seksuaalisuus

Sinulle BDSM-seuraa deittipalstoilta hakeva

Sinulle -juttusarja koostuu henkilökohtaisista, usein filtteröimättömiä tunteita näyttävistä teksteistä, jotka on kirjoitettu kirjeen muotoon. Kirjeen on voinut saada niin sosiaalityöntekijä, setämies kuin lääkärikin; samoin myös personoitu asia, kuten masennus tai syömishäiriö. Muut juttusarjan osat löydät blogistani tagilla kirje

Sinulle, BDSM-seuraa (ensimmäisiä kertoja) deittipalstoilta hakeva.

Etsitpä leikkitoveriksi sitten alistuvampaa tai dominoivampaa osapuolta, on tämä kirje sinulle. Hienoa, että olet uskaltautunut hakemaan seuraa. Vaikka BDSM-maailmasta puhutaan yhä enemmän, liittyy siihen edelleen stigmaa ja vääriä käsityksiä. Siihen erikoistuneilla foorumeillakin olet saattanut törmätä hyvin erilaisiin asenteisiin ja käsityksiin kulttuurista ja sen toteuttamisesta. Osa niistä ei luultavasti resonoi sinussa. Se ei silti tarkoita, etteivätkö erilaiset suhtautumiset olisi yhtä oikeita. Jokainen toteuttaa itseään omalla tavallaan. Jos sinulla ei ole kulttuurista aiempaa omakohtaista kokemusta, iloitsen, että olet lähtenyt matkalle tutkimaan seksuaalisuuttasi. Sitä BDSM nimittäin on – tutkimusmatka seksuaalisuuteen. Jatkuva sanaton tai sanoitettu keskustelu omista fiiliksistä, suostumuksesta ja tarpeista, sekä ajatus koko kehosta nautinnon tuottamisen välineenä opettavat eittämättä paitsi pysähtymään itsensä äärelle, myös kuuntelemaan ja kohtaamaan toisia. 

Lähikuva Pinjan kasvoista. Hänellä on vaaleat lyhyet hiukset ja sini-hopeinen silmämeikki. Katse on intensiivinen.

Kaltaisiasi on deittisovelluksissa paljon. Tunnistatko heidät? Kinkyt käyttävät yleensä helposti tunnistettavaa koodikieltä suorien sanojen sijaan, sillä ainakin oman kokemukseni mukaan monet deittiappit saattavat suhtautua negatiivisesti BDSM-puheisiin. Lisäksi, koska merkit menevät usein asiaan vihkiytymättömiltä ohi, saavat kinkyt pidettyä ko. identiteettinsä salassa tutuilta. Etsi mustaa sydäntä ja/tai kahleita löytääksesi kaltaisiasi. Jos mietit, onko jotain tiettyä deittisovellusta, josta kyseistä seuraa löytää helpommin, en voisi sanoa näin havaintojeni mukaan olevan. BDSM-foorumit ja someyhteisöt, kuten BDSM-Baari tai Fetlife, joissa keskustellaan kaikesta kulttuuriin liittyvästä, ovat asia erikseen. Osa deittisovelluksista BDSM-seuraa hakevista ihmisistä saa hälytyskelloni soimaan. Ei välttämättä tavalla, joka kuvaisi näiden käyttäjien olevan vaarallisia, vaan pikemminkin siten, etteivät he tiedä, mihin ovat ryhtymässä. Tietämättömyys on vaarallista niin alistuvalle kuin dominoivallekin. Tahdonkin varmistaa sinun olevan perillä turvallisuudesta ja siitä, miten asiaa lähestytään.

“Miten sä alistaisit mua?“ on keskustelunavauksena huolestuttava, jos toisen kanssa ei ole puhunut mitään / tai vain hyvin vähän ennen sitä. Jos ihminen tahtoo sukeltaa suoraan keskustelemaan sessiosta jakamatta ensin mitään itsestään, kielii se mielestäni siitä, ettei tämä ehkä tiedä, mitä sessiointi on. Hänellä saattaa olla mielessään esimerkiksi huonon BDSM-elokuvan luoma käsitys kulttuurista.  

Pinja istuu ja katsoo kameran ohi. Hänellä on oranssit lyhyet hiukset ja voimakas meikki. Päällään Pinjalla on punainen alusasu ja kaulassa punainen panta jossa on piikkejä.
Ajatus valtaleikeistä tuntuu monesta kiihottavalta.

Toisaalta “Miten sä alistaisit mua?” on tulkittavissa myös siten, että henkilö haluaa fantasioida vastapuolen kanssa käydyn keskustelun avulla. Toisin sanoen hän tahtoo runkata mielikuville, joita viestittely synnyttää, mutta ei välttämättä aio tavata tyyppiä alkuunkaan. Tässä ei sinällään ole mitään väärää, jos molemmat ovat samalla aaltopituudella siitä, mitä tapahtuu. Ole avoin myös silloin, jos etsit vain tätä. Jos toinen kuitenkin etsii seuraa, jonka kanssa sessioida livenä, ethän tuhlaa hänen aikaansa omien fantasioidesi ruokkimiseen. Jos puolestasi itse etsit seuraa liveleikkeihin, ei tämä ole paras tapa aloittaa.                                                                                                                                        

Hälytyskelloni soivat tärykalvot räjäyttävällä voimalla, jos minulle tuntematon tyyppi sanoo missään kohtaa: “Saat tehdä mulle mitä haluat.” Lause on huolestuttava aina, mutta erityisesti silloin, jos vastapuoli ei tiedä minusta mitään, ja toistaa samaa lausetta kerta toisensa jälkeen yrittäessäni kysyä hänen motiivejaan. Turvallinen subi osaa sanoittaa toiveidensa lisäksi myös rajansa ja tarpeensa, tai sen, ettei ole niistä aivan varma. Jos henkilö ei näitä sanoita, tulisi jokaisen domin aivoissa soida ääni, joka kieltää leikkimästä hänen kanssaan. Koska BDSM:ssa leikitään suurilla tunteilla ja tuntemuksilla, on molemmilla osapuolilla vastuu toisen hyvinvoinnista ja siksi sessiossa olevat elementit on hyvä käydä huolella läpi. Vastaavasti jos kohtaat dominoivan, joka ei missään kohtaa keskustelua tiedustele rajojasi, tai vähättelee kertomaasi, juokse kauas. 

En voi painottaa tätä tarpeeksi: keskustelu ei tapa tunnelmaa. BDSM-elementeillä leikkiessä keskustelu on välttämätöntä. Muista, että BDSM-sessiossa suostumus on kaiken kulmakivi. Valtaleikit eivät oikeuta kävelemään leikkitoverin rajojen yli. BDSM-leikeissä kaikki tapahtuu yhteisymmärryksessä. 

Ennen kuin lähdet etsimään seuraa, tutustu edes hiukan siihen, mitä BDSM voisi sinulle tarjota. Tietoa on saatavilla paljon: esimerkiksi BDSM-testi voi tarjota hyvän väylän omien preferenssien tutkimiseen. Muista kuitenkin, ettei testi kerro kaikkea mielesi liikkeistä tai seksuaalisuudestasi. Mikäli olet switch, eli vaihtelet dominoivan ja alistuvan välillä (tai haluaisit vaihdella, mutta toisesta ei ole vielä kokemusta), pohdi mitä itsellesi vieraampi rooli, tai rooli, josta ei ole vielä kokemusta, voisi tarjota. Mikä sinua erityisesti kiehtoo? Mitä et missään nimessä haluaisi kokeilla? Mitä olisit mahdollisesti valmis kokeilemaan, jos tilanne sallii? Tee itsellesi selväksi omat rajasi ja muista, että sinulla on oikeus ilmaista tarpeesi ja rajasi huolimatta siitä, millainen osa sinulla sessiossa tai suhteesa on. Jos mahdollista, kysy itseltäsi myös, miksi jokin asia kiehtoo sinua? Omien motiivien tutkiminen voi olla silmiä avaavaa. Seksuaalisuus ei ole tyhjiössä vaan muotoutuu halki elämämme. Näin omat tarpeemme voivat muuttua.

BDSM on moninainen maailma. Se ei ole esimerkiksi vain nöyryyttämistä tai vain suostumuksellista kipua. Kivun tuottamisen tapoja on lukuisia, joten vaikka henkilö olisi pahin kohtaamasi sadisti ja sinä tuntisit suurta vetoa masokismiin, eivät sessionne välttämättä ole nautinnollisia tai edes kivoja. Yhteensopivat tarpeet ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää ovat henkilökemiat. BDSM voi olla paitsi kevyttä ja leikillistä, myös intensiivistä kehon ja mielen äärilleen viemistä rajoja kunnioittaen. Jotta sessio, eli kys. elementtejä sisältävä tilanne voisi olla kumpaakaan, täytyy henkilökemioiden olla kohdallaan. BDSM vaatii onnistuakseen luottamusta, joka on mahdollista rakentaa vain keskustelulla ja tilanteiden läpikäynnillä. Sessiopartneriehdokkaan kanssa ei suinkaan kannata ryhtyä heti kättelyssä puhumaan siitä, millainen kemia välillenne syttyisi tai mitä kaikkea leikkiinne voisi kuulua. Ihmiseen, jonka kanssa sessioi, on hyvä tutustua myös muuten, sillä nautinnollinen kohtaaminen vaatii luottamusta. Luottamus voi syntyä vain toiseen tutustumalla. 

Hyvä alistuja ei alistu kaikkeen vaan kuuntelee mieltään ja kehoaan ja ilmaisee tuntemuksiaan. Tapoja siihen on monia, mutta kaikki vaativat jossain vaiheessa tapahtuvaa keskustelua ja avoimuutta. Avoimuus antaa dominoivalle osapuolelle rauhan leikkiä erilaisilla elementeillä ilman pelkoa siitä, että sessiointipartneri menee rikki. Toisaalta hyvä alistuja ei sanele temppurataa, jonka olettaa domin toteuttavan. Hyvä dom puolestaan ei retuuta subiaan miten tahtoo, vaan kuuntelee tätä ja toisaalta kannustaa tätä ilmaisemaan fiiliksiään. 

Jokainen sessiointikumppani ja jokainen sessiokerta ovat yksilöllisiä. Hyvä leikkihetki rakennetaan yhdessä. Tarpeiden ja tunteiden lisäksi on olennaista puhua myös turvallisuudesta. Mitkä tekijät luovat turvallisuuden tunnetta? Mikä on turvasananne? Miten toimitte kun sitä käytetään ja miten toimitaan, jos jokin menee pieleen? Muista ettei turvasana ole vain sanahelinää, vaan asia, jota tulee ehdottomasti noudattaa, eikä siihen liittyvää sopimista tule missään nimessä skipata ennen sessiota. 

Älä odota ensimmäisen ns. siviilisessiosi, eli session jossa toinen ei ole BDSM-kulttuurin erikoistunut ammattilainen, olevan unelmiesi täyttymys. Yhteisen sävelen löytäminen vie aikaa, vaikka olisi kuinka keskustellut asioista etukäteen. Jos olette molemmat kokemattomia, on tärkeää, että tutustutte ensin turvallisuuasioihin. “Miten ihmistä voi lyödä ilman, että hänelle tekee vahinkoa?” “Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon sitoessa?” ja niin edelleen (tästä voit lukea turvallisuusseikoista). Edetkää varoen. Aloittakaa kevyestä ja edetkää pikkuhiljaa kovempiin juttuihin. 

PInja makaa harmaalla viltillä. Hänellä on vaalea toppi ja sen päällä musta nahkainen harnes. Voimakas silmämeikki on sininen.
Session jälkeen on hyvä pysähtyä rauhoittumaan ja keskustelemaan partnerin kanssa session herättämistä tunteista.

Muista, ettei BDSM-seuran hakemiseen kuulu vain erilaisilla aisteilla ja tunteilla leikkiminen rajuissa ja/tai leikkimielisissä konteksteissa. Aivan yhtä tärkeää on aftercare, eli yhdessä koetun tilanteen purku jälkikäteen. Riippumatta roolistasi tilanteessa, on tilanteiden purkaminen tärkeää niin oman kuin sessiokumppanisi hyvinvoinnin kannalta. Keskustelkaa etukäteen myös siitä, millaista aftercarea kaipaatte.

Haetko seuraa suoraan aiheeseen keskittyneiltä foorumeilta? Edes suora seuranhaku ei tarkoita, etteikö potentiaalisen sessiointipartnerin kanssa tulisi jutella aivan samoista asioista kuin matchin kanssa yleensäkin. Muistathan käytöstavat ja toisen kunnioittamisen. On äärimmäisen epätodennäköistä, että joku haluaisi ensimmäiseksi kuulla itselleen tuntemattoman ihmisen seksuaaliväkivaltafantasioista. Jos olet alistuva nuori nainen, pyydä jotakuta filtteröimään ilmoitukseesi saamasi viestit puolestasi, oman mielenterveytesi tähden. 

Toivon sinulle, varpaasi BDSM-maailmaan kastava, nautinnollisia kohtaamisia. Toivon sinun lukeneen kirjeen ajatuksella, sillä tarkoitukseni ei ole suinkaan latistaa sinua tai luoda kuvaa BDSM:sta rakettitieteenä, vaan antaa sinulle populaarikulttuuria paremmat valmiudet kohtaamisiin. Muistathan seikkailuillasi kolme asiaa: perehtymisen (niin tarpeisiisi kuin turvallisuuteenkiin), kuuntelun (niin itsesi kuin muiden) ja kommunikaation.

Lue myös:
Mitä ennakkoluuloja BDSM-maailmaan liittyy?
Vammaisuus ja BDSM: Mitä jokaisen tulisi ylipäätään tietää kulttuurista?
Mitä jokaisen tulisi tietää BDSM-bileistä?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.