Yleinen

Seksuaalineuvonta kunniaan

Jälleen on aika nostaa kissa pöydälle ja puhua seksistä ja seksuaalisuudesta. Seksin sanotaan olevan yksi maailman luonnollisimmista asioista. Silti siitä ei joko puhuta, tai puhutaan vain tietyistä lähtökohdista. Heitä, jotka yrittävät olla asian suhteen avoimempia, saatetaan etenkin vanhempien sukupolvien toimesta katsoa kieroon.

Seksuaalisuus on arka ja yksityinen osa meitä jokaista tavalla tai toisella. Ehkä se on syy, jonka vuoksi siitä puhuminen on hankalaa.
Koska seksuaalisuus on intiimi asia, seuraa siihen liittyvä menneisyys vahvasti mukana nykyisyydessä, vaikkemme sitä välttämättä itse huomaa. Vanhassa ihmissuhteessa opitut, toisinaan negatiiviset tai vinoutuneet käytösmallit eivät toimi uudessa suhteessa, ja ne saattavat yrittää sinnikkäästi nostaa päätään.
Puhumattakaan traumaattisista kokemuksista, kuten hyväksikäytöistä tai niiden yrityksistä: Nämä vaikuttavat paitsi käytökseemme, myös ajatteluumme vielä pitkään itse tapahtumien jälkeen. Tapa, jolla näemme muut ihmiset ja olemme heidän seurassaan muuttaa muotoaan. Samoin se, miten hahmotamme itse itsemme.
Juttelin taannoin tuttuni kanssa terapioista ja mainitsin hänelle käyneeni seksuaaliterapeutilla ja kuinka kyseinen tapaaminen antoi minulle paljon. Hän totesi aidon hämmentyneenä, että ”Mihinkä sellaista tarvitaan? Kommunikaatiolla selviää pitkälle.” Siinä kohtaa pokkani meinasi pettää. ”Kuinka kapeaa voikaan ihmisen ajattelu olla?” mietin mielessäni. On totta, että kumppanille puhuminen seksistä ja siihen liittyvistä haluista, tarpeista ja mahdollisista peloista yms. on ensisijaisen tärkeää, mutta tilanteessa on hyvä muistaa, ettei kumppani ole mikään ihmeidentekijä.
Entä jos ihminen ei esimerkiksi osaa kommunikoida, eikä tiedä miten ottaa asioita puheeksi? Entä seksiin liittyvät kiputilat, jotka voivat johtua esimerkiksi sairaudesta? Kumppanilla ei todennäköisesti ole heittää vastausta näihin ainakaan suoralta kädeltä. Entä jos toisella on seksiin liittyvää pelkoa esimerkiksi menneisyyden traumojen vuoksi? Entäpä tilanteet, jossa pariskunnalla on keskenään ongelmia seksin kanssa? Sellaisia, jotka eivät johdu kommunikaation puutteesta vaan jostain muusta?
Näihin ja moniin muihin ongelmiin tarjoavat apua seksuaaliterapeutit ja -neuvojat. Mielestäni ko. ammattiryhmiä arvostetaan aivan liian vähän. Mielestäni jokaisen, joka aistii omassa ajattelussaan pienintäkään vinoumaa seksuaalisuuteen liittyen, hyötyisi seksuaaliterapeutin istunnosta. Ainakin Sexpo tarjoaa ilmaisia istuntoja.

Aiemmat postaukseni seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen pääset lukemaan tästä, tästä, tästä ja tästä.

Vastaa