Yleinen

Suojamuureista ja menettämisen pelosta

Meillä ihmisillä on kummallisia pelkoja, joista ehkä mielenkiintoisin on menettämisen pelko. Kun puhun tästä pelosta, tarkoitan sekä toisen ihmisen että kasvojen menettämisen pelkoa. Tällä pelolla on kaksi ääripäätä, ja kaikki sen aiheuttama toiminta ja ajattelu on todennäköisesti täysin alitajuntaista.


Toinen niistä saa meidät tekemään kaikkemme, jotta ympärillämme olevilla ihmisillä olisi hyvä olla, mikä voi ajaa meitä muovaamaan itsestämme sellaisen, joka vastaisi muiden toiveita ja odotuksia. Tämä on haitallinen ajatusmalli ja vaikka se nakertaa vähitellen psyykettä, yllättävän moni meistä sortuu siihen jossain vaiheessa elämäänsä. Ihmisen tulee ensisijaisesti elää itselleen ja samalla pitää läheisistään huolta, ei elää heidän vuokseen tai heidän odotustensa ehdoilla. Jos mietimme jatkuvasti toisten mielipiteitä, elämme jatkuvassa stressikierteessä ja menetämme järkemme.


Vastaavasti toinen ääripää rakentaa ympärilleen läpäisemättömän suojamuurin, eikä päästä ketään lähelleen. Tämä ihmistyyppi pelkää, että joko menettää ihmisen, tai jos ihminen ei lähde kalppimaan, niin ainakin kasvot ja maine on todellisten tunteiden näyttämisen takia menetetty iäksi. Pelko kiteytyy ajatukseen, tai oikeammin harhaan, ettei vastapuoli kestäisikään näkemäänsä. Ehkä tilanteessa ajatellaan olevan riski, että ihmiset ympärillä muuttaisivat käsitystään avautuneesta henkilöstä ja heidän suhteestaan tähän. Ehkä toisen pelätään näkevän jotain sairasta. Ehkä luullaan, että toinen kokisi kohtaamansa tunteet liian voimakkaina, painaisi sisäistä SOS-nappiaan ja poistuisi takavasemmalle. Ehkä tunteiden ajatellaan olevan liian voimakaita käsiteltäväksi jopa itselle, olivat ne luonteeltaan millaisia vain. Omaa todellisuuttaan ei tahdo näyttää, sillä pelätään sen menettämistä, mitä jo on.


Loppupeleissä tämä pelko on kummassakin ääripäässään täysin irrationaalinen. Pelko siitä, että läheiset ihmissuhteet satuttaisivat, on omalla tavallaan noteeraamisen arvoinen, mutta jos sen antaa hallita, ei koskaan voi rakentaa aitoja ihmissuhteita. Toimivat, hyvät ihmissuhteet myrskyineen kaikkineen vaativat sen, että uskaltaa olla aidosti oma itsensä, eikä vedä roolia. Se, että laskee suojansa, antaa paljon paitsi ihmissuhteelle, myös muurin laskeneelle ihmiselle itselleen. Ihmissuhteiden kautta oppii paljon itsestään.


Jos on koko ikänsä rakentanut ympärilleen läpitunkematonta panssaria, ei sen purkaminen kuitenkaan käy hetkessä. Prosessille pitää antaa aikaa. Kaikki alkaa pienistä askelista, kuten siitä, että ensin myöntää itselleen, että tuon toisen ihmisen kanssa on oikeastaan ihan helvetin hyvä olla ja että hänet ehkä haluttaisi ainakin yrittää päästää lähelle. Jotta tämä onnistuisi, täytyy osata kääntää se yksi tietty alitajuntainen vipu off-asentoon. Se vipu, joka sanoo, että tässä käy huonosti, jos nyt puhun. Se ei ole helppoa. Toinen täytyy päästää lähelle vaiheittain, avata yksitellen ovet menneisyyteen ja ajatusmaailmaan. Se on yksi rohkeimmista asioista, joita voi tunnetasolla tehdä.


Meidän jokaisen tulisi pysähtyä hetkeksi miettimään, kuinka suhtaudumme itseemme ja ympäristöömme. Jos huomaamme ajattelussamme jotain vikaa, tulisi meidän vaihtaa linssit, joiden läpi katsomme maailmaa.

Vastaa