Vammaisuus

Vammaisen havaintoja larppaamisesta

Roolipelit ovat jo vuosien ajan olleet elämäni suola. Liveroolipelit löysin muutama vuosi takaperin ja suosittelisin harrastusta kaikille.

Postauksessa käyn läpi larppien hyötyjä ja kehityskohtia vammaisen näkökulmasta.

Eläytymisen ihana vapaus

Larppaaminen eli liveroolipelaaminen on yksinkertaistaen ja tietämättömälle selitettynä improteatteria ilman yleisöä. Ystäväni käytti tuota tiivistystä vuosia sitten ja olen lainannut sitä siitä lähtien. Harrastus on siitä mainio, että siinä parhaimmillaan satoja toisilleen tuntemattomia ihmisiä kokoontuu samaan tilaan luomaan yhteistä maailmaa oman toimintansa kautta. Lähtökohtaisesti, liveroolipelipiireissä ei välitä taustoistasi tai mitä teet elämässäsi. Kunhan olet hyvä tyyppi kanssapelaajallesi, sinut otetaan mukaan.

On tosin itse uskallettava lähestyä vieraita, pelottavia ihmisiä edes hiukan, sillä kukaan ei tule tekemään sinulle jatkuvasti peliä, jos ainoastaan kyhjötät apaattisena nurkassa koko pelin ajan kenkiäsi tuijotellen. Ujoudestaan voi kuitenkin mainita peliin hakiessa, jolloin järjestäjät pyrkivät ottamaan sen parhaan kykynsä mukaan huomioon.

Larppaaminen on mahtava harrastus, sillä siinä todellisen maailman loputtoman kuran saa hetkeksi unohtaa tyystin. Pelissä voi halutessaan ja hahmosta riippuen käsitellä turvallisessa ympäristössä omia negatiivisia kokemuksia siviilielämästä. Toisaalta toisessa todellisuudessa voi kokea sellaisia (rankkoja) aiheita, joita ei oikeassa elämässä tahtoisi kokea, mutta jotka ovat aina kiinnostaneet. Vammaisena kykenen kunnon immersion vallassa tekemään uskottavasti sellaisia asioita, joita en muuten uskaltaisi tehdä, tai johon kehoni ei oikeasti pysty, mutta jotka pystyn eläytyen kuvittelemaan.

Olen lähtökohtaisesti hyvin ihmisläheinen ja rauhaa rakastava persoona. Räiskyvät riidat ja värikkäät juonenkäänteet kun yrität viilata omaa jengiäsi linssiin hyötyäksesi itse, ovat kuitenkin parasta mitä tiedän. Erilaisten hahmojen avulla kykenen purkamaan arjen aggressioita ja turhautumisia erittäin tyydyttävällä tavalla.

Haasteita riittää

Vammaisena larpparina törmää usein muutamiin ongelmiin. Vain harvat pelitilat ovat esteettömiä, etenkään sähköpyörätuolille. Niinpä, kun ajattelee hakevansa peliin, kannattaa varautua istumaan manuaalissa, esimerkiksi muutaman portaan tai suurten kynnysten vuoksi.

Kaikkia mielenkiintoisia pelejä manuaalituolikaan ei pelasta, sillä osa peleistä järjestetään esimerkiksi keskellä metsää tai useamman kerroksen omaavassa rakennuksessa. Tämä sulkee automaattisesti tietyn pelaajaryhmän ulkopuolelle ko. skenaariosta.

Kulkuväline luo ongelmansa peliin toimivassakin ympäristössä. Tuleeko menopeli kirjoittaa osaksi hahmoa vai täytyisikö se jättää huomiomatta? Hyvä pelinjohtaja keskustelee näistä hahmoa luodessaan. Entäpä itse pelissä? Miten paljon rajoite vaikuttaa pelaajansa toimintaan larpin aikana? Onneksi nämä asiat käydään läpi ennen peliä olevassa alkubriiffissä.

Mitä muuttaisin

Larppaaminen on inklusiivisin harrastus, jonka tiedän. Meitä vammaisia pelaajia on kuitenkin vielä kohtuuttoman vähän ja näkisin mieluusti asian muuttuvan. Kannustaisin kaikkia kanssainvoja, joita tällainen improteatteria muistuttava ajoittain päättömältäkin tuntuva heittäytyminen yhtään kiinnostaa, selaamaan Larp.fi-kalenteria ja etsimään sieltä itsellensä mieluisen pelin.

Koska pyrin aina murentamaan ennakkoluuloja, haluaisin nähdä pelin, jossa kaikki hahmot ovat jollain tavalla vammaisia. Tällä en tarkoita, että kaikkien pelaajien tulisi esimerkiksi istua tuolissa. Ideani, harras toiveeni, olisi nimenomaan se, että osa pelaajista olisi oikeasti invoja, osa taas vammattomia, mutta heidät istutettaisiin yhden pelin ajaksi tuoliin. Näin kaikki olisivat tasa-arvoisessa lähtökohdassa pelin suhteen myös fyysisesti, mutta ennen kaikkea terveet saisivat kokea osan arkipäiväisistä haasteista, jotka liikuntavamma tuo mukanaan. Tiedän, että tämän tyyppinen peli on toteutettu näkövammaa ajatellen, mutta nyt joku pelinjohtaja ottaa tästä variaatiosta kopin!

2 vastausta artikkeliin “Vammaisen havaintoja larppaamisesta”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.