Mielenterveys

Torjutuksi tulemisesta

Jokainen meistä on joskus ollut epävarma itsensä suhteen. Peilistä on katsonut oman viehättävän itsen sijaan suohirviö, joka saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Omaa arvoaan ei tunnista henkisellä tai ulkonäöllisellä tasolla. Omaa kumppania tai säätöä tai mitä ikinä katsoo lähinnä: “Mitä ihmettä tuo näkee minussa? Saisi paljon paremman.”

Vaikka ihminen olisi kuinka epävarma itsestään, on hänellä silti tiettyjä haluja ja tarpeita, liittyivät ne sitten läheisyyteen tai seksiin. Näiden tarpeiden on tärkeä tulla tyydytetyksi tavalla tai toisella, jotta ihminen voisi hyvin. Se, kuinka paljon ihminen näitä tarvitsee, riippuu yksilöstä. Jos tarpeet eivät täyty, alkaa se enemmin tai myöhemmin näkyä henkisessä hyvinvoinnissa.

On normaalia, että parisuhteessa tai säädöissä on kuivempia kausia. On stressiä ja kiirettä. Ei vaan jaksa. Silloin ei välttämättä paneta. Läheisyyttäkin saattaa olla vähemmän kuin aiemmin. Se on luonnollista. Tärkeää on, että tilanne ei jää päälle, vaan se pyritään purkamaan.

Mikäli hellyys ja seksielämä kuihtuvat kasaan yhtäkkiä, ajaa se pahimmillaan ihmisen jonkinlaiseen kriisiin. Sitä saattaa ajatella, että itsessä on jotain vikaa. Kyllähän sitä ennen kelpasi. Onko paino noussut? Onko joku muu asia muuttunut toisen silmissä epäviehättäväksi? Onko kuviossa joku toinen? Kamalat skenaariot pyörivät mielessä.

On ymmärrettävää, että elämäntilanteet ja tunteet muuttuvat. Mikään ei ole kuitenkaan kamalampaa kuin epätietoisuus. Muutoksista tulee puhua. Mikään ei ole typerämpää kuin ajatella: “No, kyllä hän tajuaa itsekseen ajan kuluessa.” Saattaa tajuta, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä väärin. Se voi johtaa ihmissuhteiden päättymiseen tai yleiseen huonoon oloon itsestä.

Pahimmillaan huono olo ajaa ihmisen itselleen haitallisiin suhteisiin. Sellaisiin, jotka tekevät hänen itsetunnostaan entistä heikomman. Ihminen, joka on joutunut torjutuksi läheisensä toimesta liian monta kertaa ilman selitystä, tai random deittien tienoilta kerta toisensa jälkeen, saattaa hän sinisilmäisyyttään ottaa kumppanikseen sellaisen ihmisen, joka käyttää häntä henkisesti hyväkseen. Hän saattaa ajatella, ettei ansaitse parempaa. Olen nähnyt tämän lähipiiristäni liian monta kertaa.

Vaikka ei pitäisi, ihminen antaa usein muiden kommenttien vaikuttaa itseensä, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Joskus sitä ei edes tajua itse, vaan käytös, jonka tunnistaa haitalliseksi, johtuu jostain syvälle takaraivoon jääneestä, jota ei osaa nimetä. Sanoilla on väliä.

Kommunikaatio on tärkeää väärinymmärryksien välttämiseksi. Myös sillä, miten asian muotoilee, on merkitystä. On tärkeää, että muuttuneelle tilanteelle tietää syyn. Ennen kaikkea, on tärkeää muistaa kehua kumppaniaan tai läheistä, mutta vain silloin, jos sanojaan tarkoittaa. Ei kannata ajatella, että kyllä hän tietää olevansa kaunis. Asia ei välttämättä ole niin. On myös ihan eri asia kuulla olevansa söpö, kuin kuuma. Vaikka puhuminen voi pelottaa, on se aina parempi kuin hiljaisuus. Kehuilla voi pelastaa toisen päivän.

Lue myös:
Kommunikaation tärkeydestä

Seksuaalineuvonnasta

Seksiin ei ole vain yhtä kaavaa

Selätä itseinho

Voiko vammainen olla naisellinen?

Vastaa