Mielenterveys, seksuaalisuus, Vammaisuus

Sinulle, seksuaalisuuteni

Tässä postauksessa avaan omaa suhdettani seksuaalisuuteen, jonka kuvittelen postauksessa jollain tasolla personoiduksi. Lue aiempia mietteitäni seksuaalisuudesta, vammaisten seksuaalikasvatuksen puutteista, sekä seksuaalineuvonnan tärkeydestä.

Sinulle, seksuaalisuuteni
Olit pitkään piilossa tukahdutettuna. Kauan ajattelin, ettet voisi mitenkään päin kuulua minulle. Että olet muiden, mutta et minun. Ajatukseni johtui siitä, ettei asioista puhuttu. Kun olin nuori, asioista ei puhuttu ääneen. Vammaisten seksuaalisuus oli tabu. Sinut nähtiin ainoastaan vammattomien asiana. Meidät vammaiset nähtiin yhteiskunnassa tietyllä tapaa puutarhatonttuina, olentoina vailla seksuaalisuutta tai sukupuolta.

Monet vammaiset ohitettiin perheissä seksuaalikasvatuksen suhteen täysin. Omalla kohdalla olin siinä mielessä onnekas, että minun lähipiirini ei koskaan ajatellut, ettenkö voisi ja saisikin saada varttuessani romanttisia ihmissuhteita. He eivät myöskään kyseenalaistaneet, ettetkö kuuluisi minulle. Toisaalta he pitivät sitä kaikkea niin itsestäänselvyytenä, etteivät he koskaan ottaneet asiaa sen erityisemmin puheeksi. Puhuivat vain perusasiat lisääntymisestä.

Kukaan ei siis nähnyt kipuiluani. Ei hahmottanut, kuinka vieraalta ja kaukaiselta tunnuit. Kukaan ei tiennyt, kuinka hukassa olin itseni ja sinun kanssasi. Kun lopulta tajusin, että olet osa minua siinä missä ketä tahansa muuta, olin vielä enemmän hukassa. Miten sinä toimit? Miten kanssasi toimitaan? Mitä minun pitää ottaa huomioon? Millä tavalla esimerkiksi vammani voi vaikuttaa sinuun tai oikeammin tapoihin toteuttaa sinua? Mitä kaikkea mahdollisen kumppanin tulee ottaa huomioon?

Voidaanko sinut nähdä koskaan aitona osana minua, vai näyttäydynkö ansiostasi vain jonain eksoottisena asiana, joka vastapuolen tulisi kokea? Tämä on kysymys, jota kenenkään ei pitäisi miettiä. Se on silti kysymys, jota pohdin jokaisen uuden kumppanin kohdalla.

Olen pahoillani, olen kohdellut sinua väärin. En ole aina ilmaissut sinua tavalla, jonka olisit ansainnut. Toisinaan olen tukahduttanut sinut, peloissani siitä, miten minut kohdataan. Toisaalta olen joskus nuorempana saattanut korostaa sinua saadakseni hyväksyntää. Omat rajani olivat toisinaan hukassa ja tunsin olevani eksyksissä. Tein asioita miellyttääkseni muita, en kuunnellut tai kunnioittanut sinua. En edes tiennyt, mikä tuntui hyvältä, sillä olin hyvin sulkeutunut sinun suhteen. Siihen minut oli opetettu, paitsi yhteiskunnan, myös lähipiirin taholta. Vaikkei olemassaoloasi hyssytelty, ei sinusta myöskään puhuttu kovin avoimesti. Liian monta kertaa olen antanut torjutuksi tulemisen heikentää rooliasi osana minua ja identiteettiä. Liian monta kertaa olen antanut sen muuttaa sinut ahdistavaksi möykyksi, enkä nähnyt sinua voimauttavana tekijänä, joka todellisuudessa olet.

Olin hukassa myös silloin, kun tajusin kiinnostuvani miesten lisäksi myös naisista. Pelkäsin, että seksuaalisuudestani tulisi vielä eksoottisempi asia, tai kummastuttaisin ihmisiä vielä enemmän. Vammaisen pitää tulla tavallaan kahdesti kaapista, jos hän kuuluu vähemmistöön. Ei riitä, että hän ilmoittaa olevansa sateenkaarikansaa, hänen täytyy ensin kertoa olevansa seksuaalinen olento. Minusta se on naurettavaa. Vihaan sitä, että koska minulla on fyysinen rajoite, joudun pitämään sinusta meteliä.

Sinä olet minun yksityinen osani ja kuulut vain minulle. Miksi näistä asioista pitää puhua? Toisaalta en koe sitä ongelmana ja toisaalta haluaisin puhua niistä enemmän, mutta toisaalta ajatus äänitorvena olemisesta ahdistaa.

Pahoittelen kaikkea väärää, mitä olen sinua kohtaan tehnyt ja toivon että olisin tulevaisuudessa itseäni ja sinua kohtaan armollisempi. Että osaisin arvostaa ja vaalia itseäni ja sinua enemmän. Että saisin sinusta vain voimaa.

Jos puhe seksuaalisuudesta kiinnostaa, ota huomenna pe 10.4 klo 17 kuunteluun ja katseluun Instagramissa @voimaaseksuaalisuudesta – kanava, jossa vedän aiheesta liven ystäväni Savun kanssa.

Lue myös aiemmat kirjeeni:
Sinulle, rakas nuorempi minä
Sinulle, rakas CP
Sinulle, masennus
Sinulle, keho
Sinulle, terveydenhuollon ammattilainen

Vastaa