, että osa pelaajista olisi oikeasti invoja, osa taas vammattomia, mutta heidät istutettaisiin yhden pelin ajaksi tuoliin. Näin kaikki olisivat tasa-arvoisessa lähtökohdassa pelin suhteen myös fyysisesti, mutta ennen kaikkea terveet saisivat kokea osan arkipäiväisistä haasteista, jotka liikuntavamma tuo mukanaan. Tiedän, että tämän tyyppinen peli on toteutettu näkövammaa ajatellen, mutta nyt joku pelinjohtaja voisi ottaa tästä variaatiosta kopin!

2 vastausta artikkeliin “Vammaisen havaintoja larppaamisesta”

Vastaa