seksuaalisuus

Sinulle, dominoiva mies

Sinulle -juttusarja koostuu kirjeistä, jotka olen kirjoittanut henkilökohtaisesta lähtökohdasta joko jollekin tietylle taholle tai asialle. Tästä juttusarjasta löytyvät kirjeet niin personoidulle masennukselle ja nuoremmalle itselleni, kuin terveydenhuollon ammattilaisille ja setämiehillekin. Se, mikä kirjeet erottaa muista teksteistäni, on yksinkertaisuudessaan niiden henkilökohtaisuus ja toisaalta kaunistelemattomuus: ne ovat usein raaempia, kuin muut tekstini.

Muut juttusarjan osat löydät blogistani taholla kirje

DISCLAIMER: Tiedän ihmisten sukupuolesta riippumatta  kykenevän vallan väärinkäyttöön ja rajojen rikkomiseen. Ongelma on keskittynyt nimenomaan miehiin, joten siksi viittaan tässä kirjeessä sukupuolittuneesti. 

Postauksen loppupuolella annan myös ohjeita uusille domeille.

————–

Sinulle dominoiva mies,

Tämä kirje on sinulle, olitpa vasta aloittamassa kulkuasi BDSM-maailmassa tai jo kokeneempi konkari. Tietysti toivoisin, ettei tätä kirjettä tarvitsisi osoittaa sinulle, jos omaat jo kokemusta kinkymaailmasta.

Olen pohjattoman surullinen joutuessani rustaamaan tämän tekstin. Rummutan someissani jatkuvasti sitä, kuinka BDSM on suostumukseen perustuvaa nautinnollista, joskin ajoittain rajua ja kokonaisvaltaista, leikkiä. En rummuta väärää sanomaa, sillä BDSM on suostumuksellista ja väkivallatonta. Rajojen ylitykset tai niiden suoranainen rikkominen, jota olen kuullut skenessä nousseen pintaan aiempaa voimakkaammin, eivät ole BDSM-kulttuuria lainkaan, vaan ainoastaan sen varjolla ja sen taakse piiloutuen tehtyä väkivaltaa. Vaikka kinky-yhteisössä korostetaan suostumusta ja sen tärkeyttä, tapahtuu kulttuurin sisällä valitettavasti väärinkäytöksiä. Tapahtuneista ei tule vaieta, eikä tekijää puolustaa sokeasti.

Dominointi ei tee sinusta jumalaa. Jonkun halu ryhtyä subiksesi ei oikeuta sinua kohtelemaan häntä, kuin rukkasta. Jos toinen nauttii “käytetyksi tulemisesta”, on se nautinnollista vain silloin, kun se tapahtuu hänen ehdoillaan. Keskustelu omista rajoista ja tarpeista ei ole jotain, mitä tulee suorittaa, jotta saadaan rasti ruutuun merkiksi keskustelemisesta, mutta jota ei käytännössä tarvitsisi toteuttaa. Rajoista ja tarpeista keskustellaan, jotta kohtaaminen on kummallekin paitsi nautinnollinen, myös turvallinen. Mikäli et voi keskustella jostakin sessiointiin liittyvästä seikasta, ei ole sinun aikasi leikkiä. Pelkkä rajojen kyseleminen ei tee kenestäkään hyvää tyyppiä, sinun täytyy myös kuunnella ja sisäistää ne. Rajojen kuuntelu on välttämättömyys. Sen, oletko hyvä tyyppi, tulisi riippua aivan muista seikoista: siitä, miten hyvä olet hommassasi, eli kuinka kutkuttavaa kanssasi on leikkiä, ja miten kohtaat sessiopartnerisi. Hyvä dom ei ole itsekäs. Hän huolehtii sessiopartnerin tarpeista ja siitä, että tämä tulee kohdatuksi. Vastuu hyvästä sessiosta ei ole yksin dominoivan osapuolen varassa: hyvässä sessiossa subi osaa sanoittaa rajansa. Jos sub ei vielä osaa kertoa omia rajojaan, kannattaa miettiä, oletteko/onko hän vielä valmis leikkimään. Jos subin rajat eivät sovi yhteen omiesi kanssa, ette ole sopiva leikkipari toisillenne. Kummankaan osapuolen ei tule tehdä sessiossa mitään, mitä ei tahdo. Subin vastuulla on ilmaista, jos hänen rajansa ovat ylittymässä. Sinun tulee kuunnella ja reagoida asiaan kuuluvalla tavalla. Sama logiikka toimii toisinpäin. 

Jos olet jo kokenut dom ja sinun sanotaan rikkoneen uhrin rajoja, inhotat minua, mikäli tekosi on ollut tietoinen. Mikäli koet aidosti tekosi olevan vahinko, ota vastuu teoistasi äläkä selittele. Pyydä anteeksi. Mikäli toinen osapuoli suostuu, käykää läpi, mikä sessiossa meni pieleen. Kehotan sinua panostamaan entistä enemmän keskustelemiseen ennen sessiota. Kerro tuleville partnereille mahdollisista sosiaalisista haasteistasi, ja sopikaa yhdessä selkeät kommunikaation tavat. Lue enemmän asioista, joita haluaisit toteuttaa, jotta hommat sujuvat jatkossa varmasti turvallisesti. 

Palataan sinuun, kokenut dom, joka tiedät mitä olet tekemässä rikkoessasi toisen rajoja. Mitä hittoa päässäsi liikkuu? Jos olet “skenejeesus”, eli arvostetussa asemassa yhteisössä ja toiminut mentorina toisille, olet viimeinen ihminen, jonka pitäisi tehdä mitä huvittaa välittämättä muiden rajoista. Asemasi tuo sinulle etuoikeuksia, joilta ei kannata sulkea silmiään. Sinulla on vastuu opettaa toisten kunnioittamista ja turvallisena sessiokumppanina olemista näyttämällä itse esimerkkiä. Valta-aseman hyväksikäyttö on törkeää, ja toivon karman iskevän sinuun. Rajojen rikkominen ei ole leikkiä, vaan se jättää uhriin jäljen, joka vaikuttaa hänen lopun elämäänsä. Kun teet mitä huvittaa, et ole ultimaattinen dom, vaan valtaasi väärinkäyttävä rikollinen. Kyllä, teoriassa syytöksissä voi olla kyse jonkun yrityksestä pilata maineesi. En tahdo uskoa ihmisen olevan niin ajattelematon, että hän käyttäisi seksuaaliväkivaltaa lyömäaseena. Minä uskon aina uhria. Olen pettynyt sinuun. Etenkin silloin, jos etsit selvästi skeneen vasta tulevia ihmisiä, jotka hakeutuvat luoksesi, koska sinua kehutaan turvalliseksi ja hyväksi tyypiksi. Se, mitä teet, on väärin. Ei auta, vaikka kuinka saarnaisit suostumuksesta, jos et itse toteuta oppejasi, tai kykene ottamaan vastuuta omasta toiminnastasi.

Oletko dom, jonka ystävää tai tuttavaa syytetään jostain? Älä mene suinpäin puolustamaan syytettyä, äläkä etenkään syyttämään uhria. Vaikka tuntisit syytetyn kuinka hyvin, vaikka hän olisi ollut opettajasi BDSM-maailmassa, älä syyttele uhria. Vaikka sinun ja syytetyn sessiot olisivat menneet hyvin, se ei tarkoita, etteikö hän olisi voinut satuttaa muita. En käske sinua hylkäämään ystävääsi; pyydän sinua suhtautumaan kriittisesti hänen puheisiinsa sessiointitavoista, tukemaan uhria, ja ennen kaikkea huolehtimaan omalta osaltasi skenen turvallisuudesta. 

Sessiointi edellyttää yhdessä rakennettua luottamusta, jota kummankaan ei tule rikkoa.

Jos olet skenessä uusi, ei sinun tarvitse pelätä dominoimista: hyväksi domiksi opitaan ajan kanssa. Mikäli sinulla on onnea, saat oppaaksesi kokeneen subin, joka opastaa sinut hyvän dominoinnin maailmaan, ja saa sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Kenties opitte yhdessä.

Dominointi ja leikkiminen on lähtökohtaisesti turvallista, kunhan molemmat tietävät yhteisen pelin sävelet. Riskeistä ja niitä ehkäisevästä toiminnasta on puhuttava, jottei ihmisiä sattuisi: Keskustelkaa ennen sessiota siitä, mitä kumpikin teistä tahtoo tehdä, ja noudattakaa näitä raameja. Kommunikoikaa kesken session tunteistanne ja fiiliksistänne sanoin ja elein, joista sovitte etukäteen. Muista, ettei aito dominointi tai sessiointi ole sitä, mitä näimme esimerkiksi 50 Shades of Grey -elokuvassa. Aito dominointi on vuoropuhelua. Sopikaa turvallisuusseikoista (niistä voit lukea enemmän tästä) ja pitäkää tilanne hauskana, jos se kummallekin sopii. Ennen kaikkea sopikaa, miten toimitte ja huolehtikaa jälkihoidosta. Keskustelkaa myös siitä, miten toimia jos raja ylittyy, tai toinen saa vaikkapa paniikkikohtauksen – mikä auttaa tuntemaan olon jälleen turvalliseksi? 

Jos tulet vahingossa, esimerkiksi väärän tulkinnan vuoksi, tehneeksi jotain, mikä tuntui toisesta pahalta, ota vastuu teoistasi: myönnä virheesi ja pyydä anteeksi. Pyrkikää purkamaan tilanne, jos toinen siihen kykenee. Mikäli toinen kaipaa tapahtuneen johdosta tukea, ole hänen tukenaan (mikäli hän sinut kelpuuttaa). Jos itse menet shokkiin siitä, ettet esimerkiksi heti havainnut toisen huonoa oloa, kuullut liikennevaloa tai turvasanaa, puhu tunteistasi jollekin. Mieti, miten voit jatkossa toimia siten, ettei tilanne pääse toistumaan. Kohtaa myös henkilö, jota olet tahtomattasi satuttanut, kuule ja hyväksy hänen tunteensa. Selvitä, voitko tehdä jotain uhrin hyväksi. Hyväksy kuitenkin, jos toinen ei enää tahdo kohdata sitä. Aito vahinko ei tee sinusta pahaa ihmistä. Tietoinen satuttaminen, tai törkeä välinpitämättömyys tekee.

Sessiointi voi antaa paljon sekä henkisesti että fyysisesti. Se voi opettaa paljon niin kommunikaatiosta, itsestä kuin seksuaalisuudesta. Samaan aikaan BDSM:n varjolla toteutettu väkivalta voi romuttaa ihmisen psyykkeen ja lisätä kulttuuriin liitettyä stigmaa. Vain ottamalla tosissamme esiin nousseet väärinkäytökset ja huolehtimalla omasta toiminnastamme voimme tehdä skenestä turvallisen.

Lue myös:

Mitä ennakkoluuloja BDSM-maailmaan liittyy?
Seksuaalisuus fiktiossa: Koirat eivät käytä housuja (Huono BDSM-representaatio)
Havaintoja kinkynä deittailusta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.